Ragusa, seværdigheder II

Videre rundt i Ragusa, rundtur i to dele, i kriminalkommisær Montalbanos fodspor, forslag til tre udflugter fra Ragusa.

Turen rundt i Ragusa er fortsat fra siden Ragusa, seværdigheder I

Bagest til venstre: Palazzo Sortino, til højre Chiesa del Purgatorio. Foto: KirstenSoele

Med udgangspunkt i Piazza Repubblica går man venstre om Chiesa del Purgatorio og op ad Via del Mercato, hvor palæet Palazzo Sortino Trono, (Unesco) påbegyndt i 1778, ligger hævet over gadeniveau på højre hånd. Palæet er formentlig bygget ovenpå murene af det gamle slot. Efter palæet følger man Via XI Febbraio, drejer til venstre ad Via Tenente di Stefano, der går over i Via Capitano Bocchieri, hvor Palazzo La Rocca (Unesco) ligger bag domkirken. Palæet bliver bygget omkring 1765 efter ønske fra baron Don Saverio La Rocca og er udsmykket med fantasifulde maskaroner, der understøtter balkonerne, heriblandt musikere, en astronom og en kvinde med et barn på armen.

Kvinde med barn, Palazzo La Rocca. Foto: KirstenSoele
Palazzo La Rocca. Foto: KirstenSoele
Maskaron, Palazzo La Rocca. Foto: KirstenSoele

Umiddelbart efter Palazzo la Rocca kommer man til Iblas domkirke, Duomo di San Giorgio (Unesco), der bliver ødelagt ved jordskælvet i 1693.

Chiesa di San Giorgio. Foto: KirstenSoele

Kirken bliver genopbygget mellem 1739 og 1775 efter tegninger af den sicilianske arkitekt Rosario Gagliardi og er placeret øverst på en bakke, således at det ikke kun er den lange trappe, der fører op til kirken, men hele den store aflange plads, der ligger foran og i forlængelse af kirken, der er inddraget ved genopbygningen af kirken. Står man nedenfor for enden af pladsen, ser man op ad en skrånende plads mod kirken øverst oppe. Kirken er placeret, så den ligger lidt skævt i forhold til pladsen og derved kan se den bagvedliggende blå kuppel. Kirken er et af de gennemførte eksempler på et bygningsværk i den sicilianske senbarokke stil med den lange trappe, der fører op til kirken, den rigt udmykkede facade med det konvekse (udadbuede) midterparti, med fritstående søjler med korintiske kapitæler i flere plan, statuer, volutter og øverst det sicilianske klokketårn placeret ovenpå kirkens to plan.

Den skrånende domkirkeplads, der fører op til domkirken Duomo di San Giorgio. I baggrunden ses den blå kuppel. Foto: KirstenSoele

De nederste statuer, der står ovenpå de volutter, der adskiller facadens to første plan, viser hhv San Giorgio og San Giacomo, mens de øverste statuer, der står ovenpå volutterne mellem andet og tredje plan, viser San Pietro og San Paolo.

I kirken kan se malerier af Vito D’Anna: “Angelo Custode” fra 1763, “Immacolata Concezione” fra det 18. årh samt “San Nicola” fra 1767. Antonio Manno har skabt malerierne “Cristo che appare a Santa Gaudenzia” fra 1782 samt “Cristo alla colonna”.

*

Circolo di conversazione på Domkirkepladsen. Foto: KirstenSoele

Går man ned over Piazza Duomo kommer man på venstre hånd til Circolo di Conversazione fra 1850, et palæ i nyklassicistisk stil. Målet med palæet var at skabe et sted for byens aristokrati, hvor man kunne tale sammen væk fra almindelige mennesker. Øverst oppe i hjørnerne i salen findes medaljoner, der viser Dante, Michelangelo, Galileo og Vincenzo Bellini

Fra Domkirkepladsen fortsætter man ned ad hovedstrøget, Corso 25 aprile, med forretninger, barer og restauranter. Stedet, hvor man spadserer og samles om aftenen. Kvarteret omkring Corso 25 april er i det hele taget rigt på forretninger, barer og restauranter.

