Ragusa, seværdigheder I

Barokby i Notodistriktet, på UNESCOs verdensarvsliste, siciliansk senbarok, en by i to dele, Ragusa Ibla, Ragusa Superiore, restauranter og caféer, katedraler og palæer, maskaroner, pladser, parker og museer.

Duomo di San Giorgio. Foto: KirstenSoele

Ragusa ligger:

  • 106 km sydvest for Catania
  • 88 km vest for Siracusa
  • 247 km sydøst for Palermo
  • Ragusa hører under Ragusaprovinsen

Kommunens hjemmeside: Comune di Ragusa

På Unescos verdensarvsliste under punktet Città barocche del Val di Noto, Barokbyer i Notodistriktet.

Under punktet ‘Sicilien’ i menuen ovenfor findes under ‘Sicilien på Unescos liste over World Heritage Sites‘ en oversigt over de byer, der er optaget på Unescos verdensarvsliste under punktet ‘Barokbyer i Notodistriktet‘.

Antal indbyggere i kommunen: 73.492 (Istat 2019), Ragusa ligger 502 meter over havets overflade

Byens skytshelgener: San Giorgio, helgendag 23. april, San Giovanni Battista, helgendag: 29. august

Forslag til tre udflugter fra Ragusa findes på siden Ragusa, seværdigheder II

Duomo di San Giorgio på Piazza Duomo. Foto: KirstenSoele

Jordskælvet i 1693

Ragusa bliver optaget på Unescos verdesarvsliste i 2002 under Città Barocche del Val di Noto, Barokbyer i Notodistriktet, der er et tidligere administrativt område i det sydøstlige Sicilien. Fælles for den række af byer, der er blandt barokbyerne i Val di Noto på Unescos verdensarvsliste, er, at de alle bliver ødelagt af jordskælvet i Val di Noto i 1693, og at de alle bliver genopbygget i siciliansk senbarok stil. Omfanget af bygningsværker, der genopbygges i barok stil, afhænger naturligt af, i hvor stort et omfang den pågældende by bliver ødelagt, men også bygningsværker, der ikke bliver synderligt skadet får ændret udseende, så det svarer til samtidens barokke ideal. Ragusas gamle centrum bliver ramt hårdt af jordskælvet i 1693. Det betyder, at arkitekter og andre kunstnere har et meget stort råderum, da de går i gang med byplanlægning, bygninger og kunstværker på og i bygningerne i Ragusa, der får en udpræget barok stil, da meget bygges op fra bunden.

Sicilianske senbarokke maskaroner:

Palazzo Cosentini. Foto: KirstenSoele
Maskaron på Palazzo Cosentini. Foto: KirstenSoele
Maskaron på Palazzo Cosentini. Foto: Kirsten Soele

Blandt de væsentligste arkitekter bag det senbarokke Ragusa Ibla er Rosario Gagliardi, der står bag en række bygningsværker i Ragusa, bl.a Chiesa di San Giorgio.

Ragusa består i dag af to dele, der bl.a. er forbundet af en trappe med mere end 300 trin: den nyere og til dels mere moderne del, der også har et livligere dagligdagsliv, og som ligger i den øvre del af byen, Ragusa Superiore, og den gamle del, også kaldet Ragusa Ibla eller Ragusa Inferiore, der ligger i den nedre del af byen. Hver del har en egen skytshelgen,

Ragusa Ibla set fra Ragusa Superiore. Foto: KirstenSoele

Ragusa Superiore: San Giovanni Battista (Sankt Johannes Døberen), Ragusa Ibla: San Giorgio (Sankt Georg). Begge bydele er efter jordskælvet i 1693 i større eller mindre grad opbygget eller genopbygget i siciliansk senbarok stil, men hvor Ragusa Superiore omkring katedralen er opbygget med en byplanlægning i barok stil, hvor der med vandrette og lodrette veje skabes et gitterværk af veje, er Ragusa Ibla genopbygget ovenpå ruinerne efter jordskælvet, således at en del af den middelalderlige bystruktur med gyder og kringlede gader genskabes. De fleste af bygningerne i barok stil på Unescos verdensarvsliste ligger i Ragusa Ibla.

Cattedrale di San Giovanni Battista i Ragusa Superiore. Foto: KirstenSoele

Rundt i Ragusa

Turen rundt i Ragusa kan gås som én lang tur fra det øvre og nyere Ragusa, Ragusa Superiore, og ned til bydelen, Ragusa Ibla, eller den kan deles op i to ture, så man først ser Ragusa Superiore, derefter Ragusa Ibla. Nedenfor gennemgås først den samlede tur, herefter en tur i to dele.

*

En samlet tur rundt i Ragusa fra Ragusa Superiore til Ragusa Ibla:

En tur rundt i Ragusa i den øvre og nyere del af Ragusa kan begynde ved det arkælogiske museum, Mueso archeologico Ibleo di Ragusa, der ligger i Palazzo Mediterreneo i Via Natalelli umiddelbart sydvest for katedralen. Fra museet går man ad Via Roma og herefter til højre ad Corso Italia videre til katedralen.

Cattedrale di San Giovanni Battista, Ragusa Superiore. Foto: KirstenSoele

Alternativt kan man begynde turen ved Cattedrale di San Giovanni Battista, der ligger på Corso Italia ved Piazza S. Giovanni med flere restauranter og barer.

Cattedrale di San Giovanni Battista er en af de største kirker på Sicilien og en af de kirker i Ragusa, der er på Unescos verdensarvsliste med bygninger i barok stil i Val di Noto. Kirken påbegyndes i 1694, dvs. i året efter det omfattende jordskælv, og er tilegnet den ene af byens to skytshelgener, San Giovanni Battista. Kirken er placeret på et plateau hævet over pladsen foran, Piazza S. Giovanni, og har en facade rigt udsmykket i den sicilianske senbarokke stil med bl.a seks søjler med kapitæler i korintisk stil, tre portaler, skulpturer og volutter. To søjler, ligeledes med korintiske kapitæler, er placeret på hver side af indgangsportalen. Figurerne over indgangsportalen viser hhv. San Giovanni Battista, Jomfru Maria og San Giovanni Evangelista. Indenfor er kirken udsmykket i stuk.

Buttet barokbalkon i smedejern på Palazzo Zacco understøttet af maskaroner. Foto: Kirsten Soele

Fra Catedrale San Giovanni Battista går man ned ad Corso Italia. Hvor Via San Vito krydser Corso Italia, går man til højre op til Palazzo Zacco, der er en af byens vigtigste barokbygninger. Palæet er fra det 18. årh. og har korintiske søjler og barokbalkoner i smedejern, understøttet af maskaroner med groteske ansigter, nogle er musikere.

*

Palazzo Zacco. Foto: KirstenSoele
Palazzo Zacco. Foto: KirstenSoele


Herfra tilbage til Corso Italia og til højre hvor Palazzo Bertini, ligeledes i senbarok stil, ligger på venstre hånd. Tre maskaroner på palæets facade repræsenterer tre figurer, der er typiske i den barokke kunst: maskaronen længst til venstre viser tiggeren med et deformt ansigt. Maskaronen i midten fremstiller den rige adelige. Han har et stolt blik og bærer en hat med fjer. Maskaronen til højre viser handelsmanden fra østen med turban og en ørering.

Palazzo Bertini, tiggeren
Palazzo Bertini, handelsmanden fra østen
Palazzo Bertini, den rige adelige

Fra Ragusa Superiore til Ragusa Ibla, Ragusa Inferiore

Fra Ragusas øvre del, Ragusa Superiore, kan man komme til Ragusas nedre del, Ragusa Ibla, ved at gå ad Corso Italia, videre ad Via 24 Maggio og herfra ad Corso Mazzini, der i

Udsigt over Ragusa Ibla set fra Ragusa Superiore ved kirken Chiesa di Santa Maria delle Scale. Foto: KirstenSoele

hårnålesving går ned til Ragusa Ibla. En større oplevelse fås dog ved at gå ad de godt 300 trin ned ad trappen. Undervejs er der palæer, kirker, udsigt og en stemning af mange århundreders historie.

I begyndelsen af trappen og på grænsen mellem de to bydele ligger kirken Chiesa di Santa Maria delle Scale. Kirken er bygget mellem 1400 og 1500 tallet og genopbygget efter 1693. Kirken er halvt i barok stil, halvt i normannisk med gotiske elementer. I kirkens højre skib findes bl.a. tre katalansk gotiske portaler, der stammer fra den oprindelige kirke.

Palazzo Cancelleria. Foto: KirstenSoele

Fortsætter man ned ad trappen kommer man til Palazzo della Cancelleria, der er opført i barok stil af familien Nicastro i begyndelsen af de 18. årh. Palæet har de typiske buttede barokbalkoner i sort smedejern understøttet af konsoller, der er hugget ud i forskellige mønstre. Palæets facade er rigt udsmykket med bl.a. volutter.

Fra Palazzo della Cancelleria følger man trappen videre ned ad Salita Commendatore til Chiesa di Santa Maria dell’Itria med klokketårnet, der er beklædt med blå keramik fra Caltagirone. Den første kirke på stedet er fra 1391. Herefter genopbygges den mellem 1629 og 1639 af Den geistlige ridderlige Malteserorden. Kirken skades ikke alvorligt ved jordskælvet i 1693, men præges alligevel i samtidens barokke stil.

Palazzo della Cancelleria med Chiesa di Santa Maria dell’Itria i baggrunden. Foto: KirstenSoele
Chiesa di Santa Maria dell’Itria. Foto: Kirsten Soele

*

Fortsæt ned ad Salita Commendatore, hvor palæet i barok stil, Palazzo Cosentini, fra det 18. årh. ligger på hjørnet af Salita Commendatore og Corso Mazzini. Bag opførelsen af palæet står baron Raffaele Cosentini. Særligt for palæet er den rige dekoration af de tre balkoner. Her er maskaroner med deforme og groteske personer og musikere. Og her er barmfagre kvinder og mænd med overflødighedshorn som billeder på ejerens rigdom.

Maskeron på Palazzo Cosentino, musikeren. Foto: KirstenSoele
Palazzo Cosentino. Øverst den barmfagre kvinde som billede på ejerens rigdom og overflod. Foto: KirstenSoele
Palazzo Cosentino. Mand med overflødighedshorn som billede på rigdom og overflod. Foto: KirstenSoele

Skråt overfor Palazzo Cosentino ligger Piazza Repubblica med skærsildens kirke med barokportal, Chiesa del Purgatorio, der er blandt monumenterne i Ragusa, der er på

Chiesa del Purgatorio. Foto: Kirsten Soele

Unescos verdensarvsliste. Kirken, der er i barok stil, bliver bygget i anden halvdel af det 17. årh, og er en af de få kirker, der ikke ødelægges af jordskælvet i 1693. En lang trappe fører op til kirken, der består af to plan med en tympanon over det øverste plan. Det nederste plan er inddelt i tre afsnit af søjler med korintiske kapitæler. Over indgangsportalen, der er flankeret af søjler, ses skulpturer af sjæle i skærsilden. De to indgange på hver side af den midterste indgangsportal er blændede som et billede på, at der kun er én indgang til paradis. I kirken findes et maleri af skærsildens sjæle fra omkring år 1800 udført af Francesco Manno.

Sjæle i flammerne i skærsilden. Chiesa del Purgatorio. Foto: KirstenSoele
Sjæl i skærsildens flammer. Chiesa del Purgatorio. Foto: KirstenSoele

Går man til højre ad Corso Don Minzoni og forbi politistationen, ligger der nede bag politistationen en lille park langs floden.

Fortsæt turen op i den gamle bydel på Ragusa, seværdigheder II

Se tillige:

—————————————

Kilder: