Gioiosa Marea, seværdigheder

 

Mindre by ved havet, promenade langs havet, solnedgangsplads, barer, cafeer, restauranter, forretninger, strand

Gioiosa Marea, kik over Middelhavet. Foto: Kirsten Soele

Gioiosa Marea, kik over Middelhavet. Foto: © KirstenSoele

Afstande:

 • Gioiosa Marea ligger
 • 74 km vest for Messina.
 • 100 km fra Catania (korteste rute)
 • 184 km fra Catania (hurtigste rute)
 • 163 km fra Palermo

Kommunens hjemmeside: Comune di Gioiosa Marea

Antal indbyggere i hele kommunen: 6.958, (Istat, 2017), 30 meter over havets overflade

Skytshelgen: San Nicola, helgendag: 6. december

Turistkontor i Gioiosa Marea , Ufficio Turistico, Via Umberto I.

Tlf. +39 0941 363323

Mail: ufficioturistico@gioiosamarea.it

Solnedgangspladsen, Gioiosa Marea Foto: Kirsten Soele

Solnedgangspladsen, Gioiosa Marea
Foto: Kirsten Soele

Se også: Gioiosa Marea, historie og begivenheder

Gioiosa Marea bliver grundlagt ved havet af indbyggere fra Gioiosa Guardia efter at byen Gioiosa Guardia i bjergene, er blevet ødelagt af jordskælv i 1780, 1783 og 1786.  I Gioiosa Marea ønskede man at rekonstruere byplanen fra Gioiosa Guardia, således at der blev skabt beboelseskvarterer omkring kirkerne på samme måde som i Gioiosa Guardia.

Dramatisering af de begivenheder, der førte til udvandringen fra Gioiosa Guardia. Foto: KirstenSoele

Dramatisering af de begivenheder, der førte til udvandringen fra Gioiosa Guardia. Foto: KirstenSoele

Et lille museum, Antiquarium “Gioiosa Guardia”, der ligger i Bibliotekets lokaler, (se nedenfor) rummer genstande fra de tidlige bosættelser i Gioiosa Guardia.

Dramatisering af begivenhederne, der førte til udvandring fra Gioiosa Guardia. Foto: KirstenSoele

Dramatisering af begivenhederne, der førte til udvandring fra Gioiosa Guardia. Foto: KirstenSoele

Et sagn fortæller, hvordan byen får sin skytshelgen San Nicola; Da byen rammes af stor hungersnød, ved indbyggerne ikke, hvilken helgen de skal henvende sig til.  De græder, og de beder, da de langt væk ser et sejlskib på vej ind mod kysten.  Da skibet når stranden, losser det et større parti korn

Byens skytshelgen San Nicola. Foto: Maria Teresa Giardina

Byens skytshelgen San Nicola. Foto: Maria Teresa Giardina

af skibet.  Ude af sig selv af glæde skynder indbyggerne sig ned til stranden, hvor de tilbyder kaptajnen deres rigdomme mod at få kornet.  Men kaptajnen afviser enhver form for betaling og fordeler kornet blandt indbyggerne uden at fortælle, hvem han er, hvor han kommer fra, eller hvor han skal hen.  Da nogle indbyggere nogle år senere er i Bari for at gøre forretninger, ser de i en kirke et billede af San Nicola, der

Gioiosa Marea med Chiesa Madre eller Chiesa di San Nicola i baggrunden. Foto: KirstenSoele

Gioiosa Marea med Chiesa Madre eller Chiesa di San Nicola i baggrunden. Foto: KirstenSoele

fuldstændig ligner den gavmilde kaptajn, der delte ud af kornet. Da de kommer tilbage til byen, fortæller de, hvad de har set.  Ingen er i tvivl om, at kaptajnen var selveste San Nicola, og fra den dag er San Nicola byens skytshelgen.

Seværdigheder:

Museum, Antiquarium “Gioiosa Guardia”, der rummer genstande fra de tidligste bosættelser i Gioiosa Guardia.

Adresse:  Via Brin (i bibliotekets lokaler).  Åbningstider:  Mandag – fredag fra kl. 9.00 – 12.00.

