Film optaget på Sicilien

– Under udarbejdelse –

Sicilia Film findes en oversigt over alle film der er optaget på, og som foregår på Sicilien – fra stumfilmen til i dag.  Se også link til sider om film på Link og kilder.

Film:

 1. Il Padrino, The Godfather
 2. Il commissario Montalbano, Kommissær Montalbano
 3. Italo
 4. Il postino, Postbudet
Figur af Francis Ford Coppola, instruktør af God Father. I baggrunden Chiesa di San Nicolò. Savoca. Foto: KirstenSoele

Figur af Francis Ford Coppola, manuskriptforfatter og instruktør af Godfather. I baggrunden Chiesa di San Nicolò. Savoca. Foto: KirstenSoele

Il Padrino, The Godfather,

er den mest berømte film med scener, der er optaget på Sicilien.  Filmen, der er baseret på Mario Puzos roman af samme navn og instrueret af Francis Ford Coppola, består af tre dele, hvor den første del udkommer i 1972, anden del i 1974 og tredje og sidste del i 1990.  Handlingen udspilles hovedsageligt i USA, men en del af filmen foregår på Sicilien, hvorfra den unge mand, Vito Corleone, udvandrer fra Corleone til New York, hvor han grundlægger et kriminelt dynasti.  I USA følger man mafiafamilien Corleones opstigning til magt og rigdom og efterfølgende familiens fald.

Forza d’Agrò i Messinaprovinsen er den by, hvor man har genskabt Corleone.  I Forza d’Agrò er der optaget mange scener, bl.a. fra den centrale plads.

Chiesa della Santissima Annunziata, Forza dAgrò. Foto: KirstenSoele

Chiesa della Santissima Trinità, Forza dAgrò. Foto: KirstenSoele

En anden vigtig lokation er Castello degli Schiavi, slavernes slot, der ligger få km fra Fiumefreddi i Cataniaprovinsen.  Castello degli schiavi er en bygning fra det 17. årh, der i filmen er huset, der tilhører Don Tommasino, en gammel ven af Corleone familien.

Teatro Massimo, Palermo. Foto: Kirsten Soele

Teatro Massimo, Palermo. Foto: © KirstenSoele

I Palermo er der optaget scener i Villa Malfitano og på trapperne til Teatro Massimo.

Endelig er nogle af de scener, der i filmen foregår i Corleone, optaget i Savoca,

Bar Vitelli, Savoca

Bar Vitelli, Savoca.  Foto:  KirstenSoele

Messinaprovinsen.  Scenerne i Savoca foregår bl.a. på baren, Bar Vitelli, hvor Michael Corleone, sønnen af Corleonefamiliens Padrino, i sin landflygtighed på Sicilien, møder den smukke Apollonia, barejerens datter, og efterfølgede beder barejeren om hendes hånd.

På Bar Vitelli findes en lille udstilling om Godfather filmene. Bar Vitelli fungerer som bar, hvor det også er muligt at få lettere retter.

Chiesa di San Nicolò, Savoca. Foto: KirstenSoele

Chiesa di San Nicolò, Savoca. Foto: KirstenSoele

På pladsen foran Chiesa di San Nicolò i Savoca er der optaget scener, hvor man ser Michael Corleone og Apollonia umiddelbart efter vielsen.

Kommisær Montalbano,

spillet af Luca Zingaretti, er hovedpersonen i en lang række krimier af den sicilianske forfatter Andrea Camilleri.  Romanerne er blevet filmatiseret til fjernsynet siden 1998 og handler om den barske, men ansvarlige Politikommissær Salvo Montalbano, der opklarer mafiakriminalitet, mord og bortførelser.  Krimierne foregår på fiktive steder, men der er ingen tvivl om, at handlingen sker på

I 2011 blev skuespilleren Luca Zingaretti gjort til æresborger i Montalbano Elicona. Zingaretti spiller kommissær Salvo Montalbano i krimiserien Montalbano, der foregår på Sicilien. Billedet her er fra optagelser til Montalbanoserien i juli 2010 i Scicli.