Chiesa di San Giuseppe. Foto: KirstenSoele

På Corso 25 aprile ligger Piazza Pola med kirken Chiesa di San Giuseppe (Unesco) på højre hånd. Kirken, der er tegnet af arkitekten Rosario Gagliardi, er bygget i 1756 og har facade i den sicilianske senbarokke stil med fritstående søjler med korintiske kapitæler, det såkaldte sicilianske klokketårn, her med tre klokker, konveks (udadbuet) midterparti og udsmykning med volutter og statuer. Statuerne, to på hver side af indgangsportalen, forestiller Santa Gertrude, Sant’Agostine, San Gregorio og Santa Scolastica. Statuerne på hver side af vinduet på andet plan forstiller hhv. San Mauro og San Benedetto. I kirken kan man se en statue i sølv fra det 17. årh. af San Giuseppe. Sammen med Domkirken San Giorgio er Chiesa di San Giuseppe et af de væsentligste bygningsværker i den sicilianske senbarokke stil i Ragusa.

Middagslur på Corso 25 Aprile. Foto: KirstenSoele

Fortsætter man ad Corso 25 aprile finder man for enden af corsoen parken Giardino Ibleo . Her er foruden en mangfoldig vegetation og flere udsigtspunkter en gang med søjler, en anden med palmer og tre kirker, Chiesa di San Vincenzo Ferreri, Chiesa di San Giacomo og Chiesa dei Cappuccini. I Chiesa dei Cappuccini findes et alterbillede, Madonna med engle og hellige, malet af Pietro Novelli.

På Unescos verdensarvsliste er der foruden de kirker og palæer, der er omtalt ovenfor, yderligere fire kirker og to palæer: Chiesa Santa Maria dei Miracoli, Chiesa di San Filippo Neri, Chiesa e Convento di San Francesco all’Immacolata og Chiesa e Convento di Santa Maria del Gesù, Palazzo Battaglia og Palazzo Vescovile.

Chiesa di Santa Maria dell Itria. Foto: KirstenSoele

En tur rundt i Ragusa i to dele:

Ønsker man at dele turen rundt op i to dele, kan man begynde på Piazza Repubblica. Fra Piazza Repubblica går man først mod Ragusa Superiore og tilbage igen til Piazza Repubblica. Anden del udgår ligeledes fra Piazza Repubblica og fører ind i Ragusa Ibla. Seværdighederne undervejs på ruterne er gennemgået ovenfor under den samlede tur rundt i Ragusa.

 • Første af to dele:
 • Piazza Reppublica
 • Palazzo Cosentini
 • Op ad trappen til venstre for Palazzo Cosentini til Chiesa Santa Maria dell’Itria
 • Videre op ad trappen til Palazzo della Cancelleria
 • Herefter ligger Chiesa Santa Maria delle Scale, hvor trappen slutter
Chiesa di Santa Maria dell’Itria til venstre ved Salita Commendatore. Foto: KirstenSoele
 • Ad Via 24 Maggio til Corso Italia
 • På Corso Italia ligge Palazzo Bertini på højre hånd
 • Lidt længere op ad Corso Italia ligger Cattedrale di San Giovanni Battista på Piazza S. Giovanni
 • Går man højre om katedralen og umiddelbart efter til venstre ad Via Roma, kommer man ned til Via Natalelli med Ragusas arkæologiske museum, Museo Archeologico Ibleo di Ragusa
 • Fra katedralen går man tilbage ad Corso Italia og til højre ad Via S. Vito med palæet Palazzo Zacco
 • Herefter tilbage til udgangspunktet, Piazza Repubblica.
 • Anden del tager ligeledes udgangspunkt i Piazza Repubblica. Følg den samlede tur ovenfor fra Piazza Repubblica for at komme videre op til Ragusa Ibla.
Restauranten A Rusticana, der er kommisær Montalbanos foretrukne restaurant i krimiserien Montalbano. Foto: KirstenSoele

I kriminalkommisær Montalbanos fodspor. Kriminalkommisær Montalbano er hovedpersonen i den sicilianske forfatter Andrea Camilleris krimier. Krimierne foregår på Sicilien, og er blevet filmatiseret til det italienske fjernsyn siden 1998. Mange scener er optaget i Ragusaprovinsen i barokbyerne Ragusa, Scicli og Modica. I Ragusa er der bl.a. optaget scener på domkirkepladsen foran domkirken, Duomo di San Giorgio, og på Montalbanos foretrukne restaurant, A Rusticana.

Castello di Donnafugata. Foto: KirstenSoele

Tre udflugtsmål i nærheden af Ragusa

Fra Ragusa er det oplagt at tage på udflugt til Donnafugata, Giarratana og Monterosso Almo. Turen til Giarratana og Monterosso Almo er meget naturskøn.

 • Donnafugata. Udenfor Ragusa ligger slottet Castello di Donnafugata omgivet af en park på 8 hektar med eksotiske planter.
 • Giarratana ligger 27 km fra Ragusa
 • Monterosso Almo ligger 28 km fra Ragusa.

Se også:

_______________________________

Kilder: