18. Alì

Alì: en veranda, der hænger over Det ioniske hav, palæer og kirker

Afstand til Messina:  32 km

Kommunens hjemmeside: Comune di Alì

Antal indbyggere i hele kommunen: 795 (2013), 450 meter over havets overflade.

Skytshelgen: Sant’Agata. Helgendag: 5. februar

Byen Alì beskrives pga sin beliggenhed som “en veranda, der hænger ud over Det Ioniske Hav.

Seværdigheder:

Palæer:  

Palazzo della famiglia Maggiore, Maggiorefamiliens palæ ligger i nærheden af kirken Spirito Santo og er opført af den adelige Maggiorefamilie mellem slutningen af 1500 tallet og begyndelsen af 1600 tallet.  Palæet skønnes at være tegnet af en elev af Andrea Calamech.  Over indgangsporten ses Maggiorefamiliens våbenskjold.

Palazzo della famiglia Fama, Famafamigliens palæ, er opført i samme periode som Maggiorefamiliens palæ og er i to etager.  I palæets indre gård findes et springvand.

Kirker og kloster:

Duomo di Sant’Agata er opført mellem 1581 og 1608 og består af tre skibe.  På kirkens facade er et skjold med inskriptionen, “Agathae sub alis, Alì nulla timebit”; “Under Agatas beskyttelse har Alì ikke noget at frygte”.  Domkirken skønnes at være påbegyndt i 1582.  I kirken kan der bl.a. ses et tabernakel af forgyldt træ i Den hellige Nadvers kapel, en statue fra det 16. årh, af Sankt Sebastian, udført af Rinaldo Bonanno, et kor i træ, der er udført i begyndelsen af det 18. årh, og som i 25 billeder beskriver Sankt Agatas matyrium.  Blandt malerierne findes bl.a. “San Giovanni Battista fra i ss. Filippo e Giacomo” fra 1602, skabt af Antonio Catalano l’Antico, “Pentecoste”, Pinse, der er udført af Gaspare Camarda i 1610 og “Madonna in gloria fra i santi protettori di Alì” fra 1832, malet af Letterio Subba.

Chiesa del Santissimo Rosario, der består af et enkelt kirkeskib, er opført på vegne af familien Fama i 1624 og udsmykket indvendig af Pietro Fama, der i 1653 også får opført den lange vej forbi kirken op til Cappuccinerklosteret.  Pietro Fama, der var administrator over det østlige Sicilien for kongehuset, ligger begravet i kirken.  Hans gravmonument er i barokstil og med en buste af Pietro Fama.  Kirken har fem altre og marmorgulv, og i kirken opbevares en tavle fra anden halvdel af 1500 tallet med Madonna del Rosario, der bærer en sølvkappe.

Chiesa dello Spirito Santo med tilhørende kloster stammer fra 1445.

Chiesa Santa Maria del Bosco, Santa Maria kirke i skoven, ligger midt i en kastanjelund på vej mod Monte Scuderi.

Umiddelbart udenfor byen på vej op mod bjergene ligger Chiesa di Sant’Antonio d Padova på en lille plads, hvorfra der er udsigt over den lille by.  Kirken skønnes at være fra 1600 tallet og består af et enkelt kirkeskib og ét alter.

Chiesa delle Anime del Purgatorio bliver bygget i 1717 efter ønske af den lokale adelsmand don Giovanni Fiumara.  Kirken har ét kirkeskib.  Over indgangsporten er en fremstilling af Madonna del Carmelo mellem sjælene i skærsilden.

Convento dei Cappuccini e Chiesa di Santa Maria degli Angeli, Cappuccinerkloster samt kirke bliver grundlagt i 1574 og efterfølgende udvidet i 1589.  Kirken består af et enkelt kirkeskib.  I kirkens forgår uddelte munkene engang varm suppe til de fattige.  Ved siden af kirken ligger klosteret.

Historie

  • 638 f.kr; Alì skal være grundlagt af grækere fra den græske region Elide, hvor navnet Alì skønnes at stamme fra.  Andre mener, at byen er af muslimsk oprindelse og har fået navnet Alì som en hyldelst til Muhammeds svigersøn Califfo Alì.
  • 250 f.kr: Byen bliver plyndret af Siracusani di Gerone. Ved hjælp af messineserne genopbygges Alì og fremstår stærkere og med sine omkring 38.000 indbyggere stærkere end før.  Indtil omkring 1600 tallet har byen mellem 25.ooo og 30.000 indbyggere.
  • Det 11. årh:  Med normannernes ankomst til Sicilien giver Conte Ruggero, grev Roger, de to len, Alì og Itala, til basilianerne fra klosteret Santi Pietro og Paolo.
  • 1674 – 1678: Kampe mellem Messina og Spanien.  Alìs indbyggere støtter messineserne, men denne gang udsættes de allierede for plyndringer og ødelæggelser.  Alì genopbygges igen, men når aldrig sin tidligere storhed igen.

Begivenheder:

Februar:

  • 5. februar:
    • Festa di Sant’Agata.  Fest til ære for byens skytshelgeninde med optog igennem byens gader.

September:

  • Anden lørdag i september:
    • Festa di Santa Maria del Bosco

 

__________________________