5. Sant’Angelo di Brolo

Mindre by i bakkerne, historisk centrum, mange kirker, engle, udsigt, ro, stemning.

Medlem af den italienske sammenslutning: Città dell’olio.

Chiesa dei Santi Filippo e Giacomo. Foto: KirstenSoele

Chiesa dei Santi Filippo e Giacomo. Foto: KirstenSoele

Afstande:  Sant’Angelo di Brolo ligger

  • (ad SS 113) 14 km syd for Gioiosa Marea,
  • 88 km vest for Messina.
  • 156 km øst for Palermo
  • 87 km nord for Catania

Kommunens hjemmeside: Comune di Sant’Angelo di Brolo

Antal indbyggere i hele kommunen: 3.039 (2017), 314 meter over havets overflade.

Skytshelgen: Arcangelo Michele. Helgendag: 29. september.

Sant’Angelo di Brolo er en by med mange kirker, nogle af dem nævnes her.  Byen er af normannisk oprindelse og ligger i hjertet af Parco dei Nebrodi.

Seværdigheder:

Chiesa Madre di Santa Maria. Foto: KirstenSoele

Chiesa Madre di Santa Maria. Foto: KirstenSoele

Chiesa di Santa Maria eller Chiesa Madre med tre kirkeskibe er genopbygget i 1534 ovenpå en allerede eksisterende konstruktion og er den ældste kirke i byen.  I kirken findes barokaltre, værdifulde ornater og udstyr, hvoraf nogle er fra de basilianske munkes skatte, et stort antal kunstværker, heriblandt et gammelt orgel, bygget af Annibale Lo Bianco, der var en af de førende sicilianske orgelbyggere i det 17. årh. Fra 1700 tallet ses også klæder, der smykker alterets forside, broderet i silke og af sølv- og guldtråde.  Ved hovedalteret ses en marmorstatue af

Klokketårnet til Chiesa Madre. Foto: KirstenSoele

Klokketårnet til Chiesa Madre. Foto: KirstenSoele

Madonna med barnet fra 1600 tallet.  I højre kirkeskib under klokketårnet findes et lille kapel med en hvælving fra den tidligere konstruktion fra 1500 tallet.

Adresse: Piazza Santa Maria

DSCN3367 (2)

 

 

U Cappelluni, en bue, der forbinder vejen Principessa di Piemonte med vejen Vittorio Emanuele, og som ligger under Santa Maria Kirkens tværskib.  Buen, der er en spidsbue (den såkaldte ‘Cappelluni’) er formodentlig opstået ifm udvidelsen af kirken i 1755.

Chiesa dei Santi Filippo e Giacomo, der er genopbygget i 1600 tallet, er rig på skulpturer og maleriet, og indeholder adelsfamilien Amatos kapel.  Kirken er i dag  (marts 2018) lukket og venter på at blive restaureret.

Adresse:  Via Garibaldi

Chiesa del Santissimo Salvatore. Foto: KirstenSoele

Chiesa del Santissimo Salvatore. Foto: KirstenSoele

Chiesa del Santissimo Salvatore.  Kirken, der stammer fra 1700 tallet, har en facade i renæssancestil.  Kirken består af tre kirkeskibe med korintiske søjler, og der kan ses en marmorstatue af S. Maria del Lume med relief fra det 15 årh, der formodentlig er inspireret af Francesco Laurana.

Adresse: Piazza San Salvatore

Chiesa del Santissimo Salvatore. Foto: KirstenSoele

Chiesa del Santissimo Salvatore. Foto: KirstenSoele

Museo d’Arte Sacra. Museet for religiøs kunst ligger i Chiesa del SS Salvatore.  Kunstværkerne er fra perioden det 15. – det 20. årh, og består af ornater, broderet i guld og silke samt religiøse kunstgenstande i sølv og alabaster.

Chiesa di S. Francesco di Paola blev færdiggjort i 1582, og der blev tilknyttet et kloster for Minimi munkeordenen, en tiggerorden uden kulturelle traditioner.  Kirkens portal er i renæssancestil.  I kirken, der består af et enkelt kirkeskib med små søjler, der rager frem, og store buer af sand, er der et kors fra 1700 tallet og i apsis et marmorsarkofag af Giovanni Domenico Ceraolo.  Nichen over hovedalteret indeholder en statue af S. Francesco di Paola, i træ fra slutningen af det 18. årh.

Adresse: Piazza San Francesco di Paolo, 6

Chiesa di S. Domenico stammer fra første halvdel af 1500 tallet.  Det er en kirke med ét kirkeskib, der oprindeligt blev tilegnet S. Antonio. I 1563 under Pave Pio IV overgav basilianerabbeden Bologna kirken til dominikanermunkene, PP. Domenicani, som tilknyttede et kloster til brug for novicers studier.  Klosteret er i dag en kommunal administrativ bygning.  Over portalen står der i en niche, en lille staue i hvid marmor af S. Domenico, dateret 1701.

Adresse:  Via Municipio.

Monastero di S. Michele Arcangelo blev opbygget i 1084 af Grev Ruggero af Altavilla.  Efter at være blevet ødelagt i 1450 af et voldsomt jordskælv, blev klosteret straks efter genopbygget, men blev i 1879 en kirkegård.  I dag er der kun klostergården samt rester af  søjler, friser mv. tilbage.  Kirken styrtede sammen i 1923, men i krypten under apsis findes stadig værdifulde fresker.

Adresse: Via San Michele – c/o Cimitero

Monumento ai caduti, Frihedsstatuen, der står på Piazza Vittorio Emanuele, er rejst i begyndelsen af 1900 tallet for at mindes de faldne i første verdenskrig.

Museo degli Angeli, Englenes Museum.  Baggrunden for at skabe et museum, dedikeret til engle, var bl.a. billedet af San Michele, ærkeenglen, der også er byens skytshelgen, der bekæmper det onde og dermed også negative ting.  Englenes Museum, der ligger i det gamle San Francesco Kloster, organiserer udstillinger og møder.  For oplysninger om museets værker samt om aktuelle udstillinger: www.museodegliangeli.it

Adresse: Chiostro di San Francesco, Via I Settembre, Sant’Angelo di Brolo.  Fri entré.

Historie:

Ærkeenglen jager saracenske pirater væk, her fra øen Procida. Af Nicola Russo, 1690. Wikimedia

Ærkeenglen jager saracenske pirater væk, her fra øen Procida. Af Nicola Russo, 1690. Wikimedia

Det nuværende historiske centrum bliver grundlagt af den normanniske Kong Ruggero I, efter at han har vundet et slag over muslimerne, saracenerne,  i det nuværende Contrada Altavilla.  Ifølge sagnet skyldes sejren over muslimerne, at  Arcangelo Michele, (ærkeenglen Michael), til Kong Ruggeros fordel griber ind i kampen og til ærkeenglens ære får Ruggero bygget et kloster, der bliver betroet Basiliani munkene. Klosteret bliver opført mellem 1070 og 1084.  Byens centrum bliver bygget op omkring klosteret og får efter den normanniske kong Ruggeros ønske ærkeenglens navn, Sant’Angelo, sammen med ‘Brolum’, (‘Brolo’), der i middelalderen betyder ‘opdyrket land’.  Mange af indbyggerne i Sant’Angelo di Brolo kommer fra omkringliggende byer, der er blevet ødelagt af saracenerne.  Ud over at tiltrække andre munkeordener, der med opbygningen af kirker og klostre påvirker den religiøse arkitektur, bliver abbediet på kort tid et vigtigt kulturelt centrum og kommer til at huse et værdifuldt bibliotek.

Blandt de adelige familier, der har været med til at præge byens historie, kan nævnes de spanske adelsfamilier Angotta og Amato, heriblandt don Filippo Amato Angotta, prins af Galati, født i 1590. Medlemmer af familierne Angotta og Amato besad større embeder i perioden mellem det 16. og det 19. århundrede.  I contrada Piano Croce kan våbenskjoldene fra familierne Angotta og Amato ses på det gamle saracenske tårn.

Byen når sin storhedstid mellem det 16. og det 17. årh., da man begynder produktionen af silke.

Flere af de mest betydningsfulde kirker i byen bliver lukket i 1978 som følge af et alvorligt jordskælv.

 

Kulinariske specialiteter fra Sant’Angelo di Brolo:

Salame Sant’Angelo IGP, Sant’Angelo pølse.  En svinekødspølse fra svin, der avles på Nebrodi: Nero dei Nebrodi.

Kager og søde sager af arabisk oprindelse, hasselnødder og olivenolie.

Specialiteter: Arbejder af træ, kobber og smedejern.

Begivenheder:

Sagre, feste ed altri eventi a Sant’Angelo di Brolo: Fester, fejringer og andre begivenheder i Sant’Angelo di Brolo:

Sagra Ri Maccarruna col sugo di maiale a Sant’Angelo di Brolo;  Fest for maccheroni med sovs af svinekød.  Smagsprøver af de lokale specialiteter. Festen holdes i Kvarteret Santa Marta i Sant’Angelo di Brolo.

  • 25. juli Sant’Angelo di Brolo

Sagra della Nocciola a Sant’Angelo di Brolo; Fejring af hasselnødden.  I det historiske centrum er der forskellige boder med mulighed for smagsprøver af de lokale specialiteter.

  • 12. august i Sant’Angelo di Brolo

Fiera Regionale del Salame e dei prodotti tipici Val di Sant’Angelo; Egnens fejring af områdets pølse samt de lokale specialiteter fra Val di Sant’Angelo.  I det historiske centrum af Sant’Angelo di Brolo er der mulighed for at smage forskellige produkter, og der er underholdning og musik.

  • 12/14 august, Sant’Angelo di Brolo

Festa della Porchetta a Sant’Angelo di Brolo, fest for helstegt pattegris.  Den kulinariske begivenhed foregår i kvarteret Contrada da San Silvestro.  Smagsprøver af sandwich med helstegt pattegris, med stegt brød og vin.

  • 18. august, Contrada da San Silvestro, Sant’Angelo di Brolo

Sagra dei Maccheroni a Sant’Angelo di Brolo; Begivenheden fejres i forbindelse med festen for byens skytshelgen, Santo Patrono San Michele Arcangelo.  Smagsprøver af maccheroni med sovs lavet på svin.

  • Uden dato, Sant’Angelo di Brolo

_____________________