Piraino

Mindre by i bakkerne, historisk centrum med små pladser, kirker og et saracenertårn, udsigt, ro, stemning, en stor terrasse på en bar med udsigt over bjerg og dal

Trappe i Piraino, Foto: Kirsten Soele

Trappe i Piraino, Foto: © KirstenSoele

  • Afstande: Piraino ligger
  • 12 km vest for Gioiosa Marea ad SS 113.
  • 85 km vest for Messina.
  • 155 km øst for Palermo
  • 96 km nord for Catania

Kommunens hjemmeside: http://comune.piraino.me.it Mulighed for oversættelse.

Antal indbyggere i hele kommunen: 3.917 (Istat, 2018), 416 meter over havets overflade.

Skytshelgen: San Giuseppe, helgendag: første tirsdag efter påske.

Byen blev grundlagt i det 9. århundrede e.kr. og har bl.a. tilhørt flere feudale familier, bl.a. Lancia’erne fra det 13. – det 15. århundrede e.kr.

Selve kommunen strækker sig over et relativt stort areal, hvor der er mange kirker. Nogle af de ældste og vigtigste nævnes nedenfor.

 

Seværdigheder:

Saracenertårnet, påbegyndt i 967 e.kr. Foto: Kirsten Soele

Saracenertårnet, påbegyndt i 967 e.kr. Foto: © KirstenSoele

Torre Saracena, Saracenertårnet, blev påbegyndt i 967 e.kr. under saracenerenes (arabernes) dominans. Tårnet, der er meget velbevaret, ligger i det historiske centrum.

Torre delle Ciavole fra 1600 tallet ligger ved kysten i byen Gliaca di Piraino. Privat ejendom.

 

 

 

 

 

 

 

Kirker:

Santa Maria de Medi0 eller de Gratiae, normalt kendt som la Batia er den mest kendte af kirkerne i kommunen.  Kirken ligger i udkanten af det historiske centrum og er under restaurering.  De første freskoer, der skønnes at være fra hhv. det 13. og det 14. århundrede, er blevet restaureret og kan ses i kirken La Chiesa di S. Maria della Catena.

La Chiesa Madre eller Santa Maria befinder sig i centrum af byen og ligger foran en lille plads. Den nuværende kirkebygning går tilbage til 1500 tallet og er bygget ovenpå den oprindelig kirke Chiesa di Santa Maria fra begyndelsen af 1200 tallet.

Kirken indeholder adskillige kunstværker, heriblandt et maleri, der viser S. Nicola di Bari fra det 15. årh, et maleri, der forestiller S. Francesco di Paola fra det 16. årh, et alter med statuer af la Sacra Famiglia fra 1700 tallet, et stort trækors med alle symbolerne fra korsfæstelsen fra det 16. årh, et alter udført i forgyldt træ, hvor der bag alteret findes et orgel fra det 16/17. årh. Bag en smedejernslåge fra anden halvdel af 1600 tallet findes alteret med S. Brunas urne. Desuden et maleri af cataneren Francesco Ferlito, dateret 1618, der afbilder S. Orsola og hans tjenerinder. I sakristiet udstilles oliemalerier af nogle af Pirainos præster samt skabe med fortegnelser fra anden halvdel af 1500 tallet over bl.a. døbte og døde, endvidere genstande af sølv og ornater af stor kunstnerisk værdi fra 1660, 1700 og 1800 tallet.

Gennem en lem i gulvet foran S. Bruna alteret kan man komme ned til katakomberne, der blev lavet i 1771. Her findes mumificerede præster.

Chiesa di Santa Caterina d'Alessandria. Foto: Kirsten Soele

Chiesa di Santa Caterina d’Alessandria. Foto: © KirstenSoele

Kirken Chiesa di Santa Caterina d’Alessandria eller Santuario del SS Ecce Homo ligger i udkanten af landsbyen på et højdedrag, der giver en vidunderlig udsigt over Det Tyrrhenske hav (il Tirreno) og de Æoliske øer (le Isole Eolie). Siden 1619 har S. Caterina været sognekirke, men kirkens struktur stammer fra mindst 1400 tallet. I kirken findes en marmorstatue af S. Caterina d’Alesandria og adskillige andre kunstværker. På venstre side af kirken fører en trappe ned til Cappella del Signore Ecce Homo, hvor der findes en statue af S. Ecce Homo samt fresker. Statuen af S. Ecce Homo bæres i procession under festen i oktober.

Kirken S. Francesco er en del af klosteret Minori Osservanti. I kirken findes gipsstuk fra anden halvdel af 1600 tallet.

Kirken S. Maria della Catena ligger midt i landsbyen, tæt på hertugpaladset. Af interesse er de fresker fra kirken Batia, der opbevares her.

Pirainos historie

Ifølge overleveringerne stammer navnet, Piraino, fra navnet på kyklopen Piracmone, der ifølge sagnene levede der, og som skabte det første beboelsesområde omkring 827 f.kr.

Kyklopen Piracmone fra den græske mytologi. Her med vandhane. Foto: © KirstenSoele

Ifølge de historiske kilder stammer de første tegn på beboelse derimod fra tiden med græsk dominans på øen, dvs. omkring det 6. årh. f.kr. Herefter har byen som resten af Sicilien været domineret af romere, barbarere, byzantinere, saracenere.

Byen blev grundlagt af araberne i det 9. årh. e.kr.

Under den saracenske (arabiske) dominans blev Torre saracena samt bymuren påbegyndt i 967 e.kr. og de oprindeligt kristne kirker blev ændret til moskeer.

Under normannisk herredømme (1060 – 1194) var Piraino formentlig under statens kontrol.

Under den schwabiske dominans overlod Federico II af hertugdømmet Schwaben området til Lanciafamilien, der havde herredømmet fra det 13. – det 15. århundrede.

I 1627 blev lenet Piraino underlagt spansk dominans og blev hertugdømme.

Den spanske dominans på Sicilien varede indtil 1713, hvor øen overgik til Vittorio Amedeo II af Savoyen.

I 1861 indgik Sicilien i det nye samlede kongedømme Italien.

  • Lille plads i det historiske centrum

Begivenheder:

Carnevale di Piraino

  • Februar
Presepe Vivente a Piraino, Levende julekrybbe i det historiske centrum af Piraino, middelalderstemning, levende lys.
  • Uden dato

_____________________

Chiesa di Santa Caterina d'Alessandria tv, Saracenertårnet th. Foto: Kirsten Soele

Chiesa di Santa Caterina d’Alessandria tv, Saracenertårnet th. Foto: © KirstenSoele

Tip:  Fra baren Café Saracenos store terrasse er der udsigt over dalen og til det historiske centrum, her med Chiesa di Santa Caterina d’Alessandria til venstre og Saracenertårnet til højre.

___________