Bagheria, Seværdigheder I, Villaerne

Barokvillaer, ‘Villaernes by’, boulevarder, stræder og pladser, byliv og parker

Barokvillaen Villa Palagonia. Foto: KirstenSoele

Bagheria ligger:

  • 20 km øst for Palermo
  • 55 km vest for Cefalù
  • 125 km nord for Agrigento
  • 211 km vest for Messina
  • 216 km nordvest for Catania
  • Bagheria hører under Palermoprovinsen, Città metropolitana Palermo

Kommunens hjemmeside: Comune di Bagheria

Skytshelgen: San Giuseppe, helgendag: 19. marts.

Antal indbyggere i hele kommunen: 52.649 (Istat 2022). Bagheria ligger 76 meter over havets overflade.

Parken, der omgiver Villa Cattolica. Foto: KirstenSoele

Særlig berømt er Bagheria for sine mange villaer, hvoraf de fleste er opført i barok stil. Bagheria er en by, hvor adel og velhavende har haft overdådige villaer og palæer omgivet af parker, hvor de kunne trække sig tilbage fra Palermo og alligevel have storbyen Palermo og dermed et magtcentrum indenfor rækkevidde.

I dag er Bagheria med sine godt 50.000 indbyggere en stemningsfuld mellemstor by med liv og et stort udbud af såvel kultur og historie som restauranter, barer og forretninger.

Blandt de mest berømte villaer i Bagheria er:

Villa Cattolica. Foto: KirstenSoele

Villa Cattolica, der ligger i en park og med vid udsigt over omgivelserne, er opført i 1736 efter ønske af principe di Cattolica, Francesco Bonanno. Villaen er i barok stil med de for stilen klassiske buede facader: To af villaens facader er konkave, dvs buer indad (se foto). Også typisk for den barokke stil er adgangen til villaen: trapper, der fra to sider

En af de to plane sider af Villa Cattolica. Foto: KirstenSoele

fører ind i facadens bue og op til indgangen (foto). Over balkonen i midten på facaden med indgangspartiet ses våbenskjoldet for Giuseppe Bonanni og Filangeri, fyrst af Cattolica. Der er tillige en indskrift med årstallet for opførelsen af palæet. På den anden og modsatte side af villaen, der ligeledes har en konkav facade, er der anlagt en loggia med en stor terrasse over. De to andre facader er plane. De fire

Den anden af de to facader på Villa Cattolica med konkav facade. Foto: KirstenSoele

facader er udsmykket i barok stil med bl.a. brudte gavlfelter over nogle af dørene, balkoner, hvoraf nogle er de buede buttede balkoner i smedejern.

Siden 1988 har villaen været i kommunens eje og i dag huser villaen et kunstmuseum, der er tilegnet maleren Renato Guttuso m.fl. På en etage er der udstillet sicilianske kærrer.

Villa Cattolica. Våbenskjoldet for fyrst af Cattolica, Giuseppe Bonanni og Filangeri. Foto: KirstenSoele

Palazzo Butera, der er opført i 1658 af Giuseppe Branciforte, fyrst af Pietraperzia og Leonforte, er det ældste palæ i byen og skal være blandt byens kønneste palæer og villaer. Palæet er opført som et slot med to tårne. Der er sale med fresker og store krystallysekroner. På stedet findes to museer. Det ene er et museum for legetøj, det andet er et voksmuseum.

Villa Valguarnera er opført af fyrsterne Valguarnera i 1721 og omgives af en park. Særligt for villaen er inspirationen fra alkymi, bl.a. en ottekantet balustrade som billede på den symbolske vej fra jorden til den himmelske sfære. Det er ikke muligt at besøge villaen, men den omgivende park kan besøges.

Villa Palagonia med den dobbelte trappe. Foto: KirstenSoele

Villa Palagonia kaldes også Villa dei Mostri pga de dyrelignende og deforme figurer, der står på toppen af muren omkring villaen. Figurerne forestiller fantasidyr, menneskelignende væsener, statuer af ædle damer og riddere og musikere.

Fantasidyr på muren ind til Villa Palagonia. Foto: KirstenSoele
Figurer af musikere på muren rundt om Villa Palagonia. Foto: KirstenSoele
Villa Palagonia. Foto: KirstenSoele

Opførelsen af Villa Palagonia som et landsted i barok stil iværksættes i 1715 af Don Ferdinando Gravina og Crujllas, fyrst af Palagonien. Særlige er trapperne, der fra hver side fører op til indgangspartiet.

Efter at være gået op ad trapperne til Piano nobile, beboelsesetagen, kommer man ind i en elipseformet forhal, der er dekoreret med fresker. Freskerne viser scener fra den græske mytologi med Zeus’ søn, Herkules.

Forhallen med indgang til spejlsalen. Foto: ©️Kirsten Soele

Til højre for forhallen ligger ‘Sala degli specchi’, Spejlsalen, hvor hele loftet er dekoreret med spejle, med malerier, der forestiller en balustrade og over den himmel og fugle. Væggene er udsmykket med marmor, med farvet glas og med figurer i hautrelief af marmor. Figurerne er af grundlæggeren af villaen, børnebørnene samt hustruer, Huset Gravinas forfædre samt berømte europæiske regenter.

Spejlsalen, Sala degli Specchi, i Villa Palagonia. Foto: KirstenSoele

Det er muligt at besøge dele af villaen samt parken og med guidede ture kan man ligeledes få adgang til villaens private lejligheder.

Villaen har siden 1885 været i familien Castronovos eje.

Villa Palagonia

*

*

*

Slægten Gravina. Foto: KirstenSoele
Slægten Gravina. Foto: KirstenSoele

Sala degli Specchi, Spejlsalen, i Villa Palagonia. Foto: KirstenSoele

*

Opførelsen af Villa Villarosa iværksættes omkring 1770 af Don Placido Notarbartolo, hertug af Villarosa. Villaen består af to plan. Ved indgangen til villaen er en stor søjlegang i korintisk stil. Herfra går en bred trappe op. Arkitekturen er inspireret af nyklassicismen og i modsætning til de fleste villaer i Bagheria er villaen uden barokke stiltræk.

Villa Aragona Cutó. Foto: KirstenSoele

Palazzo Aragona – Cutò oprøres i første halvdel af 1700 tallet. Inde i villaens gårdsplads går en overdækket dobbelttrappe op til de øvrige etager. Øverst på villaen ligger en stor overdækket terrasse, hvorfra man bl.a. kan følge fyrværkeriet ifm hyldesten af Palermos skytshelgeninde, Santa Rosalia.

I dag huser villaen kommunens bibliotek.

Se også:

Bagheria, Seværdigheder II, Bagherias historie, begivenheder

Galleri, Bagheria