Catania, seværdigheder II, Via Crociferi, dukketeater og indkøb

Nordøst for domkirkepladsen ligger Barokgaden Via Crociferi, der er på Unescos verdensarvsliste. I gaden er bygningerne opført efter jordskælvet i 1693, og indenfor 200 meter finder man fire kirker, der er bygget i den sicilianske senbarokke stil. Begyndelsen af Via Crociferi ligger ved buen Arco di San Benedetto, der forbinder kirken Chiesa di San Benedetto med klosteret Monastero San Benedetto di Via Crociferi.

Klosteret Monastero San Benedetto di Via Crociferi bliver oprindeligt opført i 1355 og efterfølgende genopført efter jordskælvet i 1693. I klosteret er der rester af et romersk hus, der har ligget under klosteret, i tilknytning til klosteret ligger Chiesa di San Benedetto, der er berømt for sin trappe med engle og Museum for moderne kunst, Sicilien, Museo di Arte Contemporanea Sicilia. Facaden på kirken Chiesa di San Benedetto er skabt af Alonso Di Benedetto, portalen af Vaccarini. Kirken består af et kirkeskib og er udsmykket med fresker af kunstmaleren Giovanni Tuccari. Besøg forudsætter, at man følger en guidet tur, da nonnerne på klosteret lever uden kontakt til omverdenen.

Ved siden af Chiesa di San Benedetto ligger jesuitterkirken, Chiesa di San Francesco Borgia, hvor komponisten Vincenzo Bellini blev døbt. Kirkens facade er skabt af Angelo Italia, kirkens indre er udsmykket med fresker og skulpturer af Giuseppe Pozzi.

Overfor Chiesa di San Francesco Borgia ligger kirken Chiesa di San Giuliano, der skal være en af de smukkeste eksempler på barok i Catania. Kirken er tegnet af Vaccarini og opført mellem 1738 og 1760 med den for den sicilianske senbaroks klassiske arkitekturs buede facade.

Fortsætter man ad Via Crociferi ligger klosteret Convento dei Crociferi, som gaden er opkaldt efter, og for enden af gaden Villa Cerami, der huser det juridiske fakultet under Catanias universitet.

Vest for Domkirkepladsen findes det græsk-romerske teater, il Teatro Romano, der oprindeligt er et græsk teater opført omkring det 5. og 4. årh. f.kr. Det nuværende romerske teater, opført ovenpå det græske teater, er fra omkring det 2. årh. e.kr. Øst for det græsk/romerske teater ligger Odeon, et lidt mindre teater fra det 2. årh. e.kr.

Umiddelbart syd for Det romerske Teater ligger Casa di Giovanni Verga i Via Sant’Anna, 8. Lejligheden er barndomshjem for den italienske forfatter og dramaturg, Giovanni Verga, (1840-1922), der betragtes som en af de vigtigste repræsentanter for den litterære strømning ‘verismen’. Verismen svarer omtrent til naturalismen.

Vest for Det romerske Teater på Piazza Dante findes det, der skal være det største kloster i Europa, Monastero dei Benedettini di San Nicolò d’Arena. Klosteret, der er bygget mellem 1558 og 1866 er et eksempel på den sicilianske senbarokke stil, der bygges i efter jordskælvet i 1693. Bag klosteret er arkitekterne Antonio Amato, Francesco Battaglia, Giovanni Battista Vaccarini og Carmelo Battaglia. I dag huser klosteret en afdeling af Catania universitet og fungerer tillige som et kulturhus, hvor der er udstillinger og møder.

Ved siden af benediktinerklosteret på Piazza Dante ligger kirken Chiesa di San Nicolò l’Arena, der bliver påbegyndt i 1687. Kirken er som klosteret i den sicilianske senbarokke stil.

Via Etnea udgår fra Domkirkepladsen. Ved at følge den op til Piazza Stesicoro kommer man til endnu et romersk teater, Anfiteatro Romano, der sandsynligvis er opført i det 2. årh. f.kr. Amfiteateret har kunnet have plads til omkring 15.000 tilskuere.

Af nyere seværdigheder ligger der længst mod øst i byen ud imod vandet et kulturcenter, Le Ciminiere, der blandt andet huser et museum, der fortæller om landgangen på Sicilien under 2. verdenskrig, Museo storico della sbarco in Sicilia.

Opera dei Pupi, siciliansk dukketeater. Her fremført af brødrene Napoli fra Catania. Foto: ©️Kirsten Soele

Opera dei Pupi: Siciliansk dukketeater med marionetdukker, der stammer fra begyndelsen af det 19. årh. Dukketeateret har været meget populær underholdning, ikke kun pga de dramaer, der bliver fremført, men også fordi det er et medie, der gør, at folk, der er analfabeter eller ikke læsevante har kunnet få en litterær oplevelse. Forestillingerne er ofte taget fra middelalderlig ridderlitteratur, eller kan være italienske digte fra renæssancen, om helgeners liv eller fortællinger om banditter. De to vigtigste dukkeskoler og værksteder ligger i Palermo og Catania. Opera dei Pupi er optaget på Unescos verdensarvsliste. I Catania ligger et af dukkeværkstederne, brødrene Napolis

Opera dei Pupi. Orlando furioso fremført af Fratelli Napoli fra Catania. Foto: KirstenSoele

La Marionettistica, F.LLI Napoli, i Via Reitano, 55 ved siden af Castello Ursino og Fiskemarkedet. Se evt. mere om opera dei Pupi her på In Sicilia under ‘Sicilien’

*

*

*

*

*

*

Indkøb. Via Etnea går fra Domkirkepladsen og op imod Etna. Her er palæer i barok, og her er caféer og utallige muligheder for at gå i modebutikker.

Catania er på Unescos verdensarvsliste under Città barocche del Val di Noto, Barokbyer i Notodistriktet med følgende bygninger:

 • Chiesa della Badia di Sant’Agata
 • Cattedrale di Sant’Agata
 • Basilica Collegiata
 • Collegio Gesuitico i Via dei Crociferi
 • Chiesa di San Benedetto i Via dei Crociferi
 • Chiesa di San Giuliano i Via dei Crociferi
 • Chiesa di San Francesco Borgia
 • Chiesa di San Nicolò l’Arena
 • Monastero di San Nicolò l’Arena
 • Palazzo del Seminario dei Chierici
 • Palazzo Biscari
 • Palazzo Municipale (Palazzo degli Elefanti)

Se også: