Modica, Seværdigheder II, Corso Umberto I

Corso Umberto I, hovedstrøget i Modica bassa, det nedre Modica, med palæer, teater, barer og restauranter, kirker, forretninger med den berømte Modicachokolade, stemninger.

Chiesa di San Pietro. Foto: KirstenSoele

På Corso Umberto I finder man Chiesa di San Pietro. Kirken er oprindeligt opført fra 1301 – 1350. Efter ødelæggelserne ved jordskælvet i 1693 genopbygges kirken i den sicilianske senbarokke stil. Facaden består af to plan og har tre portaler med brudte tympanoner over. De fire statuer på det andet af de to plan forestiller San Cataldo, Santa Rosalia, San Pietro og Madonnaen. På siderne af trappen, der fører op til kirken, står statuer af de 12 apostle. I kirkens kapel, Capella di San Nicolò di Bari, står – foruden statuen af San Nicolò – en marmorstatue af Madonna di Trapani, der skønnes af være udført af Francesco Laurana – eller en elev af denne.

*

Chiesa di San Pietro. Madonna med barn udført af Francesco Laurana. Foto: KirstenSoele
Chiesa di San Pietro. Foto: KirstenSoele
Palazzo Tommasi Rosso Tedeschi. Foto: KirstenSoele

Umiddelbart efter Chiesa di San Pietro ligger på højre side palæet Palazzo Tommasi-Rosso-Tedeschi i nr. 156 på Corso Umberto I. I barok stil er balkonerne understøttet af rig udsmykning med maskaroner, der forestiller oldinge, fløjtespillere, puttier, delfiner og havfruer med fremskudte brystpartier.

*

*

Palazzo Rosso Tedeschi. Foto: KirstenSoele
Palazzo Tommasi Rosso Tedeschi. Foto: Kirsten Soele
Chiesa di Santa Maria del Soccorso. Foto: KirstenSoele

Efter palæet Palazzo Tommasi-Rosso-Tedeschi kommer Chiesa di Santa Maria del Soccorso i gyldne farver og opført i barok stil. Facaden er efter tegninger af arkitekten Rosario Gagliardi opført med en konveks, dvs udadbuet, facade i 1714. Facaden består af to plan og har en indgangsportal med fire søjler på siderne. Kirken var oprindeligt forbundet med klosteret for jesuittermunkene, en bygning, der i dag huser uddannelsesinstitutionen Palazzo degli Studi.

Skråt overfor Chiesa di Santa Maria del Soccorso ligger Teatro Garibaldi fra omkring første halvdel af 1800 tallet i nyklassisistisk stil.

Palazzo Rubino Trombadore. Foto: KirstenSoele

På samme side af Corsoen som Chiesa di San Pietro finder man længere oppe flere palæer i barok stil. I nr. 228 ligger Palazzo Rubino – Trombatore, et palæ fra det 18. århundrede med store balkoner understøttet af maskaroner.

Palazzo Rubino Trombadore. Foto: KirstenSoele
Palazzo Rubino Trombadore. Foto: KirstenSoele
Palazzo Rubino Trombadore. Foto: KirstenSoele
Corso Umberto I. Foto: KirstenSoele

Af andre palæer i Modica findes:

  • Palazzo Napolino Tommasi Rosso, der ligger i Via Calamenzana bag domkirken San Giorgio. Palæet er i barok stil
  • Palazzo Grimaldi ligger på Corso Umberto I, n 106 og er et palæ i nyrenæssancestil. På palæets tredje etage er der under balkonerne spor efter den senbarokke stil. Palæet huser et pinakotek, en malerisamling.

*

Se også: