Palazzolo Acreide, palæer, museer og Det antikke Akrai

På listen over de dejligste små byer i Italien, I borghi più belli d’Italia, en by med 3000 års historie under græsk, romersk, byzantisk, arabisk, normannisk og aragonesisk indflydelse, kirker på UNESCOs verdensarvsliste, barokkirker, palæer, pladser og det antikke Akrai

Chiesa dell'Immacolata. Foto: KirstenSoele

Chiesa dell’Immacolata. Foto: KirstenSoele

Palazzolo Acreide ligger:

  • 41 km øst for Siracusa
  • 86 km sydvest for Catania
  • 185 syd for Messina

Kommunens hjemmeside for turister:  Palazzolo Acreide, Città Patrimonio dell’Umanità.  Siden er på flere sprog.

Kommunens hjemmeside:  Comune di Palazzolo Acreide

Turistkontor, Ufficio Turistico, findes på Piazza del Popolo ved Basilica San Sebastiano.

Medlem af sammenslutningen I borghi più belli d’Italia, De dejligste små byer i Italien.

Antal indbyggere i hele kommunen:  8.668 (Istat 2017),  670 meter over havets overflade.

Skytshelgen: San Paolo Apostolo.  Helgendag: 25. januar og 29.  juni.

Palazzolo Acreide er en af barokbyerne, der har bygningsværker på UNESCOs

Chiesa San Sebastiano på Piazza del Popolo. Foto: KirstenSoele

Chiesa San Sebastiano på Piazza del Popolo. Foto: KirstenSoele

verdenarvsliste over Città Barocche del Val di Noto, Barokbyer i Notodistriktet.  Barokbyerne på listen er alle karakteriseret ved at være blevet ødelagt af et kraftigt jordskælv i 1693 og efterfølgende opbygget i senbarok stil.  De to bygningsværker i Palazzolo Acreide, der er på Unescos liste er de to kirker Basilica San Sebastiano, der ligger på Piazza del Popolo samt Chiesa San Paolo.

Seværdigheder:

Parti fra Corso Vittorio Emanuele. Foto: KirstenSoele

Parti fra Corso Vittorio Emanuele. Foto: KirstenSoele

Byens Palæer:

Begynder man i byens historiske centrum ved Palazzo Pizzo i Corso Vittorio Emanuele og følger Corsoen op imod og over Piazza del Popolo, vil man kunne se en række palæer.

Palazzo Pizzo.  Foto:  KirstenSoele

Palazzo Pizzo. Foto: KirstenSoele

Barokpalæet Palazzo Pizzo, der ligger i nr. 38, er fra det 1800 århundrede.  Over indgangsporten er der en balkon med det klassiske buede barokrækværk.  Balkonen støttes af fem konsoller, hvoraf de tre er maskeroner, forvrængede menneskeansigter, og de to, yderst på hver side, er dekoreret med blade.  Over balkonen findes et våbenskjold.

Maskeron under balkonen på Palazzo Pizzo. Foto: KirstenSoele

Maskeron under balkonen på Palazzo Pizzo. Foto: KirstenSoele

Palazzo Pizzo. Foto: KirstenSoele

Palazzo Pizzo. Foto: KirstenSoele

Lidt længere oppe ad Corso Vittorio Emanuele ligger Palazzo Judica.  Palæet, der er udført i 1700 tallets senbarokke stil med klassisistiske udsmykninger, blev opført i slutningen af 1800 tallet på foranledning af baron Gabriele Judica.  Portalen har rundbue med reliefffer.  De let fremhævede søjler på hver side af portalen har som palæets andre søjler korintiske kapitæler.  Balkonerne understøttes af dekorative konsoller.  Bl.a. under de store barokbalkoner ses de ny-klassisistisk inspirerede udsmykninger, hvori der er små balkoner.

Palazzo Judica. Foto: KirstenSoele

Palazzo Judica. Foto: KirstenSoele

Palazzo Judica. Foto: KirstenSoele

Palazzo Judica. Foto: KirstenSoele

Palazzo Jucida. Foto: KirstenSoele

Palazzo Jucida. Foto: KirstenSoele

Umiddelbart efter Palazzo Judica ligger Palazzo del Municipio.  Palæet ligger på Pladsen Piazza del Popolo skråt overfor kirken San Sebastiano.  Palæet er opført i 1908 i klassisk stil med udsmykning i Stile Liberty, en stil, der omtrent svarer til det franske art noveau.  Palæet huser i dag kommunens kontorer samt bibliotek.

Søjlegangen i Palazzo del Municipio. Foto: KirstenSoele

Søjlegangen i Palazzo del Municipio. Foto: KirstenSoele

Ved at fortsætte over Piazza del Popolo med kirken San Sebastiano på højre side kommer man til Palazzo Sardo i gaden Via S. Sebastiano.  Palazzo Sardo, der tilhørte den aristokratiske Palazzolo Sardo, er opført i Stile Liberty.  Den centrale indgangsportal er buet og karakteristisk med de to statuer, der er placeret på hver side af portalen, og som forestiller halvnøgne mænd, der støtter palæets centrale balkon.

Palazzo Sardo. Foto: KirstenSoele

Palazzo Sardo. Foto: KirstenSoele

Palazzo Sardo. Foto: KirstenSoele

Palazzo Sardo. Foto: KirstenSoele

For enden af Via San Sebastiano udgår Via Garibaldi til venstre.  Her finder man palæet Palazzo Ferla di Tristaino, der i dag kaldes Palazzo Pricone.  Palæet har konsoller i barok og over portalen findes adelsfamilien Ferla di Tristainos våbenskjold.  Længere oppe ad Via Garibaldi ligger Palazzo Lombardo Cafici fra 1700 tallet.  Palæet er særlig berømt for at have verdens længste barokbalkon med maskaroner.

Corso Vittorio Emanuele. Foto: KirstenSoele

Corso Vittorio Emanuele. Foto: KirstenSoele

Museer:

Casa-Museo Antonino Ucello i Ferla-Bonelli palæet huser en samling af bl.a. genstande fra bondekulturen.

Museo dei Viaggiatori in Sicilia, Museet for de siciliensrejsende, rummer originale notater, gamle kort over Sicilien og gamle rejsebøger fra 1700 tallets store siciliensrejse.  Museet ligger i Vaccaro palæet.

Museo Archeologico, Det arkæologiske Museum, ligger i Cappellani palæet, hvor der opbevares arkæologiske fund fra udgravninger i anden halvdel af 1700 tallet.

Museo delle Tradizioni Nobiliari, Museet for adelige traditioner, ligger i dét, der tidligere var fyrst Guglielmo Ruffos bolig, Rizzarelli Spadaro palæet.  I museet kan der ses bl.a. tøj, der har tilhørt adelige familier.

Det arkæologiske område med det antikke Akrai.

Det antikke Akrai er grundlagt omkring 664 f.kr. af grækere fra Siracusa og er Siracusas første koloni inde i landet.  I Det arkæologiske område ligger et græsk teater, et bouleuterion, rester af Afrodite templet, der ligger bag det græske teater, samt stenbrud, der først blev brugt til at bygge Akrai, senere under kristen tid som begravelsesplads.

Det græske teater i Akrai menes at være bygget i midten af det 3. årh. f.kr. under Gerone den 2.s herredømme.  Teateret, der er konstrueret på en allerede eksisterende skråning, består af ni afdelinger, inddelt af otte trapper og skal have haft plads til 600 tilskuere.  Den forreste del af scenen var dannet af store stenblokke, der havde til formål at støtte de øverste dele af søjlegangen, der formentlig bestod af otte søjler og otte piller.  Selve scenen var tre meter dyb. Under romersk herredømme blev der foretaget en række ændringer af teateret, der siden 1991 har været sæde for en international festival for klassisk teater.

Åbningstider:  Alle dage kl. 8.00 – 18.30.  Entré

Tæt ved teateret ligger et Bouleuterion, et rådhus.  Ved udgravningen troede man først, at der var tale om et lille overdækket teater, men der er nu vished for, at det drejer sig om et bouleuterion, mødestedet for Akrais senat (boulé).  Bouleuterionet vendte ud mod byens plads, agorá’en.

Afroditetemplet er bygget i det 6. årh. f.kr. Efter jordskælvet i 1693 blev stenblokkene fra templet brugt til bygninger i Palazzolo, og i dag er der kun firkantede blokke fra fundamentet tilbage.  Templet, der målte 18,3 m x 39,5 m, havde seks doriske søjler fortil og tretten på hver side.

Se også:

Palazzolo Acreide: en plads, Piazza del popolo

og

Palazzolo Acreide:  kirker, historie, specialiteter og begivenheder

______________________________