Messinaprovinsen, De Lipariske Øer/ Le Isole Eolie – De Æoliske øer

         

                                       Himmel, hav, natur og syv øer med hver deres særpræg.

Klipper og grotter mellem Panarea og Stromboli. Et yndet udflugtsmål for sejlere. Foto: KirstenSoele

Klipper og grotter mellem Panarea og Stromboli. Et yndet udflugtsmål for sejlere. Foto: KirstenSoele

Le Isole Eolie eller Isole Lipari, på dansk: De Æoliske øer eller De Lipariske øer er en ø-gruppe af vulkansk oprindelse i Det Tyrrenske Hav.  Øgruppen, der er på UNESCOs verdensarvsliste, ligger nord for og hører under Messinaprovinsen.

Øgruppen består af i alt syv øer: Alicudi, Filicudi, Salina, Lipari, Vulcano, Panarea og Stromboli. Det samlede antal indbyggere på de syv øer er 14.016 (2011).

*

*

*

*

*

De Æoliske øer Vulcano og i horisonten Stromboli. Foto: Kirsten Soele

De Æoliske øer Vulcano og i horisonten Stromboli. Foto: © KirstenSoele

Afgange til De Æoliske Øer: Der er mange steder, hvor man kan sejle til de Æoliske Øer fra.  De korteste afstande får man ved at sejle fra Milazzo, hvor der er rige muligheder for at komme til øerne.  Der er tillige afgange fra bl.a. Messina og Palermo.  Fra fastlandet er der bl.a. afgange fra napoli, Reggio Calabria og Vibo Valentia, 1)

Der er desuden mange selskaber, der arrangerer ture, der inkluderer bus til fx Milazzo.

Søg fx på ‘Isole Eolie + Milazzo’ for at finde færgeruter eller selskaber, der arrangerer ture.

Afgang fra Stromboli i august. Foto: Kirsten Soele

Aftenafgang fra Stromboli i august. Foto: © KirstenSoele

Tip:  De Æoliske Øer har et meget stort antal turister i august, særligt omkring Ferragosto (15. august).  Er det muligt, anbefales det at vælge et andet tidspunkt til at besøge øerne.

Køkkenet på de Æoliske øer. 

Pga. den meget begrænsede kontakt med fastlandet, indbyggerne på de Æoliske Øer tidligere havde, har de lært at klare sig med de ingredienser, man har kunnet dyrke på øerne.  Blandt de væsentligste ingredienser er fisk, kanin, høne og ged, tomater, krydderurter, grøntsager og oste.

Muslinger på Panarea. Foto: Kirsten Soele

Muslinger på Panarea. Foto: © KirstenSoele

Med små ændringer fra ø til ø finder man på menuen blæksprutte (seppia), fisken acernia (cernia), muslinger (molluschi), tun (tonno) og søpindsvin (ricci di mare).  En særlig specialitet er ‘pesto all’isolana’, den særlige pesto, der laves på basis af kapers (capperi), en ingrediens, der går igen i det lokale køkken.  Blandt hovedretterne finder man igen fisk (pesce), f.eks. sværdfisk (spada), ansjoser (alici), blæksprutter (calamari), muslinger (molluschi) og krebsdyr (crostacei).

La parmigiana di melanzane, ret med auberginer. Foto: Kirsten Soele

La parmigiana di melanzane, ret med auberginer. Foto: © KirstenSoele

Andre specialiteter, som man også finder mange steder på Sicilien, er grøntsagsretteren øla caponataø (en slags sur/sød grøntsagsstuvning) og ‘la parmigiana di melanzane’, hvor auberginen (la melanzana) er en væsentlig ingrediens i begge retter.  Desserterne byder, foruden de typiske sicilianske som cannoli, cassate og is, på Nacàtuli, der består af mandler, sukker, æg og kanel, Spicchiteddi, der består af mel, sukker, kanel, nellike, ingefær og vin, Giggi, der indeholder mel, svinefedt, æg, sukker, surdej og hvidvin, Sfinci, der indeholder en slags æbleskiver af æg og sukker.  Som dessertvin har De Æoliske Øer deres egen: DOC vinen Malvasia di Lipari.

*

*

*

Panarea: Pasta med rejer og de sicilianske pachino tomater. Foto: Kirsten Soele

Panarea: Pasta med rejer og de sicilianske pachino tomater. Foto:                    © KirstenSoele

*

En fisker med De Æoliske Øer, Salina, Lipari og Vulcano i baggrunden

En fisker med De Æoliske Øer, Salina, Lipari og Vulcano i baggrunden, Foto: © KirstenSoele

Se også:

Stromboli og Panarea

Alicudi, Filicudi, Salina, Lipari, Vulcano , endnu ikke udarbejdet

Fra venstre: Alicudi, Filicudi, Salina, Lipari og længst mod syd, Vulcano.  Den lille ø, nordøst for Lipari, er Panarea, mens øen længst mod nord er Stromboli.

1), Kilde:  sicilia.info