Canapé med Palazzo Batolo. Foto: KirstenSoele

Canapé med Palazzo Batolo. Foto: KirstenSoele

Museo di Arte Sacra, museum for kirkekunst med religiøse kunstværker og genstande fra kirkerne San Nicolò og Santa Maria.  Blandt kunstværkerne er der bægere, røgelseskar, urner, relikvier og krucifiks i sølv samt ornater, antikke kirkebøger og malerier af Olivio Sozzi.

Adresse:  Via Ruggero Settimo, 10, Gioiosa Marea.

Chiesa di Santa Maria delle Grazie blev påbegyndt i 1796 og har, som de andre kirker i Gioiosa Marea, kirkeudstyr, der stammer fra de kirker i Gioiosa Guardia, der blev ødelagt ved jordskælvet i 1783.  Klokketårnet er fra 1814.  Kirken blev åbnet igen for menigheden i 2015 efter at have været lukket i fem år som følge af jordskælvet i 2010.  Kirken er bygget efter samme plan som kirken i Gioiosa Guardia. I kirken findes adskillige værker skabt af kunstnere af Gagini skolen samt den ældste statue i Gioiosa Marea, Madonna della Neve.

Chiesa di Santa Maria delle Grazie. Foto: Niels Søgaard

Chiesa di Santa Maria delle Grazie. Foto: © Niels Søgaard

Højalteret af marmor og i barok stil er fra det 18. årh. Koret bag alteret er af valnøddetræ og fra sidste halvdel af 1600 tallet.

I højre kirkeskib findes et marmoralter fra det 17. årh, udført af kunstnere af Gaginiskolen.  Alteret, der er i barok stil, er afgrænset af to par snoede søjler i rød marmor, der hviler på søjler med bevingede drengebørn på.  Over søjlerne står der i en niche en statue af Madonna delle Grazie.  Statuen, der er skabt af Gagini skolen og er i marmor fra Carrara, stammer fra kirken af samme navn i Gioiosa Guardia.  Madonnafiguren i en hvid kappe er fremstillet med venstre bryst bart og med Jesusbarnet i favnen.  Malerier af Olivio Sozzi forestiller henholdsvis “San Pietro e altri Santi che intercedono presso la Madonna del Carmelo per le anime del purgatorio”, Sankt Peter sammen med helgener, som hos Madonna del Carmelo taler for sjælene i skærsilden, samt “San Micele Arcangelo e L’Angelo Custode”, Ærkeenglen Sankt Michael og Skytsenglen.

I venstre kirkeskib er marmoralteret i barok stil tilegnet Madonna del Carmelo skabt af billedhuggere af Gagini skolen. Over alteret holdes to draperier/ to stykker fint stof af fire drengebørn, der indrammer nichen med statuen af Madonna del Carmelo.  Statuen af Madonna del Carmelo, der er skabt af billedhuggere af Gaginiskolen i 1623, er i hvid forgyldt marmor.  Madonnafiguren holder Barnet i venstre arm, i højre hånd holder hun ‘lo Scapolare’, et vævet helligt billede, som kvinder brugte at bære om halsen for at vise, at de har bedt om eller har modtaget nåde.  Statua di S. Maria della Neve eller Madonna del Giardino er svøbt i en stor kappe.  Jesusbarnet holder en lille fugl i hånden og ser op på moderen.  Statuen siges at være af en kunstner af Gagini skolen.

Adresse:  Piazza Cavour, Gioiosa Marea.

Chiesa della Catena eller Chiesa di San Rocco, opført 1794-1796, bliver den første kirke, der bliver opført i den nye by Gioiosa Marea.  Blandt de væsentligste værker af kunstnerisk og historisk interesse er Statua della Madonna della Catena, der står bag højalteret.  Statuen, der stammer fra det 16 årh, og som stammer fra kirken af samme navn i Gioiosa Guardia, er i forgyldt hvid marmor og er lavet af Gagini skolen.  I hænderne holder figuren tre lænker (catene), der skal symbolisere Sygdomme (Malattie), Utro ægtefæller (Adulteri) og Fangenskab (Prigione).  Adresse: Via Vittorio Emanuele, Gioiosa Marea.

Chiesa San Nicolò. Foto: HenrikSoele

Chiesa San Nicolò. Foto: © HenrikSoele

Chiesa Matrice di San Nicolò di Bari.  Kirken er lukket pga. nedstyrtet tag (maj 2017)  Bl.a. malerier af maleren Olivio Sozzi samt skulpturer af billedhuggere af Gagini skolen.  Altere og kunstværker stammer alle fra kirken af samme navn i det gamle Gioiosa Guardia. Kirken er opført i. flere etaper.  Den første etape med hovedalteret blev færdiggjort i 1825, anden del med tre kirkeskibe blev afsluttet i 1855.  I 1902 blev det firkantede klokketårn med ur opført.  Over indgangsportalen i kirkens facade ses en niche med statuen af San Nicola.  I midterskibet står højalteret fra 1771 i barokstil og i forskellige slags marmor.  Over højalteret er der en træstatue af byens skytshelgen, San Nicolò di Bari.  Koret ved siderne af højalteret er i valnøddetræ og er fra slutningen af 1600 tallet, begyndelsen af 1700 tallet. Orgelet, der er taget med fra Gioiosa Guardia, er fra 1725.

I venstre sideskib er der over første alter en statue af Madonna Addolorata, Den sørgende Madonna, der bæres i optog Langfredag.  Ved altrene nedenfor er der malerier af Olivio Sozzi:

 • Andet alter: Cristo deposto dalla Croce e sostenuto da un angelo alla presenza dell’Addolorata, della Maddalena e di San Giovanni Evangelista”, Jesus sættes på korset og støttes af en engel under overværelse af Den sørgende Madonna, Magdalena og evangelisten Giovanni, fra 1737/1740
 • Tredje alter:  “Cristo Redentore e i SS. Rocco, Giovanni Evangelista, Santa Barbara e Santa Febronia da Patti”, Frelseren Jesus og helgene Rocco, evangelisten Giovanni, Santa Barbara og Santa Febronia fra Patti, fra 1737/1740
 • Fjerde alter: “La Madonna dell’Itria”, Madonnaen fra Itria, fra 1737
 • Femte alter: “Rappresentazione della “Trinità in Gloria”, Fremstilling af Treenigheden i Paradiset, fra 1740.
Fontæne ved Canapé. Foto: KirstenSoele

Fontæne ved Canapé. Foto: KirstenSoele

I højre sideskib er der over altrene nedenfor malerier af Olivo Sozzi:

 • Andet alter:  “L’Addolorata, la Maddalena e San Giovanni Evangelista”, Den sørgende Madonna, Magdalena og evangelisten Giovanni” fra 1737/1740,
 • Tredje alter: “Vergine ed il Bambino in Gloria attorniati dalle SS Lucia di Siracusa e Rosalia di Palermo”, Madonna og barnet omgivet af helgeninderne Santa Lucia fra Siracusa og Rosalia fra Palermo, fra 1740,
 • Fjerde alter: “La Vergine ed il Bambino in Trono attorniato da San Gaetano da Thiene e Antonio da Padova”, Madonna og Barnet på tronen, omgivet af Sankt Gaetano fra Thiene og Antonio fra Padova, fra 1740,
 • Femte alter: “La Vergine ed il Bambino che liberano un’anima dalla perdizione”, Madonnaen og barnet, der befrier en sjæl fra fortabelse, fra 1737/1740.

Restauranter:

Lido Capo Calavà, Contrada Calavà, Gioiosa Marea. Ligger 3,6 km øst for Gioiosa Marea, følg SS 113.

Hav og strand. Enkel og meget hyggelig restaurant helt ud til havet. En pizza og en fadøl kan anbefales, men der er også andre retter og drikkevarer på menuen. Prisniveau: billig pizza, andre retter: lavt til middel prisniveau. Professionel og venlig betjening.

Hvis du er kommet med på et af billederne på hjemmesiden og ikke ønsker at være det, kan du henvende dig til In Sicilia, og fotoet vil blive fjernet fra den pågældende side.

Gioiosa Marea, fortsættelse: Gioiosa Marea, historie og begivenheder

___________________________