Kirker i Santa Lucia del Mela, byens historie

Siden er en fortsættelse af siden ‘Santa Lucia del Mela, palæer og et slot’.

Kirker

La Basilica Cattedrale, der ligger tæt på slottet, er oprindelig en helligdom med ét kirkeskib, bygget på befaling af Il Gran Conte Ruggero di Sicilia, Roger den I af

Basilica Cattedrale Santa Maria Assunta. Foto: KirstenSoele

Basilica Cattedrale Santa Maria Assunta. Foto: KirstenSoele

Sicilien, i 1094 og tilegnet jomfruen og martyren fra Siracusa, Santa Lucia som tak for at have sejret i kampen mod saracenerne. En anden version er, at helligdommen er tilegnet den romerske enke, Santa Lucia, der i det 5. årh. e.kr. lider martyrdøden på netop dette sted.   I 1206 bliver kirken kongeligt kapel.

Den nye Santa Lucia Katedral opføres i perioden 1607 – 1642, og kommer til at bestå af tre kirkeskibe, inddelt af 12 søjler.  Bag projektet står elev af Michelangelo, Iacopo del Duca, der er siciliansk arkitekt og billedhugger.  I 1642 bliver Basilica Cattedrale indviet og tilegnet Santa Maria Assunta.  Kirkens facade vender ud mod Piazza

Marmorportal ind til Cattedrale Santa Maria Assunta. Foto: KirstenSoele

Marmorportal ind til Cattedrale Santa Maria Assunta. Foto: KirstenSoele

Beato Antonio Franco og har en marmorportal, der er udført af Gabriele de Baptista.  Blandt kunstværkerne i kirken er en marmorstatue fra det 15. årh. af byens skytshelgeninden Santa Lucia, der tilskrives Laurana.  Et stort maleri af Jomfru Marias Himmelfart fylder hele væggen for enden af apsis og er skabt af Fra Felice da Palermo i 1771.  Maleriet San Biagio er malet af Pietro Novelli i 1645, tavlen af San Marco er udført af Deodato Guinaccia i 1581 og statuen fra 1771 i rosa alabaster af Ecce Homo, den tornekronede Kristus, tilskrives Ignazio Marabitti.  Døbefonden fra 1485 er udført af Gabriele de Baptista, maleriet fra af Jomfru Maria fra 1676 er udført af Filippo Iannelli, skulpturerne i Sakraments kapel er af Valerio Villareale.  Af særlig betydning er glasurnen med Beato Antonio Francos legeme.

Beato Antonio Franco: (Napoli 1585 – Santa Lucia del Mela 1626).  Italiensk præst, saligkåret af den katolske kirke.  Franco tillægges adskillige mirakler, bl.a. at fremkalde en kilde i en tørkeperiode samt helbredelser.

Chiesa dell'Annunziata, Santa Lucia del Mela. Foto: KirstenSoele

Chiesa dell’Annunziata, Santa Lucia del Mela. Foto: KirstenSoele

Chiesa dell’Annunziata er fra det 15. årh.  Kirken består af tre kirkeskibe, inddelt af 10 søjler i kalksten, hvoraf de 8 er i dorisk stil. To af søjlerne er i korintisk stil og skønnes at stamme fra Diana templet.  Facaden har en portal fra 1587, der viser Marias Bebudelsesdag.  Kirkens loft er i træ. Blandt kirkens kunstværker er et stort maleri af Marias Bebudelsesdag, L’Annunciazione, der er fra 1599 og er skabt af Antonio Biondo, tavlen med titlen Omskæring, Circoncisione, tilskrives Polidoro da Caravaggio skolen (det 16. årh), et tabernakel fra det 16. årh. er lavet af kunstnere af Gagini skolen.

Chiesa di San Nicola, der er fra senmiddelalderen, består af et enkelt kirkeskib med træloft.  I kirken er bl.a. en marmorstaue af San Nicola, der er udført af kunstnere af Gagini skolen i 1570.

Chiesa del Rosario, der ligger bag katedralen, er opført i det 16 årh. for at fejre den kristne flådes sejr ved Levanto over den tyrkiske flåde.  Kirken blev kirken for de adelige borgere i Santa Lucia del Mela, hvilket indskrifterne på gravstenene vidner om.  I kirken er bl.a. et maleri af Madonna Del Rosario fra 1574, udført af Guinaccia samt freskomalerier.

Chiesa dell'Annunziata, Santa Lucia del Mela. Foto: KirstenSoele

Chiesa dell’Annunziata, Santa Lucia del Mela. Foto: KirstenSoele

Chiesa dei Cappuccini, Kapucinermunkenes kirke og kloster er opført i 1610.  Under kirken findes krypten med mumificerede kroppe af betydningsfulde personer.  I en lang gang i klosteret udstilles der malerier, der viser helbredelser udført af helgene.

Indeni Palazzo baronale ligger den lille Chiesa di San Giovanni, der er tilegnet apostlene Peter og Paulus og til San Giovanni Battista.

Chiesa Santa Maria Bambina. Foto: gianfranco Rappazzo, Wikimedia, 2014

Chiesa Santa Maria Bambina. Foto: gianfranco Rappazzo, Wikimedia, 2014

På højre bred af åen Floripotema ligger Chiesa di Santa Maria Bambina.  En tavle fra 1587, Jomfruens fødsel, tilskrives Polidoro da Caravaggio skolen.

Chiesa della Misericordia eller Chiesa di Santa Maria Assunta ligger i kvarteret Misericordia ved åen Mela.  Kirken består af et enkelt skib og rummer statuen, der bæres i procession den 15. august, hvor Assunzione di Maria, Maria Himmelfart, fejres.  Et billede af Maria Himmelfart skabt af Fra Felice da Palermo i 1771 hænger på væggen for enden af apsis.

Chiesa del Sacro Cuore eller Chiesa e convento di Santa Maria del Gesù stammer fra første halvdel af 1500 tallet og består af et enkelt kirkeskib.  Det tilhørende kloster med 24 søjler i sandsten er fra 1521.  I kirken findes bl.a. et maleri fra 1600, L’estasi di San Francesco, af A. Biondo, en døbefond skabt af Calamech i 1567 samt Baron Pancaldos mausoleum fra det 16. årh.

Chiesa di Santa Caterina d’Alessandria ligger i den lavereliggende del af byen og er fra omkring 1500.

Stiftets Museum, Meseo Diocesano della Prelatura Nullius ligger i Prælatpalæet på Domkirkepladsen, Piazza Duomo, i det historiske centrum og rummer bl.a. en del værker fra kirker i Santa Lucia del Mela, der ikke længere er i brug.  Museet beskriver historien for Santa Lucia Stift, der er er det ældste stift i den katolske verden, og rummer tillige en etnisk-antropologisk afdeling med redskaber fra den gamle bondekultur samt en historisk-kunstnerisk afdeling med kirkekunst.

Historie

Slot og kirke: Castello e Santuario Santa Lucia del Mela. Foto: KirstenSoele

Slot og kirke: Castello e Santuario Santa Lucia del Mela. Foto: KirstenSoele

For historie: se også om slottets historie på foregående side.

 • 2. årh. f.kr.: Arkæologiske fund, herunder græske arkæologiske fund samt to romerske grave fra det 2. årh f.kr. vidner om græsk romerske bosættelser.
 • 9. – 10. årh. e.kr:  Byen begynder at udvikle sig mellem det 9. og det 10. årh., da araberne erobrer Colle Mangarru i 837 e.kr.  Araberne importerer citron- og appelsintræer, og de udvikler bl.a. en industri til fremstilling af silke.  Slottet opføres af araberne i perioden 837 – 851 e.kr.
 • Santa Lucia del Mela. Foto: KirstenSoele

  Santa Lucia del Mela. Foto: KirstenSoele

  I 1094 bliver navnet ManKarru ændret til det kristne navn Santa Lucia;  Conte Ruggero var martyren Santa Lucia meget hengiven og havde lovet at rejse en kirke ved foden af slottet i Santa Lucia til ære for hende, hvis han sejrede over araberne.

 • Santa Lucia bliver det foretrukne sted for ophold på landet for Federico II, Frederik den 2. af Schwaben.  I 1206 løsriver Federico II kirken Chiesa di Santa Lucia samt det tilhørende landområde fra Patti Stift og ophøjer det til Prelatura Nullius, dvs byen bliver uafhængig af andre stifter, og kommer til at høre direkte under Pavestolen.  Der skabes således det eneste Prelatura Nullius på Sicilien og det første i hele den katolske verden.  Santa Lucia bliver prælat abbedi med stift og præsteskole.
 • I 1296 restaureres slottet af Federico d’Aragona.  Slottet restaureres som følge af de skader, det har fået ifm militære operationer og for at skabe et sted, der er mere sikkert for befolkningen fra Milazzo området.
 • Gadeparti, Santa Lucia del Mela. Foto: KirstenSoele

  Gadeparti, Santa Lucia del Mela. Foto: KirstenSoele

  I 1348 kommer byen under magt fra den del af Chiaramontefamilien, der er tilhængere af det franske fyrstehus Anjou.

 • I det 14. og det 15. årh. udvikles området omkring Piazza Duomo, domkirkepladsen, og området omkring Chiesa di San Nicolò.  Flere kirker opføres.
 • Santa Lucia del Mela når højdepunktet for økonomisk vækst i det 16. årh, og der skabes velfærd bl.a. som følge af handel med silke og drift af en sølvmine.
 • I 1529 skaber Antonello Gagini statuen af Madonna della Neve con Bambino in grembo, der tilbedes af de troende i Chiesa Santa Maria delle Celle og efterfølgende i La Chiesa San Giuseppe før fejringen den 5. august, der er den vigtigste religiøse fest for byens indbyggere.
 • I 1630 bliver byen solgt til Carlo Valdina, da det spanske imperium har akut behov for penge.  Inden et år bliver byen købt tilbage af borgerne og kommer igen under kongens styre.
 • Byen udvikles væsentligt mellem det 16. og det 17. årh.
 • 1718 – 1734: byen er under østrigsk magt.
 • Fra det 17. årh. sker der en stor stigning i antallet af indbyggere.

 

Se også:

Begivenheder og gastronomi i Santa Lucia del Mela

Santa Lucia del Mela, palæer og et slot

______________________