Seværdigheder i San Marco d’Alunzio

På listen over de dejligste små byer i Italien, I borghi più belli d’Italia, middelalderkvarter, 22 kirker, museer, et græsk tempel, rød marmor og udsigt

Tempio di Ercole, Herculestemplet. Foto: KirstenSoele

Tempio di Ercole, Herculestemplet. Foto: KirstenSoele

  • Afstande:
  • San Marco d’Alunzio ligger 37 km sydvest for Gioiosa Marea ad A20/E90 og SS113
  • 106 km vest for Messina

Kommunens hjemmeside: Comune di San Marco d’Alunzio

Medlem af sammenslutningen I borghi più belli d’Italia , De dejligste små byer i Italien

Antal indbyggere i hele kommunen: 1.996 (Istat, 2015).  548 meter over havets overflade.

Skytshelgener: San Marco og San Nicola.  Helgendag: 31. juli

Seværdigheder

Fontæne i rød marmor. Foto: KirstenSoele

Fontæne i rød marmor. Foto: KirstenSoele

Fontana Marmorea, fontæne fra 1897 af rød marmor fra San Marco.  Fontænen ligger i Via Aluntina nedenfor et alter for Madonna del Lume.

Ruderi del Castello Normanno, ruiner fra Det normanniske slot ligger på det højeste punkt i byen.  Den normanniske hærfører, Roberto il Guiscardo, fik slottet opført fra 1061 på toppen af Rotondobjerget, et strategisk sted, hvor man kunne kontrollere den tyrrhenske kyst fra Cefalù til Capo d’Orlando og indtil De Æoliske Øer, og som hurtigt blev en meget vigtig militær forpost.  Da slottet var godt forsvaret og befæstet, blev det fra 1090 – 1112 Hautevillefamiliens residens.  (Det franske Hauteville = italiensk Altavilla).  De tilbageværende dele af slottet er blevet restaureret i det 21. årh.

Hercules templet. Foto: KirstenSoele

Hercules templet. Foto: KirstenSoele

Tempio di Ercole, Herculestemplet er fra det 4. årh. f.kr. og har højst sandsynligt været benyttet til sportsaktiviteter knyttet til dyrkelsen af den græske gud Hercules.  Templet er bygget i dorisk stil og med en retangulær grundplan.  I begyndelsen af 1600 tallet bliver portalen forsynet med friser og udsmykninger i marmor i barokstil.  I de efterfølgende århundreder lider helligdommen af total mangel på vedligeholdelse for i det 19. årh. at ende med alvorlige skader da mange dele af bygningen bliver hentet for at blive brugt til andre bygningsværker.  Det doriske Herculestempel er blevet restaureret i 1969.

Porta di S. Antonio, Sankt Antonio porten ligger i nærheden af Herculestemplet og udgør én af de fire indgange til byen i middelalderen.  Porten har en rundbue med tilhuggede sten i siderne i rød San Marco marmor.

Kirker:

Chiesa dell Aracoeli. Foto: KirstenSoele

Chiesa dell Aracoeli. Foto: KirstenSoele

Chiesa di Santa Maria in Ara Coeli er bygget omkring det 12. årh. efter at saracenerne (araberne) er blevet fordrevet fra San Marco.  Kirken bliver bygget om og udvidet i hhv. 1494 og 1630.  Portalen er lavet i barokstil i marmor fra området, søjlerne i kirken er den røde San Marco marmor.  I et kapel i tværskibets højre side kan der ses et trækors af billedhuggeren fra Tusa, Mastro Simioni Livolsi. Siden 1612 har der den sidste fredag i marts været og er fortsat et optog med korset.  Se under ‘Begivenheder’.

Chiesa di San Teodoro er bygget mellem det 8. og det 9. årh. som en del af

Indgangsporten til Chiesa dell Aracoeli. Foto: KirstenSoele

Indgangsporten til Chiesa dell Aracoeli. Foto: KirstenSoele

benediktinerklosteret Badia Piccola.  Kirken er udformet som et græsk kors.  På hvælvingen over den første del af kirkens kors, er der skabt et gulv, så munkene, der levede uden kontakt til omverdenen, kunne følge med i gudstjenesterne igennem træpersienner.

