11. San Piero Patti

Nøgleord: Mindre by i bakkerne, udsigt, stemningsfuldt middelaldercentrum, arabisk kvarter, udsigt, en af de smukkeste kirker i provinsen, kloster

San Piero Patti er en levende by i bakkerne med en del forretninger og et stemningsfuldt middelaldercentrum.  Kirken Santa Maria Assunta betragtes som værende en af de smukkeste kirker i Messinaprovinsen.

Chiesa Santa Maria Assunta forbundet til klokketårnet med en bro. Foto: Kirsten Soele

Chiesa Santa Maria Assunta forbundet til klokketårnet med en bro. Foto: © KirstenSoele

 • Afstande:  San Piero Patti ligger:
 • 30 km syd, sydøst for Gioiosa Marea
 • 80 km vest for Messina
 • 183 km øst for Palermo
 • 77 km nord for Catania

Antal indbyggere i hele kommunen:  3.869 (2017). 400 meter over havets overflade.

Skytshelgener:  San Biagio og Maria SS della Catena.

Helgendage:  første søndag i oktober fejres San Biagio, første søndag efter påske fejres Maria SS della Catena.

Kommunens hjemmeside:  Comune di San Piero Patti

Seværdigheder:

Chiesa di Santa Maria Assunta er fra slutningen af 1500 tallet.  Det ydre indgangsparti stammer stammer fra 1581 og i en niche over indgangen står tre statuer af hhv. Maria SS Assunta, San Pietro og byens skytshelgen, San Biagio.  Fire statuer af hhv

Chiesa Santa Maria Assunta. Foto: KirstenSoele

Chiesa Santa Maria Assunta. Foto: KirstenSoele

San Luigi, Santa Lucia, San Sebastiano og Santa Maria Goretti findes i nicher på hver side af indgangsportalen.  Klokketårnet er næsten 30 meter højt og forbindes med kirken via en bro, der befinder sig ovenpå en rundbue.

Kirken, der er i renæssancestil, består af tre kirkeskibe, der er adskilt af 14 søjler.  I midterskibet er højalteret fra 1809 i marmor fra området. I en niche over højalteret findes figuren af Madonna Assunta, som kirken er tilegnet.  Kuplen over alteret er udsmykket med 1800 tals stuk af Aidala da Bronte.  Til venstre for alteret ses et krucifiks, der bæres i optog langfredag.  Loftet er et kasetteloft i barokstil.  Midt på loftet findes en statue af Madonna Assunta, dækket af guld og i færd med at blive kronet af to engle.

For enden af venstre kirkeskib findes Den Hellige Nadvers Alter lavet i flerfarvet marmor i 1800 tallet samt San Giuseppes alter fra 1600 tallet med en gruppe i træ.  Ad en lille trappe ved sideindgangen i venstre kirkeskib er der adgang til en lille krypt, hvor man før i tiden foretog balsamering af lig.  I venstre kirkeskib findes tillige et stort billede af ærkeenglen San Michele og en statue fra 1600 tallet af San Piero Pattis skytshelgeninde, Maria SS della Catena.  I højre kirkeskib står alteret for San Biagio, der er den anden af de to skytshelgener i San Piero Patti.  Marmorstatuen af San Biagio er udført af Gaginiskolen. En anden statue af San Biagio bruges i oktoberoptoget, hvor helgenen fejres, mens en statue af Maria SS Addolorata på samme alter bruges i optog langfredag.  Endelig er der et alter, der er tilegnet Maria SS del Tindari.

 

Chiesa Madonna del Carmine. Foto: Kirsten Soele

Chiesa della Madonna del Carmine med Middelhavet i baggrunden. Foto: © KirstenSoele

Chiesa della Madonna del Carmine med det tilhørende karmeliterkloster, Convento e Chiostro dei Carmelitani Calzati blev påbegyndt i 1566.

Chiesa della Madonna del Carmine skal sammen med Chiesa di Santa Maria i San Piero Patti være blandt de smukkeste kirker i Messinaprovinsen.  Midt på et stort alter i træ i kirken står en statue af Maria SS. del Carmine, der er udført af Gagini skolen i 1629 i Palermo.  I loftet ses et freskomaleri i barokstil af Madonna del Carmine, omgivet af en flok engle og af sjæle fra skærsilden, der er i gang med at befri sig fra deres synder og blive sendt til himmels.  I kirken er der bl.a. også et billede, der viser karmelitermunken Sant’Alberto og de utallige mirakler, han udførte igennem sit jordiske liv.

Convento del Carmelitani Calzati, blev grundlagt sammen med kirken Chiesa della Madonna del Carmine i 1566 og eksisterede indtil 1866.  På klosteret var der bl.a. skoler for maleri, skulptur, teologi og filosofi. Størstedelen af de værker, der opbevares i kirken, er værker af klosterskolens elever.

Tip:  Bar Lucky i Via Garibaldi har en stor balkon med borde og stole, hvorfra man kan nyde udsigten over dalen og Middelhavet og til Chiesa Madonna del Carmine.  Via Garibaldi går mellem Chiesa Madre og Chiesa Santa Maria Assunta.

Chiesa Madre eller Duomo. Til højre for kirken: Palazzo Orioles. Foto: Kirsten Soele

Chiesa Madre eller Duomo. Til højre for kirken: Palazzo Orioles.          Foto:  © KirstenSoele

Chiesa Madre eller Duomo er fra anden halvdel af 1300 tallet.   I løbet af årene er den gentagne gange blev restaureret på grund af jordskælv.  Blandt de væsentligste værker i kirken er der et sarkofag i marmor, der bæres af to løver.  Over sarkofaget er en statue af frelseren Jesus imellem to engle.  Af Gaginiskolen er der en marmorstatue af Maria Santissima dell’Idria, en marmorstatue af Santa Caterina d’Alessandria samt en marmorstatue af La Santissima Annunziata.  Kunstnere af Novelliskolen har skabt et billede af Jesus, der overleverer nøglen til apostlen Peter.

San Vito fontænen. Foto: Kirsten Soele

San Vito fontænen. Foto: © KirstenSoele

Fontana di San Vito, San Vito fontænen blev rejst i 1686 af baron af San Piero Patti, Giuseppe Caccamo Orioles.  Fontænen er et klassisk eksempel på den sicilianske barok.

 • Vicolo, stræde, i San Piero Patti. Foto: © KirstenSoele

San Piero Pattis historie:

Grækerne gav byen dens første navn, Petra, der henviste til en stor klippe af rød granit i området. Med kristendommens indførelse blev navnet ændret til Sanctus Petrus, senere til Sanctipetri supra Pactas (San Piero over Patti) og endelig til San Piero Patti (det italienske ‘pietra’ betyder ‘sten’).

 • San Piero Patti har været beboet siden det 4. årh. f.kr.
 • I 827 e.kr. går saracenerne (araberne) i land på Sicilien og erobrer mange byer, herunder området omkring San Piero Patti.  Det arabiske kvarter, Arabite, findes endnu i dag i San Piero Patti.
 • I det 11. årh. befrier den normanniske greve Ruggero Sicilien og hermed også San Piero
  San Vito fontænen. Foto: Kirsten Soele

  San Vito fontænen rejst i 1686 af baron af San Piero Patti, Giuseppe Caccamo Orioles. Foto: © KirstenSoele

  Patti fra saracenerne.

 • Efter at være blevet befriet fra saracenerne kommer San Piero Patti først under kongen, herefter under feudalt herredømme og bliver en lille stat. Da Federico II af Schwaben, også kaldet Federico I af Sicilien, dør i 1250, overgår San Piero Patti således fra at høre under kongetronen til at høre under De Manna familiens feudale herredømme.
 • I 1377 overgår baroniet San Piero til Orioles familien, som har magten indtil 1646.
 • I 1646 overgår baroniet til familien Caccamo.
 • Den sidste familie, der er baroner af San Piero Patti, er Corvino familien.
 • I 1812 afskaffer det sicilianske parlament de feudale stater på Sicilien, og San Piero kommer under statens kontrol.

 Begivenheder i San Piero Patti: 1)

Carnevale sampietrino varer to uger uafbrudt.  Igennem den første uge danses der, som der har været danset igennem århundreder, stadig i et vist omfang i de hjem, hvor der er en, der spiller harmonika. I den anden uge af karnevallet, der slutter askeonsdag, rykker karnevallet ud i de store sale.  Fra hele provinsen kommer der folk med masker og i kostumer og danser vals, tango og tarantel fra aften til morgengry.  Om søndagen er der til musik kilometerlange optog med temaer, der kan være traditionelle eller aktuelle. I dagtimerne ligger San Piero Patti øde under karnevallet for at vågne igen sent om aftenen og feste natten igennem.

Påsken, Pasqua:

 • Langfredag, Venerdì Santo, er der optog, der bærer tydeligt præg af kulturen fra det spanske herredømme. Under det religiøse optog spilles der begravelsesmarch til ære for Jesu.
 • Påskelørdag, Sabato Santo, tilbereder man søde sager, dolci, til påsken og til påskemandag, Pasquetta, den efterfølgende mandag.
 • Anden påskedag, Lunedì dell’Angelo, huser mange de tilrejsende, restauranterne laver bedesteg, og der høres sang og musik rundt omkring.
 • Første søndag efter påske fejres byens skytshelgeninde, Madonna della Catena

L’infiorata di primavera, forårets blomsterfest.  Byen udsmykkes med blomster.  I Via Leonardo da Vinci skabes billeder af blomster.

 • Sidste søndag i maj: Forårets blomsterfest, L’infiorata di primavera.

Dama Castellana og Corteo Storico, Slotsfruen og Det historiske optog.  Igennem ugen op til den 15. august, Ferragosto, fejres byens århundredgamle bondetraditioner og traditioner knyttet til middelalderen.  Fejringen afsluttes med et stort historisk optog den efterfølgende søndag, hvor deltagerne bærer tøj fra middelalderen, så man således ‘vender tilbage’ til 1356, for at fejre Re Federico III d’Aragona, Kong Frederik den III af Aragoniens kom til byen, da borgerne havde gjort oprør mod det daværende herredømme, baronerne Orioles.

 • I ugen inden Ferragosto: fejring af gamle traditioner og historisk optog.

Festa del compatrono San Biagio, fejring af byens anden skytshelgen, San Biagio.

 • Første søndag i oktober: Fest til ære for San Biagio.

Bebudelse af ni dages andagt:  Om aftenen den 15. december ringes der hvert år fra kl. 21.00 med klokkerne med håndkraft i alle kirkerne i området i 15 minutter.  Ringningen bebuder de ni dages andagt ifm. julen.

 • 15. december: bebudelse af ni dages andagt.

Il presepe Vivente, Den levende julekrybbe.

 • December

Sagra dei Maccheroni al sugo:  Mens man venter på sommeren: i gaderne er der spil fra gamle dage og for de små: “hænderne i pastaen”.

 • Uden dato.
1)  De fleste oplysninger om traditonerne i San Piero Patti er hentet fra kommunens hjemmeside:  Comune di San Piero Patti

 

__________________