To romantiske legender om keramik, Caltagirones historie og begivenheder

Overalt på Sicilien ses hoveder af keramik udformet som vaser. Som oftest står de parvis, de kan være hvide eller mørke som maurere. Baggrunden for keramikvaserne skabt som hoveder findes i to romantiske omend tragiske legender:

Til venstre på balkonen: krukken udformet som hovede af en maurer. Bag glas: keramikhoveder af de to unge halshuggede. Foto: KirstenSoele

Legenden om maurhovedet. Fortællingen foregår i Palermo på Sicilien omkring år 1000 under arabisk herredømme. En smuk ung kvinde tilbringer sin tid med at passe planterne på sin balkon, da en ung mauer en dag kommer forbi. Han ser den unge kvinde og bliver straks forelsket, og der udspinder sig en kærlighedshistorie mellem de to. Den unge kvinde finder imidlertid ud af, at den unge mauer allerede er gift og har børn og hun beslutter sig for at slå ham ihjel. For at kunne have ham hos sig for altid, skærer hun halsen over på ham og laver en krukke ud af hans hoved. I hovedet planter hun basilikum, som hun vander med sine tårer, så der vokser den mest velduftende basilikum frem. Da naboerne ser den flotte og velduftende plante i krukken, der er udformet som et mauerhovede, vil de også gerne have sådan et hoved, og de får lavet keramikkrukker med form som hoveder.

Legenden om de unge forelskede, der bliver halshugget. En anden legende fortæller om en ung siciliansk adelskvinde og en ung araber, der forelsker sig i hinanden. Da deres hemmelige og for omgivelserne upassende forhold bliver opdaget, bliver de begge straffet med halshugning, og deres hoveder bliver til skræk og advarsel stillet til skue på en balkon. Keramikhovederne er lavet parvis til ære for de to myrdede elskende.

Caltagirones historie

  • Der har været produceret terracotta i Caltagirone siden 1000 år f.kr.
  • Perioden fra det 15. – det 17. årh. er en periode med stor fremgang i Caltagirone: der bygges kirker, klostre og med jesuitterne kommer der et universitet samt et hospital.
  • Ved jordskælvet i 1693 jævnes Caltagirone med jorden sammen med en række andre byer i Val di Notodistriktet. Ved genopbygningen af Caltagirone genopbygges hele den del af byen, der i dag udgør det historiske centrum, i senbarok stil. Også keramikken påvirkes af nye kunstneriske strømninger og krukkerne bliver nu malet og fremstillet med fremhævede partier.

Begivenheder i Caltagirone

Vær opmærksom på, at nogle arrangementer kun afholdes en enkelt gang, mens andre ikke afholdes på samme dato hvert år, og at arrangementer kan blive aflyst. Se evt. kommunens hjemmeside eller Sicilia in festa.

  • Pasqua a Caltagirone, påske i Caltagirone
  • 25. marts – 31. maj: La Scala infiorata, Den blomstersmykkede trappe. Hvert år pyntes de 142 trappetrin på La Scalinata di Santa Maria del Monte med blomster og planter, der hvert år danner et nyt motiv.
  • Caltagirone in Primavera, forår i Caltagirone. Kultur, keramik og blomster.
  • 24 og 25. juli, 14. og 15 august: Fejring af San Giacomo. Byens skytshelgen fejres. La Scalinata udsmykkes med olielys.
  • 8. december – 6. januar: Jul i Caltagirone: kunst, gastronomi, folklore, levende krybber og julemarkeder.

Se også:

Kilder: