Giarratana

Barokkirker, siciliansk senbarok, jordskælv, friluftsmuseum, emigration, kæmpeløg og torrone, gyder og trapper

Chiesa di San Bartolomeo. Foto: Kirsten Soele

Giarratana ligger:

  • 21 km nord for Ragusa
  • 56 km vest for Siracusa
  • 81 km sydvest for Catania
  • 245 km sydøst for Palermo
  • Giarratana hører under Ragusaprovinsen

Kommunens hjemmeside:

Antal indbyggere i kommunen: 2.821 (Istat 2021), Ragusa ligger 520 meter over havets overflade.

Byens skytshelgen: San Bartolomeo, helgendag: 24. august.

Giarratana er med sine knap 3.000 indbyggere den mindste kommune i Ragusaprovinsen. Det er oplagt at besøge byen f.eks. på en tur fra Ragusa til Monterosso Almo. Selve turen fra Ragusa ad hovedvejen SS194 til Giarratana er meget naturskøn og er sammen med byens to imponerende kirker i barok stil dog også en tur værd i sig selv.

Chiesa di San Bartolomeo. Foto: Kirsten Soele

Giarratana bliver ligesom en stor del af byerne i Siciliens sydøstlige del, Val di Noto, hårdt ramt under jordskælvet i 1693. Den by, man ser i dag, er således et resultat af den by, der bliver genopbygget efter 1693. Ligesom i bl.a. Noto og Monterosso Almo vælger man at genopbygge byen et andet sted end hvor den blev ødelagt af jordskælvet. Det nye Giarratana kommer til at ligge nedenfor og syd for bjerget Monte Lauro, hvor den oprindelige by lå i nærheden af bjerget.

Blandt byens seværdigheder er to kirker i barok stil, hhv. Chiesa di Sant’Antonio Abate og Chiesa di San Bartolomeo.

Chiesa di San Bartolomeo. Efter at være blevet lagt i ruiner ved jordskælvet i 1693, genopbygges kirken i den sydlige del af det nye Giarratana i det 18.

Chiesa di Sant’Antonio Abate. Foto: KirstenSoele

årh. Kirkens facade er i den sicilianske senbarokke stil med en bred trappe, der fører op til og ind i kirken samt fritstående søjler med korintiske kapitæler over tre plan, der tilsammen udgør en pyramideformet facade. Kirkeklokkerne er placeret øverst på facaden i stedet for i et fritstående klokketårn eller et klokketårn bygget sammen med kirken. I kirken kan man se et barokalter med snoede søjler, der var den eneste genstand, der overlevede jordskælvet. Midterskibets hvælving er udsmykket med stuk.

Chiesa di Sant’Antonio Abate bliver som Chiesa di San Bartolomeo jævnet med jorden ved jordskælvet i 1693. Kirken genopbygges på et højerebeliggende sted i byen og står færdig i 1748. Kirkens facade, der er udsmykket med halvsøjler, er i barok stil og består af tre plan, hvor det øverste ovenpå selve kirkens facade udgør kirkens klokketårn.

Chiesa di Sant’Antonio Abate. Foto: KirstenSoele

Udsmykningen af kirkens indre med stuk forgyldt med bladguld tillægges kunstnere af Serpottaskolen. På kirkens hovedalter i barok stil er statuen af Maria SS della Neve, der er dekoreret med bladguld. Statuen stammer fra området og er fra 1500 tallet.

En tredje kirke er Chiesa Madre di Maria Santissima Annunziata e San Giuseppe med en nyklassisk facade. I kirken kan man se Sjælene fra Skærsildens altertavle fra 1790 og en træstatue af San Bartolomeo, der stammer fra det gamle Giarratana.

Chiesa Madre. Foto: Kirsten Soele

Det arkæologiske friluftsmuseum, Museo A Cielo Aperto, ligger i Via Galilei – Via Mentana.

I palæet Palazzo Barone i Via Nino Bixio finder man et museum om områdets emigration. Her er litteratur, musik, foto, aviser og forskellige genstande fra de perioder, hvor emigrationen skildres.

Kulinariske specialiteter:

Giarratana er kendt for sine løg, dels pga. størrelsen: de vejer omkring et halvt kilo, men kan veje mere end to kilo, dels fordi de har en særligt sød smag. Foruden løg er il Torrone bianco, der er lavet af mandler og honning, også en specialitet fra området.

Begivenheder:

  • 17. januar: Sant’Antonio Abate hyldes.
  • Marts: San Giuseppe hyldes
  • August: Arrangement med Giarratanas løg i centrum: kunst, smag og traditioner, smagsprøver, marked og musik.
  • August: Maria Santissima della Neve hyldes
  • August: Byens skytshelgen San Bartolomeo Apostolo hyldes.
  • September: San Giuseppe hyldes igen.
  • Jul: I juletiden er der levende krybber.


Kilder:

In-Sicilia, Kirsten Soele