Castelmola

Historisk centrum, på listen over De dejligste små byer i Italien; I borghi più belli d’Italia, stræder og ternede pladser

Udsigt mod Etna fra Castelmola. Foto: Ulla Barfod

Udsigt mod Etna fra Castelmola. Foto: © Ulla Barfod

Castelmola ligger:

 • 56 km sydvest for Messina
 • 57 km nord for Catania
 • 267 km øst for Palermo

Kommunens hjemmeside: Comune di Castelmola

Medlem af sammenslutningen I borghi più belli d’Italia, De dejligste små byer i Italien.

Antal indbyggere i hele kommunen: 1.083 (Istat 2021 ), 501 meter over havets overflade.

Skytshelgen: San Giorgio.  Helgendag: 23. april

Castelmolas huse i beige, rosa og gul.  Foto: KirstenSoele

Castelmola ligger som på en balkon over Taormina og med udsigt over bjergene til Etna.  Det er en bjergby med væsentligt færre turister og mere ro end i nabobyen, Taormina, men det er også en pittoresk by med en velbevaret middelalderstruktur, med sine stræder, der går stejlt op og ned og med sine blomstersmykkede huse i beige, rosa og gul.  Det er muligt at gå ad en sti fra Castelmola ned til Taormina.

Seværdigheder i Castelmola.  Selve byens beliggenhed med en vid udsigt over hav og bjerge, de smalle stræder og de farverige huse er en seværdighed i sig selv.  Hertil kommer:

*

Den romerske port, Arco romano. Foto: KirstenSoele

Den romerske bue, Arco romano, fra omkring 900 e.kr. ved indgangen til centrum af byen.  Buen har græsk romerske stiltræk og bliver bygget umiddelbart indenfor byporten, Porta di Mola.

Chiesa di Sant’Antonino er opført mellem 1400 og 1500 og ligger på Piazza Sant’Antonino umiddelbart overfor Arco romano ved indgangen til byen.  Kirkebygningen fungerer i dag som auditorium.

Chiesa di San Giorgio er opført omkring 1450 i ét kirkeskib.  I kirken findes en række kunstværker,heriblandt en statue af byens skytshelgen, San Giorgio, en 1700 tals statue i træ af Jomfru Maria, statuer af San Biagio og et maleri af Skærsilden, il Purgatorio.

Chiesa Madre på Domkirkepladsen, Piazza Duomo. Foto: KirstenSoele

Domkirkepladsen, Piazza Duomo, er en lille plads udført med fliser i et ternet mønster i sort lava og hvidt.  Herfra er der en storslået udsigt, og her ligger barer, restauranter og Domkirken, Chiesa Madre eller San Nicola di Bari.  Kirken har ét kirkeskib, og er genopført mellem 1934 og 1935 ovenpå en tidligere domkirke fra 1500 tallet.  Den nuværende domkirke er opført i en blanding af stilarter: romansk, gotisk, arabisk og normannisk.

Af borgen, Il Castello, står kun murene tilbage.  Det vides ikke med sikkerhed, hvornår borgen er opført.  Der er dog vidnesbyrd, der fortæller om borgens eksistens:  På klokketårnet på Chiesa Madre er der placeret en marmorplade med inskriptionen

Chiesa Madre. Foto: KirstenSoele

“denne borg blev opført under Costantino, adelsmand og strateg på Sicilien”.  Det betyder, at borgen må være opført under Costantino Caramalo i det 9. årh. e.kr.   Man ved desuden, at borgen i 1334 udelukkende havde funktion som forsvarsværk, og at borgen igennem århundreder har udgjort en vigtig del af en forsvarskæde bestående af borge i Milazzo, Ficarra, Tripi, Castroreale, Castiglione og Francavilla.

Chiesa Madre og Bar Turrisi. Foto: KirstenSoele

Særligt for Castelmola er udstillingen af det mandlige lem eller fallos i snart enhver udformning, og det er muligt at købe souvenirs overalt udformet som eller med en penis.  Bar Turrisi har en omfattende samling af genstande udformet som eller med en penis.  Historien bag byens fokus på fallos er, at byen i slutningen af det 18. årh. blev et af de første samlingssteder for homoseksuelle.  Det var intellektuelle og unge fra velhavende familier, der mødtes

Foto: KirstenSoele

i salonerne i de større europæiske hovedstæder, der nu fandt sammen i Castelmola. I 1947 skaber Salvatore Turrisi baren Bar Turrisi og tilegner baren det mandlige lem.  Og det mandlige kønsorgan ses på baren i enhver udformning: på billeder, som borde, stole, statuer, lamper, glas, vandhaner og selv menuen er udformet som en penis.  Tidsskriftet Focus har placeret baren som en af de syv mest specielle barer i verden.

Blandt Castelmolas specialiteter er en mandelvin og souvenirs udformet som peniser.

*

Foto: KirstenSoele

Træk af Castelmolas historie:

Se evt. også Siciliens historie i hovedtræk

 • Navnet på den første bosættelse var Mylai og opføres omkring bronzealderen (8. årh. f.kr.)
 • 392 f.kr:  Dionisio, tyran af Siracusa, erobrer byen.
 • 902 e.kr:  Ibrahims saracenere invaderer og ødelægger byens fæstningsværk.
 • 1078: Normanneren Ruggero I nedkæmper araberne og jager dem bort. Han bygger et nyt beboelsesområde rundt om slottet og forstærker det.
 • 1282:  De regerende magthavere fra Anjou (franskmændene) jages bort og befolkningen støtter aragoneserne (det spanske herredømme)
 • 1738:  Castelmola bliver en del af Kongeriget De to Sicilier.
 • 1860:  Indbyggerne stemmer for at blive optaget i Kongeriget Italien.

Begivenheder i Castelmola

 • 23. april: hyldest af byens skytshelgen San Giorgio
 • Jul i Castelmola:  indbyggerne udsmykker vejen mellem Castelmola og Taormina med krybber med lys i.

Kilder:

————————————————