Chiesa della Madonna Annunziata, der består af bare ét kirkeskib, er formentlig bygget ovenpå et hedensk tempel.  I kirken opbevares bl.a. en statue fra det 15. årh. af Jomfruen i hvid marmor fra Carrara.

Chiesa del Santissimo Salvatore er sandsynligvis bygget omkring det 12. årh. ovenpå et romersk tempel, der sandsynligvis var viet til Augusto.  Kirken blev efterfølgende udvidet og har nu en facade i marmor fra 1600 tallet samt et klokketårn bygget i 1571.

Chiesa di San Giuseppe blev påbegyndt i det 16. årh.  Kirkens portal er i barok.  Det ene skib, kirken består af, har seks sidekapeller.  Kirken har siden 1996 huset Museet for religiøs kunst, Museo Parrocchiale di Arte Sacra.  Se nedenfor.

Chiesa San Basilio. Foto: KirstenSoele

Chiesa San Basilio. Foto: KirstenSoele

Chiesa di San Basilio er fra middelalderen. I forbindelse med nylige restaureringer er der fundet byzantinske freskoer, der nu indgår i samlingerne på Museo della Cultura e delle Arti Figurative Bizantine e Normanne.  Indeni kirken står en træstatue af San Basilio Magno, der er San Marco d’Alunzios beskyttet.  Statuen er fra det 17.årh. og udført af familien Li Volsi di Tusa.

Greverne Filingeri lod kirken Chiesa di S. Maria delle Grazie opføre i begyndelsen af det 15. årh. og tilegnede den Madonna delle Grazie.  I kirken står to sarkofager; det ene fra 1616 i rød San Marco marmor indeholder Pietro Filingeri, i det andet sarkofag fra 1481, der er udført i hvid marmor fra Carrara, ligger Marco Scipione og Vincenzo Filingeri, sønner af grev Riccardo. Ovenpå det andet sarkofag er skabt et hautrelief i form af en seng. Her ses den ene af fyrsterne: liggende på ryggen med hovedet på broderede puder, et langt sværd ovenpå de korslagte arme og en løve ved fødderne.  I kirken findes tillige en statue af Madonnaen.  Statuen er i hvid marmor og udført af Gaggini skolen

Chiesa di San Salvatore extra moenia. Foto: KirstenSoele

Chiesa di San Salvatore extra moenia. Foto: KirstenSoele

Chiesa di San Salvatore er bygget mellem det 17. og det 18. årh. og støder op til benediktiner klosteret Monastero Benedettino della Badia Grande, der er grundlagt af dronning Margherita di Navarra.  Facaden er fra 1713 og i marmor fra området.  På facaden er en niche med en statue af San Benedetto, der har grundlagt munkevæsenet i den vestlige verden.

Chiesa di S. Antonio er sandsynligvis bygget ovenpå et hedensk tempel.  Af særlig værdi er kirkens marmorfacade fra 1600 tallet, dekoreret med friser, adelige familiers våbenskjold og søjler.  Midt i facadens gavlfelt står i en niche en marmorstatue af S. Antonio Abate (251 – 357 e.kr.), der betragtes som grundlægger af den kristne munkeorden.  I to mindre nicher på facadens sider findes statuer af sankt Peter og sankt Paul (Pietro og Paolo).

Chiesa Madre. Foto: KirstenSoele

Chiesa Madre. Foto: KirstenSoele

La Chiesa Madre er opført mellem 1584 og 1800 og ligger i middelalderkvarteret i San Marco d’Alunzio.  Kirken består af ét kirkeskib med 12 sidekapeller.  Kirkens indre er af rød San Marco marmor og er udsmykket med bl.a. en døbefond i rød San Marco marmor, et maleri fra det 18. årh, der viser L’Ultima Cena, Den sidste nadver, et maleri fra 1655 af Madonna del Rosario, udført af G. Tomasi, to renæssancestatuer i hvid marmor fra Carrara, der forestiller Helgene Marco og Nicola samt et sarkofag i rød marmor, der indeholder domprovsten J. Lanza Filingeri.

Chiesa Madre. Foto: KirstenSoele

Chiesa Madre. Foto: KirstenSoele

Det indre af Chiesa Madre i rød San Marco marmor. Foto: KirstenSoele

Det indre af Chiesa Madre i rød San Marco marmor. Foto: KirstenSoele

Convento dei Padri Cappuccini e Chiesa di Santa Maria degli Angeli, Cappuccinerkloster og Kirken Santa Maria degli Angeli ligger på en lille bakke ovenfor

Chiesa di Santa Maria degli Angeli og kloster for cappuccinermunke. Foto: KirstenSoele

Chiesa di Santa Maria degli Angeli og kloster for cappuccinermunke. Foto: KirstenSoele

byens centrum og er sæde for munkeordenen Frati Minori Cappuccini.  Klosterets lille kirke med ét kirkeskib fra det 17. årh. er tilegnet S. Maria degli Angeli.

Chiesa di Santa Maria dei Poveri er opført i middelalderen under normannisk herredømme.  I dag huser kirken kulturelle aktiviteter.

Chiesa di Santa Maria dei Poveri. Foto: KirstenSoele

Chiesa di Santa Maria dei Poveri. Foto: KirstenSoele

 

 

Chiesa di Santa Maria dei Poveri. Foto: KirstenSoele

Chiesa di Santa Maria dei Poveri. Foto: KirstenSoele

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

San Marco d'Alunzio. Foto: KirstenSoele

San Marco d’Alunzio. Foto: KirstenSoele

Museer

GADAM, Galleria d’Arte.  Et kunstgalleri for samtidskunst.  Adresse: Palazzo Meli, Via Aluntina, San Marco d’Alunzio

IDEA, Museo della scienza e della tecnologia, Museet for videnskab og teknologi huser en interaktiv udstilling, der er tilegnet videnskaben i Magna Grecia, (Store Grækenland, der bestod af de græske kolonier i Syditalien) og i Det romerske imperium.  Museet ligger i Palazzo Crimaldi

Museo Brasiliano ligger ved klosteret Convento dei Frati Minori Cappuccini.  Museet huser en samling af mineraler, fossiler og andre fund, der stammer fra Brasilien.

San Marco d'Alunzio. Foto: KirstenSoele

San Marco d’Alunzio. Foto: KirstenSoele

Museo Parrocchiale di Arte Sacra, Sognets museum for kirkekunst rummer 300 kunstgenstande, der stammer fra områdets kirker:  adelige familiers våbenskjold hugget af den lokale marmor, træstatuer, malerier, ornater, relikvier mv. af stor værdi, der stammer fra det 15, det 16. det 17. og det 18 årh.  Museet ligger i Chiesa di San Giuseppe.

Museo Bizantino, Det byzantinske museum, ligger ved det tidligere Benediktinerkloster, der er bygget i det 16. årh. ovenpå en kirke fra den byzantinsk-normanniske periode.  Museet er inddelt i tre afdelinger; en arkæologisk afdeling, der bl.a. rummer genstande fra mellem det 4. årh f.kr. til det 3. årh. e.kr. , en afdeling for byzantinsk-normannisk bildende kunst med bl.a. byzantinske fresker og en

afdeling om middelalderen i Nebrodi.

San Marco d'Alunzio. Foto: KirstenSoele

San Marco d’Alunzio. Foto: KirstenSoele

Åbningstider: Alle dage fra kl. 9.30 – 12.30 samt 15.30 – 19.30.

 

Fontæne i San Marco d'Alunzio.  Foto:  KirstenSoele

Fontæne i San Marco d’Alunzio. Foto: KirstenSoele

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Udsigt fra San Marco d'Alunzio. Foto: KirstenSoele

Udsigt fra San Marco d’Alunzio. Foto: KirstenSoele

 

Se også: San Marco d’Alunzio: Historie, begivenheder og kulinariske specialiteter

 

 

 

 

 

________________