Palazzo Acreide: kirker, historie, specialiteter og begivenheder

Kirker i Palazzolo Acreide

Chiesa San Sebastiano på Piazza del Popolo. Foto: KirstenSoele

Basilica di San Sebastiano på Piazza del Popolo. Foto: KirstenSoele

Blandt kirkerne i Palazzolo Acreide fik to af kirkerne en særlig betydning, da de blev optaget på UNESCOs verdensarvliste under Cittá Barocche del Val di Noto, Barokbyer i Val di Noto distriktet.  De to kirker, Basilica di San Sebastiano og Basilica di San Paolo, er udvalgt, fordi man har vurderet, at de er blandt de bygningsværker, der blev opført efter jordskælvet i 1693 i Val di Noto, som er med til at givet særligt udtryk for den senbarokke stil.

Basilica di San Sebastiano. Den første kirke, der blev tilegnet San Sebastiano, skønnes at være bygget i anden halvdel af det 15. årh.  Efter en række tilfælde af pest, skal kirken være tilegnet San Sebastiano, tilkaldt for at forebygge smitsomme sygdomme.  Med jordskælvet i 1693, der ødelægger et stort område af det sydøstlige Sicilien, ødelægges også kirken San Sebastiano.  Kirken, som man begynder at genopbygge i begyndelsen af 1700 tallet, har en lang bred trappe, der fører op til kirken.  Facaden, der

Indgangsparti, Basilica di San Sebastiano. Foto: KirstenSoele

Indgangsparti, Basilica di San Sebastiano. Foto: KirstenSoele

er tegnet af arkitekten Mario Diamanti, er bygget i 1721 og har tre etager.  Den første etage er udsmykket med en portal, der er indrammet af to søjler på hver side.  Ved foden af hvert sæt søjler ligger en løve.  På anden etage af kirken findes et ur og på tredje etage kirkeklokken. Facade med klokketårn stod færdigt i 1768.  Selve kirken består af tre skibe.  Blandt de væsentligste værker i kirken er San Mauro alteret, malet af den lokale kunstner, Giuseppe Tanasi i 1853, San Sebastiano alteret samt San Rocco alteret, et maleri, der forestiller San Luigi Gonzaga og er udført af Giuseppe Tanasi i 1855.  Hertil kommer hovedalteret, der er udført af Gioacchino Gianforma da Catania i 1784.  Samme kunstner udførte tillige dekorationerne af hvælvingerne og buerne i de tre kirkeskibe samt statuerne i stuk.  I venstre kirkeskib findes Cappella del Sacro Cuore med et alter, der rummer Sant’Urbanos legeme, der blev bragt ti kirken i 1762.  Ligeledes i venstre kirkeskib står alteret for Santa Margherita da Cortona med et maleri, malet af Olivo Sozzi i 1758.

Chiesa dell'Immacolata. Foto: KirstenSoele

Chiesa dell’Immacolata. Foto: KirstenSoele

Chiesa dell’Immacolata, Jomfru Maria Kirke, ligger for enden af Corso Vittorio Emanuele III, modsat Basilica di San Sebastiano.  Kirken, der som byens andre kirker blev ødelagt under jordskælvet i 1693, blev genopbygget mellem 1753 og 1765 og består af ét kirkeskib.  I 1876 blev der oprettet et hjem for forældreløse børn.

Kirkens facade er inddelt i to plan.  På nederste plan er der på hver side af indgangsportalen en niche, på øverste plan ses et stort vindue med mosaikker.  Lidt tilbagetrukket fra selve kirken ligger på venstre side klokketårnet.  Blandt de væsentligste kunstværker i kirker skal nævnes statuen af Madonna med barnet, der mellem 1471 og 1472 er skabt i hvid marmor fra Carrara af Francesco Laurana.   Hertil kommer maleriet “Gesú crocifisso e le anime del Purgatorio”, omtrent “Den korsfæstede Jesus og sjælene i

Chiesa dell'Immacolata. Foto: KirstenSoele

Chiesa dell’Immacolata. Foto: KirstenSoele

Skærsilden”, der er udført af den lokale kunstner Paolo Tanasi i 1818.

Den anden af byens to kirker, der er på UNESCOs verdensarvsliste, er Basilica di San Paolo, der efter jordskælvet i 1693 blev genopbygget mellem 1720 og 1730.  Barokfacaden, der menes at være skabt af arkitekten Vicenzo Sinatra, består af tre plan, alle med buer og med søjler med korintiske kapitæler.  På andet plan ses en stor Kristusfigur, der velsigner to skytsengle, mens klokketårnet findes på tredje plan.Seks par statuer forestiller de tolv disciple.  Hovedportalen er i bronze og er udarbejdet med scener fra skytshelgenens liv. I første plan kommer man igennem en delvist åben forhal ind til selve kirken, der består af tre kirkeskibe med to sideapsis.  I kirken findes i alt 11 altre samt en række malerier af den italienske maler Giuseppe Crestadoro.  I en niche ved hovedalteret opbevares en statue af San Paolo, der blev valgt til byens skytshelgen i 1689.  Statuen er udført af Vincenzo Lorefice i 1567.

Palazzolo Acreides historie

 • 664 f.kr:  Grækere fra Siracusa grundlægger byen Akrai.
 • I anden halvdel af det 6. årh. f.kr bygges Afrodite templet.
 • 275 – 215 f.kr.: Akrai når sin storhedstid under Gerone den IIs regeringstid.
 • 211 f.kr:  Akrai kommer under romersk herredømme og får navnet Acre.
 • 827 e.kr.:  Byen ødelægges af araberne og stedet kommer til at ligge øde hen i mange år.

  Corso Vittorio Emanuele, der går ned fra Piazza Popolo. Foto: KirstenSoele

  Corso Vittorio Emanuele, der går ned fra Piazza Popolo. Foto: KirstenSoele

 • Omkring slutningen af det 9. årh. e.kr. opstår der bosættelser i området igen.
 • 12. årh:  De første vidnesbyrd om det nuværende Palazzolo Acreide stammer fra det 12. årh.  Byen kommer til at hedde Palatiolum, da normannerne bygger et slot, hvorfra der stadig er enkelte spor.
 • Fra 1104 kommer Palazzolo til at høre under forskellige baronier og fyrstedømmer, heriblandt Conte Ruggeros søn, Guilfredo, familien Alagona (1374-1579) samt fyrsterne Ruffo af Calabrien i 1812.  I denne periode bliver Palazzolo et vigtigt centrum for landbrug og håndværk.
 • 1693:  Palazzolo ødelægges af jordskælv.  Byen genopbygges som barokby dels ovenpå de oprindelige fundamenter i middelalderkvarteret, dels omkring Corso’en.
 • 1812:  Med ophævelsen af et samfund baseret på lensvæsenet kommer Palazzolo til at høre direkte under staten.
 • 1862:  For at knytte Palazzolo til sin fortid som græsk by i antikken tilføjes Acreide.

Palazzolo Acreides kulinariske specialiteter:

Blandt de kulinariske specialiteter findes ‘Cavati’, der består af pasta lavet i hånden samt ragú af svin.  Ravioli med ricotta og Caponata.

Begivenheder:

Januar:

 • 20. januar og 10. august:
  • Festa di San Sebastiano, fejring af byens skytshelgen, San Sebastiano.
 • 25. januar og 29. juni:
  • Festa di San Paolo, fejring af San Paolo

Februar:

 • Februar:
  • Carnevale, optog

Marts/April:

 • Lang fredag:
  • Processione della Vergine Addolorata, optog for den sørgende Madonna

Maj:

 • Maj:
  • Festival Internazionale del Teatro Classico dei Giovani, International klassisk teaterfestival for unge.

September:

 • Tredje søndag i september:
  • Festa di Maria Addolorata, arrangement for Den Sørgende Maria.

Oktober:

 • Første søndag i oktober:
  • Appunto autunnale, ‘Efterårssamling’ for at promovere de lokale fødevarer og håndværksmæssige produkter.

December:

 • December:
  • Presepe vivente, levende krybbespil.

Bemærk:  Datoer for arrangementer kan blive ændret fra år til år, aflyst eller måske kun blive afholdt en enkelt gang.  Se evt. kommunens hjemmeside eller Sicilia in Festa.

Se også:

Palazzolo Acreide, palæer, museer og Det antikke Akrai

og

Palazzolo Acreide, Piazza del Popolo