En by af stenhuggere, seværdigheder i Novara di Sicilia

På listen over de dejligste små byer i Italien, I borghi più belli d’Italia, gyder og stræder, ‘palazzoer’, middelaldercentrum, udsigt

  • Novara di Sicilia. Foto: KirstenSoele

    Novara di Sicilia. Foto: KirstenSoele

    Afstande:  Novara di Sicilia ligger

  • 44 km sydøst for Gioiosa Marea, ad SS185 og SS113
  • 67 km vest, sydvest for Messina
  • 195 km øst for Palermo
  • 90 km nord for Catania

Kommunens hjemmeside: Comune di Novara di Sicilia

Medlem af sammenslutningen I borghi più belli d’Italia, De dejligste små byer i Italien.

Foto: KirstenSoele

Foto: KirstenSoele

Turistinformation, Ufficio Turistico, Piazza G. Sofia 2.  Telefon: 0941 650954.          Åben 9-13.

Antal indbyggere i hele kommunen: 1.305 (2017, 1)). 650 meter over havets overflade.

Skytshelgen: Maria Santissima Assunta, S. Ugo Abate.  Helgendag: 15./16. august

Det sicilianske navn ‘Noa’ stammer fra forhistorisk tid.  Med romerne bliver navnet ændret til ‘Novalia’: kornmark og med araberne bliver byens navn ‘Nouah’, der betyder have, køkkenhave, blomst.  I middelalderen kommer byen til at hedde Nucaria, Noara for i dag at hedde Novara.

 DSCN2796

 

En by af stenhuggere

Novara di Sicilia er kendt for kunsten at hugge og bearbejde sten.  Arbejdet blev udført af i maestri Scalpellini, stenhuggermestrene, der ikke kun gav liv til en af de mest respekterede

Portal i sandsten. Foto: Effems, Wikimedia 2014

Portal i sandsten. Foto: Effems, Wikimedia 2014

gruppe af håndværkere, der blev værdsat i hele Sicilien, i Norditalien og i udlandet.  I maestri Scalpellini medvirkede frem for alt til at sætte skub i den kunstneriske udvikling på egnen, og egnen blev primært betegnet som il Paese di Pietra, ‘egnen af sten’ eller DSCN2807‘stenbyen’ eller ‘Novara di Pietra’, ‘Novara af sten’.  Med en blomstrende kunstnerisk udvikling skabt af stenhuggerne dukker deres kunst op på private palæer og på herskabelige huse.  Her har stenhuggerne bl.a. udsmykket hjørnerne af balkonerne.   Vidnesbyrd om stenhuggernes kunst ses især på en række kirker, heriblandt Chiesa di San Nicolò, Chiesa di San Antonio, Chiesa di San Giorgio samt domkirken.

Ornamenter i sandsten. Foto: KirstenSoele

Ornamenter i sandsten. Foto: KirstenSoele

 

Her skal bemærkes portalerne og søjlerne, der er hugget af én enkelt sten.  Stenhuggerne skabte værker fra 1500 tallet og frem og brugte hovedsagelig sandsten samt sten af rød marmor, ‘løgmarmor’.

 

DSCN2813 (2)

 

 

 

Portal i sandsten. Foto: KirstenSoele

Portal i sandsten. Foto: KirstenSoele

 

 

Arbejder i sandsten. Foto: KirstenSoele

Arbejder i sandsten. Foto: KirstenSoele

Seværdigheder

Il Duomo di Santa Maria eller Duomo di Novara di Sicilia. Domkirken er fra det 15.årh. og har en facade i sandsten.  En bred trappe fører op til kirken, der består af tre

Duomo di Novara di Sicilia eller Duomo di Santa Maria Assunta. Foto: KirstenSoele

Duomo di Novara di Sicilia eller Duomo di Santa Maria Assunta. Foto: KirstenSoele

kirkeskibe adskilt af søjler i sandsten.  Af særlig interesse er et kor af træ fra 1700 tallet i apsis, Sakramentets alter med indlagt marmor, dåbskapellet i løgmarmor fra egnen og med en lille kuppel i træ og statuen af Maria optaget i himlen.  Fra Chiesa dell’Annunziata stammer  en Gaggini inspireret gruppe af Mariæ Bebudelsesdag.  Gruppen består af tre marmorstatuer hugget af Giovan Battista Mazzolo i 1531.  Nedenfor apsis ligger en krypt med mumier af bl.a. domprovster.  Krypten er åben, når kirken er åben.  I domkirken ligger

Duomo di Novara di Sicilia. Foto: KirstenSoele

Duomo di Novara di Sicilia. Foto: KirstenSoele

desuden et museum med kirkeligt udstyr.  Blandt de væsentligste genstande er en krukke af arabisk oprindelse, der har været brugt af byens anden skytshelgen Sankt Ugo Abate.

Chiesa di San Francesco er fra det 13. årh. og er byens ældste og mindste kirke, en fransiskanerkirke med et loft udført i helt enkel stil.  Kirken, der består af et enkelt kirkeskib, er det eneste, der er tilbage af et lille fransiskanerkloster fra det 13. årh.  Særligt er kirkens tag i træ med dets mange karyatider.  For enden af kirkeskibet er der en arabisk bue af sten, der kan være ældre end selve kirken.  Apsis ved buen rummer en træstatue af San Francesco.

Foto: KirstenSoele

Foto: KirstenSoele

Som en kontrast til fransiskanerkirken findes i kvarteret den elegante Villa Salvo med slægtens våbenskjold.

Chiesa dell’Annunziata, Jomfru Maria Kirke, er fra det 17. årh. og består af tre kirkeskibe.

Chiesa di Sant’Ugo Abate fra det 17. årh. ligger i den øvre del af byen. I kirken opbevares et trækors og et maleri på en træplade, L’Annunciazione, Mariæ Bebudelsesdag, udført i 1570.  Kirken er under restaurering.

Chiesa di San Nicolò, ligger midt i byen og er, som det fremgår af en inskription over hovedportalen, grundlagt i år 1600.  Kirken består af ét kirkeskib og har et

Chiesa di Sant'Antonio, Foto: Effems, Wikimedia 2014

Chiesa di Sant’Antonio, Foto: Effems, Wikimedia 2014

klokketårn, bygget i 1656. Umiddelbart indenfor hovedportalen ligger der til venstre et bedehus, brugt af Confraternità dell’Immacolata, Sammenslutningen af kirkelige lægmænd for Jomfru Maria, stiftet i 1613.  På venstre side i kirken findes der altre til ære for og med statuer af hhv. Santa Rita da Cascia, Santa Agnese og Santa Espedito.  Ligeledes på kirkens venstre side er et kapel med et trækors, der bæres i procession Langfredag.  På kirkens højre side ligger San Giuseppes kapel, hvor en træstatue viser S. Giuseppe, der leder Jesus ved hånden.  Statuen er fra 1768 og udført i Messina af Napolitano Colicci. Ved siden af kirkens sideindgang står et alter tilegnet San Nicolò.

Novara di Sicilia. Foto: KirstenSoele

Novara di Sicilia. Foto: KirstenSoele

Chiesa di San Giorgio Martire, der ligger i den nedre del af byen ved ruinerne af det normanniske slot, er fra det 16. årh.  Kirken består af tre kirkeskibe, det midterste med kasetteloft, og har 12 søjler, der hver især er hugget af ét stykke sten.  Søjlerne er i korintisk stil og er forbundet af rundbuer af sandsten.  I 1854 blev kirkens indre ændret med inspiration fra barokken.  Buerne af sten og det gamle træloft blev således dækket af stuk.  I 1960’erne var kirken så skadet pga manglende vedligeholdelse, at den blev lukket for menigheden, men en restaurering, der blev afsluttet i 1986, har givet kirken dens oprindelige form tilbage.  I dag er kirken auditorium og centrum for Novaras kulturliv.

Chiesa di Sant’Antonio Abate, der ligeledes ligger i den nedre del af byen, er fra 1500 tallet.  Kirkeportalen er i normannisk stil og klokketårnet med spir.

5 km fra Novara ligger Abbazia di Santa Maria La Noara, Santa Maria La Noara Abbediet, grundlagt i det 12. årh af Sant’Ugo Abate under Kong Ruggero I.  Abbediet er den første cistercienser bygning på Sicilien og har mange arkitektoniske tegn på netop den arkitektur, der er karakterisk for bygninger af cistercienser munkenes orden.  I bygningen ses ved siden af alteret en stenport, der er tegn på tilstedeværelsen af et gammelt arabisk fæstningstårn.

Gadeparti. Foto: KirstenSoele

Gadeparti. Foto: KirstenSoele

Museo etno-atropologico rummer redskaber knyttet til bondekulturen i 1800 tallet.  Museet ligger i Palazzo Stancanelli.

Museo Territoriale di Novara di Sicilia, egnsmuseum med 12 afdelinger, der bl.a. rummer afdelinger for geografi, geologi, arkitektur og billedhuggerkunst, historie, musik og teater.  Museet er åben alle dage for rundvisninger fra kl. 9.30 – 12.30 samt fra kl. 14.30 – 20.30.

Lidt længere nede end domkirken ligger Casa Fontana, fontænehuset, en bygning fra 1700 tallet, der er omgivet af en slags forsvarsmur fra 1600 tallet.  I forsvarsmuren er der huller udsmykket med dekorationer hugget i sandsten.

 

Se også: Novara di Sicilia: Historie, kulinariske specialiteter og begivenheder

1): Istat, 30 novembre 2017

______________