Skuespilleren Luca Zingaretti, der spiller kommissær Salvo Montalbano i krimiserien Montalbano. Billedet her er fra optagelser til Montalbanoserien i juli 2010 i Scicli.  Foto: © KirstenSoele

Sicilien, og byerne i Montalbanos verden, Vigàta, Fela, Sampedusa, har da også kun et enkelt bogstav til forskel fra de sicilianske byer Ligata, Gela og øen Lampedusa.  Lokationerne, brugt ifm optagelserne til krimiserien, er dog henlagt til helt andre steder, især i Ragusaprovinsen i barokbyerne Ragusa, Scicli og ModicaRådhuset i Scicli er således kommissær Montalbanos base: il Commissariato di Vigata, Vigata politistation i filmen.  Restauranten La Rusticana i Ragusa er Montalbanos foretrukne restaurant og kommissær Montalbanos hus i Marinella finder man i Punta Secca, hvor pladsen foran det, der er Montalbanos hus i filmen, er døbt Piazza Montalbano.

Ved byerne nedenfor nævnes nogle af de afsnit i serien, der er optaget i byerne, eller steder, der fast indgår i filmen.

De slides, der vises nedenfor, er fra optagelser til Kommissær Montalbano foran rådhuset i Scicli i 2010.  Alle foto:  © KirstenSoele

Ragusa:

 • Restauranten La Rusticana er Montalbanos foretrukne restaurant.
 • Il cane di terracotta, Terracottahunden.  Her finder Montalbano de mumificerede lig af to elskende i den byzantinske katakombe, Grotta delle trabacche.  Katakomberne ligger i Buttino området, ca 5 km fra Ragusa.
 • La forma dell’acqua, Vandets form, hvor den store gård, Villa Criscione, der ligger ved indkørslen til Ragusa, er ingeniør Luparellos hus.
 • La voce del violino, Violinstemmen.  I denne episode finder Montalbano offeret, Alessia Merz, på Eremo di Giubiliana, der i dag er et eksklusivt hotel, tidligere bl.a. en herregård.  Stedet ligger få km syd for Ragusa.
 • Il ladro di merendine, Madpakketyven
 • Gatto e Cardellino, Katten og stillidsen.  Vigatas gader.

Noto:

 • La Gita a Tindari, Udflugten til Tindari.  Palæet Palazzo Di Lorenzo di Castelliccio
 • Tocco d’artista.  Notarens kontor ligger i palæet Palazzo Nicolaci
 • I flere afsnit er Vigatas fængsel i filmen optaget ved det tidligere Monastero di San Tommaso
 • Forskellige lokationer er brugt i afsnit, herunder Chiesa di San Francesco d’Assisi all’Immacolata, Chiesa di Montevergini og Café Amarcord ved rådhuset, Palazzo Ducezio
 • Un Covo di vipere fra 2013 og La piramide di fango fra 2014 har tillige scener med fra Noto.

Donnafugata:

 • La Gita a Tindari, Udflugten til Tindari, hvor Montalbano besøger en ældre mafiabos i hans hjem.  Lokationen, der udgør mafiabossens hjem, er et slot, Castello di Donnafugata fra det 19. årh, der ligger i Donnafugata, Ragusa kommune.    Slottet, der har over 100 værelser, ligger i en stor park med kunstige huler, et kaffehus og en labyrint er åbent for offentligheden.  Som lokation i denne episode indgår også Il santuario di Tindari.

Scicli:

Scicli er central, idet det er her, Commissario Montalbanos base er: Il commissariato di Vigata, Vigata politistation.

 • Rådhuset i Scicli er i filmen Il Commissariato di Vigata, Vigata politistation.  Rådhusets borgmesterkontor udgør lokationen for politimesterens kontor.  Billederne her på siden er fra optagelser til serien foran rådhuset.
 • Det ydre af Palazzo Iacono er lokation for Hovedpolitistationen, La questura di Montelusa.
 • Il senso del tatto, Følesansen, foregår bla. i Via Togliatti, hvor Montalbano taler med en bonde.
 • Il gatto e il cardellino, Katten og stillidsen.  Scener, hvor en kvinde går mod Piazza San Bartolomeo.

Modica:

 • Tocco d’Artista.  Den brede trappe foran San Giorgio kirken er lokation i Tocco d’Artista.

Sampieri:

 • La forma dell’acqua,  I Sampieri, der er badeområde for Scicli, ligger la Mannara.  Fornace Penna, der ingår i filmen er et arkæologisk monument, en fabriksbygning, hvor ingeniør Luparellos lig findes i en bil.  Bygningen, der indgår i filmen, ligger i Pisciotto kvarteret i Sampieri.

Montalbanos villa i Punta Secca. Foto: KirstenSoele

Punta Secca, der i filmen er Marinella, er stedet, hvor Commissario Montalbano har sit hus.

Comiso:

 • Istituto Sacro Cuore di Maria, der ligger i Comiso, anvendes som lokation i Gli arancini di Montalbano.  I forbindelse med undersøgelser af Calogero Picones fortid møder Montalbano her en gammel skolekammerat, frøken La Rosa.

Donnalucata:

er et område af Scicli, der ligger ved havet.  I serien er det Marinella, hvor Montalbano bor.

 • La voce del violino, Violinens stemme.
 • La forma dell’acqua, Vandets form. Montalbanos veninde, Ingrid Sjostrom, der flere gange bliver en værdifuld hjælp for Montalbano, indgår i det afsnit for første gang i serien.

I Ispica indgår en smykkeforretning i La luna di carta, Papirmånen.

Marina di Ragusa indgår i Gatto e cardellino, Katten og stillidsen.

Vittoria:

Il cane di terracotta, Terracottahunden.

Scopello:

Il senso del tatto, Følesansen.  Hotellet, hvor Montalbano overnatter på øen Levanzo, ligger i virkelighedens verden i det område, hvor der blev fanget tun i Scopello, der ligger i udkanten af naturområdet Zingaro i den nordvestlige del af Sicilien.

Italo

Virkelighedens Italo foran rådhuset i Scicli. Foto: KirstenSoele, 2010

Virkelighedens Italo foran rådhuset i Scicli. Foto: KirstenSoele, 2010

er en komedie fra 2015 af Alessia Scarsa om hunden Italo.  Filmen er baseret på den virkelige historie om den omstrejfende hund, Italo, der kommer til Scicli i Ragusaprovinsen.  Her følger han turister rundt i byen, han følger børn hjem fra skole, og han løber gøende efter biler.  Trods mange protester går Italo i kirke om søndagen og følger også gerne andre kirkelige handlinger.  Kommunen beslutter at adoptere ham og han får foræret et hundehus, der bliver placeret ved indgangen til rådhuset.

 • Virkelighedens Italo, her på trappen foran rådhuset under optagelserne til Montalbano. Foto: KirstenSoele

Italo bliver en del af bybilledet for at ende som æreborger i Scicli.  Han dør af alder i 2011.

Skiltet ‘Polizia’ er sat op over indgangen til rådhuset ifm optagelser til krimiserien Montalbano.

Il postino, postbudet

af den engelske instruktør Michael Radford er fra 1994 og tager udgangspunkt i den chilenske forfatter, Antonio Skármetas roman om metaforer “Ardiente Paciencia” (Brændende tålmodighed).  En del af filmen er indspillet på Den Æoliske/Lipariske ø

Den Æoliske/ Lipariske ø Salina. Foto: KirstenSoele

Den Æoliske/ Lipariske ø Salina. Foto: KirstenSoele

Salina, der er en af de syv Æoliske/ Lipariske øer, og som ligger nord for og hører under  Messinaprovinsen.  Filmen handler om, hvordan det lokale postbud, spillet af Massimo Troisi, i begyndelsen af 1950’erne møder den verdensberømte chilenske forfatter og Nobelprismodtager, Pablo Neruda, spillet af Philipe Noiret.