Scicli. Seværdigheder II samt bygningsværker i Scicli på Unescos verdensarvsliste

Hovedstrøget Via Francesco Mormino Penna med kirken Chiesa di San Giovanni Evangelista

Længere nede ad Via F. Mormino Penna umiddelbart efter kirken findes på højre side palæet, Palazzo Veneziano Sgarlata, der er blandt bygningsværkerne i Scicli, der er på verdensarvslisten. Palæet, der er opført i anden halvdel af 1700 tallet, er i barok stil med balkoner skabt i den sicilianske senbarokke stil med buttede rækværk i smedejern og er udsmykket med bl.a. kvindeansigter.

Palazzo Veneziano Sgarlata. Foto: KirstenSoele
Palazzo Veneziano Sgarlata og til højre Chiesa San Giovanni Evangelista. Foto: KirstenSoele
Antica Farmacia Cartia. Foto: KirstenSoele

Efter Palazzo Veneziano Sgarlata ligger Antica Farmacia, et apotek i jugendstil, der bliver åbnet i 1902. I dag er apoteket et museum med det originale inventar fra begyndelsen af 1900 tallet, herunder møbler, udstyr til at lave medicin og medicin. Apoteket har været lokation i krimiserien om kommisær Montalbano.

Efter apoteket ligger endnu et af bygningsværkerne på verdensarvslisten: Palazzo Spadaro. Palæet tilhørte familien Spadaro og er opført i flere tempi igennem 1700 tallet. Facaden i siciliansk senbarok stil har otte balkoner i smedejern, underetagen har otte åbninger. Ved hovedindgangen overfor Chiesa di San Michele Arcangelo ses Spadarofamiliens symbol: en klatrende løve. I dag ejes Palazzo Spadaro af Scicli kommune og huser mødesal, en kunstsamling og anvendes tillige til kunstudstillinger.

Via F Mormino Penna med barokkirken Chiesa di San Michele Arcangelo forneden. Foto: KirstenSoele

Overfor Palazzo Spadaro ligger Chiesa di San Michele Arcangelo, der ligeledes er på Unescos verdensarvsliste. Kirken bliver genopbygget i den sicilianske senbarokke stil efter jordskælvet i 1693 og har en facade i tre plan. Facadens midterparti buer let udad, og på hver side af indgangsportalen er placeret søjler med korintiske kapitæler. På kirkens tredje plan findes det sicilianske klokketårn, der er typisk for den sicilianske senbarok, nemlig et klokketårn bygget ovenpå facaden i stedet for et fritstående klokketårn. Kirkerummet er elipseformet og er dekoreret med stuk, fresker, malerier og skulpturer.

Fortsætter man ned ad Via F Mormino Penna kommer man til kirken Chiesa di Santa Teresa, der er endnu et af bygningsværkerne i senbarok stil i Scicli på Unescos verdensarvsliste. Den oprindelige kirke bliver lagt i ruiner ved jordskælvet i 1693. Herefter bygges den nye kirke i siciliansk senbarok stil og står færdig i 1750. Særligt for kirken er den rektangulære facade. Øverst på facaden er en loggia med tre buede åbninger og til højre for og i forlængelse af loggiaen findes et åbent rum med kirkeklokken. Kirkens indre er dekoreret i senbarok stil med stuk og fresker, og tre store malerier viser scener fra Santa Teresas liv. Kirken bruges i dag til kulturelle og sociale formål.

Palazzo Beneventano. Foto: KirstenSoele

Går man tilbage ad Via F Mormino Penna og nede for enden skråt op til højre ad Via Duca D’Aosta finder man palæet Palazzo Beneventano, der ligger på hjørnet af Via F Mormino Penna og Via Benvenuto Cellini. Palæet, der er i siciliansk senbarok stil, er på Unescos verdensarvsliste, og stammer fra det 18. årh. Det anses for at være blandt de mere betydningsfulde bygningsværker i senbarok stil. Øverst på hjørnet af palæet ses to hoveder af moroer, der er familien Beneventanos symbol. Under de to ansigter står en statue af San Giuseppe. På palæets facader ses de klassiske buttede smedejernsbalkoner i senbarok stil med maskaroner og fantasivæsener, der understøtter balkonerne.

Maskaron på Palazzo Beneventano. Foto: Kirsten Soele
Barok balkon understøttet af maskaroner på Palazzo Beneventano. Foto: KirstenSoele

*

Bygningsværker i Scicli på Unescos verdensarvsliste under Barokbyer i Notodistriktet, Città Barocche del Val di Noto:

  • Chiesa di San Giovanni Evangelista (Via Francesco Mormina Penna)
  • Chiesa di San Michele Arcangelo (Via Francesco Mormin Penna)
  • Chiesa di Santa Teresa (Via Francesco Mormina Penna)
  • Palazzo Beneventano (Via Beneventano)
  • Palazzo Spadaro, (Via Francesco Mormina Penna)
  • Palazzo Veneziano Sgarlata (Via Francesco Mormina Penna)

Se også:

*

*


Kilder: