Nicosia: seværdigheder, Nicosias historie og begivenheder i Nicosia

By i det indre Sicilien, adelspalæer, konger og kirker, barok og middelalder, stemning og udsigt

Basilica Cattedrale di San Nicola di Bari på Piazza Garibaldi. Foto: KirstenSoele

Nicosia ligger

 • 44 km nordøst for Enna
 • 79 km sydøst for Cefalù
 • 96 km nordvest for Catania
 • 145 km sydøst for Palermo
 • Nicosia hører under Ennaprovinsen

Kommunens hjemmeside: Comune di Nicosia

Antal indbyggere i hele kommunen: 13.022 (Istat 2021). Nicosia befinder sig 724 meter over havets overflade.

Skytshelgen: San Nicola di Bari. Helgendag: 6. december.

På hjemmesiden Izi.Travel Nicosia: itinerari storico-artistico gennemgås på flere sprog historiske og kunstneriske ruter i Nicosia.

Piazza Garibaldi med fontæne og rådhuset i baggrunden. Foto: KirstenSoele

Nicosia ligger i Ennaprovinsen inde i landet i et område i bjergene med en del skov. Flere konger har sat deres præg på byen, og byen har foruden baroner og markiser i 1700 tallet haft op til 260 adelsfamilier, hvilket afspejles i de mange palæer, der ligger i byens gader. Billedhuggerværkstedet Gagini er repræsenteret med en række værker i byens kirker, og der er mulighed for at opleve stilarter fra såvel middelalderen som fra perioden med barok, og der er en del forretninger, restauranter og barer.

Fra Nicosia er det oplagt at tage til de to seværdige byer Sperlinga og Troina, der ligger hhv 11 og 35 km væk

Fontænen på Piazza Garibaldi. Foto: KirstenSoele

En tur rundt i Nicosia kan begynde på Piazza Garibaldi med fontænen i midten, med Cattedrale di San Nicola di Bari og med flere palæer. I den ene ende af pladsen ligger rådhuset, Municipio comunale i et palæ fra det 19. årh. Overfor katedralen ligger palæet Palazzo Di Falco. I den anden ende af pladsen, modsat rådhuset, findes Palazzo Nicosia samt det gule palæ, Palazzo Gentile di Marocco.

Tårnet til Cattedrale di San Nicola di Bari og til højre Palazzo Gentile di Marocco. Foto: KirstenSoele
Palazzo Nicosia fra det 20. årh. Foto: KirstenSoele

*

Cattedrale di San Nicola di Bari. Foto: Kirsten Soele

Basilica Cattedrale di San Nicola di Bari, der bliver påbegyndt i 1340, har en gotisk-normannisk facade og en rigt udsmykket indgangsportal. Indeni kirken er adskillige værdifulde kunstærker. Freskerne i hvælvingen i det midterste kirkeskib er udført af brødrene Manni, I Fratelli

Manni. I venstre kirkeskib for enden står en døbefont af Antonello Gagini, der har hugget figurer i fonten af Adam og Eva i Paradiset. Statuen af San Nicolò, der står i skibets anden ende, er udført af Filippo Quattrocchi i anden halvdel af det 18. årh. Alteret er udført i flerfarvet marmor, mens hele partiet bag alteret er overdådigt udført i barok stil med snoede søjler og med indlagt marmor i forskellige farver.

Cattedrale di San Nicola di Bari. Foto: KirstenSoele

Ovenover og til venstre ses eksempler på den rige udsmykning, der er i kunstværker udført i barok stil, når der anvendes farver, forgyldninger og arbejdes i marmor. Til venstre er der et engleagtigt ansigt mellem volutter, søjler i flerfarvet marmor og en snoet søjle med indlagt farvet marmor. På billedet foroven er engleagtige børn, puttier, der svæver hen over en indgang. I hånden har den ene putto et klæde udført i marmor i hånden, og over indgangen er en forgyldt ranke med blade og blomster.

*

*

*

*

Yderligere to værker er udført af kunstnere af billedhuggerfamilien Gagini. Det ene er prædikestolen, der skal være udført af Antonello Gaginis søn, Gian Domenico Gagini, det andet er værket “Gruppo del redentore – deesis” med frelseren på tronen mellem Jomfru Maria og Johannes Døberen. Et værk, der er udført af Antonello Gagini i 1512.

Døbefont udført af Antonello Gagini. Foto: Kirsten Soele
Adam og Eva i Paradiset. Døbefont af Antonello Gagini. Foto: KirstenSoele

Efter katedralen: gå højre om katedralen, umiddelbart bag katedralen ligger flere velrestaurerede palæer, heriblandt Palazzo Mario Veutro. Fortsæt til venstre ad Largo

Palazzo Motta Salinella. Foto: Kirsten Soele

Duomo og op ad Via F. Salomone. Her ligger palæet Palazzo La Motta – Salinella, der er rigt udsmykket i barok stil med figurer af kvinder og mænd, der ser ned på beskueren, havfruelignende mænd med fiskehaler, fantasivæsener og maskaroner, der udtrykker forskellige sindsstemninger overfor den forbipasserende.

Palazzo Motta di Salinella. Foto: Kirsten Soele
Palazzo Motta di Salinella. Foto: Kirsten Soele
Chiesa di San Vincenzo Ferreri. Foto: KirstenSoele

*

Fortsæt op til enden af vejen, gå lidt til højre og ind på Via Diego Ansaldi, hvor man finder Chiesa di San Vincenzo Ferreri, som baron Nicolò Cancellario får bygget i slutningen af 1600 tallet. I tilknytning til kirken er et kloster for nonner, der lever et klosterliv uden kontakt til omverdenen. Den store balkon, der er lukket helt af med rækværk i jern rundt om den øverste del af kirken vidner om nonnernes isolerede tilværelse. I kirken har flamlænderen Guglielmo Borremans udført fresker i loftet.

Basilica Santa Maria Maggiore. Foto: KirstenSoele

Overfor Chiesa di San Vincenzo Ferreri kan man gå op ad Vicolo S. Sebastiano til kirken Basilica S. Maria Maggiore stammer fra højmiddelalderen og er blevet genopbygget i 1767. I kirken kan man se en lille trone, der bliver lavet til ære for kejser Karl den 5. (Carlo V) af Habsburg, da han i 1535 besøger byen. Selve kirken har en facade i barok stil.

*

*

Basilica Santa Maria Maggiore. Foto: KirstenSoele
Basilica Santa Maria Maggiore. Foto: KirstenSoele
Basilica Santa Maria Maggiore. Foto: KirstenSoele

Ovenfor Basilica S. Maria Maggiore ligger ruiner af slottet, der bliver bygget som forsvarsværk under byzantinsk herredømme. Blandt ruinerne er i dag bl.a. rester af to vagttårne.

I den sydlige del af byen i Via Sant’Agata ligger Chiesa San Biagio med malerier af Velasco. Ved siden af kirken ligger museet for religiøs kunst, Museo Diocesano di Arte Sacra

Vest for Piazza Garibaldi i Via S. Salvatore ligger Chiesa del888 SS Salvatore fra det 13. årh med et middelaldertårn.

Nicosias historie

 • Nicosia, Città di San Nicolò eller San Nicolas by, skal være grundlagt omkring det 7. årh. under byzantinsk herredømme. Slottet er opført under byzantinerne.
 • Nicosia ødelægges under arabisk herredømme
 • Under normannerne befolkes byen igen og genopbygges under Conte Ruggero, Grev Roger
 • 1062: Slottet bliver restaureret og forstærket med ringmur ved Conte Ruggero, Grev Roger.
 • I 1700 er der i Nicosia 24 baroner, to markiser, en greve og mere end 260 adelsfamilier. I begyndelsen af 1700 tallet er der 84 kirker og 10 klostre.
 • 1817. Under borbonerne bliver Nicosia i 1817 bispesæde
 • I 1967 bliver Cattedrale di San Nicola di Bari ophøjet til Basilica minore af Pave Paolo VI.

Begivenheder i Nicosia

Basilica Santa Maria Maggiore, hvor man kan se den trone, der bliver lavet til Foto: KirstenSoele

Vær opmærksom på, at nogle arrangemener kun afholdes en enkelt gang, mens andre ikke afholdes på samme dato hvert år, og at arrangementer kan blive aflyst. Se evt. kommunens hjemmeside eller Sicilia in festa.

 • Juni: Nicosia in fiore, det blomstersmykkede Nicosia
 • August: Det historiske optog Carlo V visita Nicosia, Karl den 5. besøger Nicosia, for at mindes hans besøg i byen i 1535.
 • Uden dato: Sagra dell’Ulivo e dell’Olio a Nicosia. Udstilling og mulighed for at prøvesmage områdets olivenolie.
 • Uden dato: Festa di inizio Autunno a Nicosia. Fejring af efterårets begyndelse i Nicosia. Lugt, smag og stemning. Mulighed for at prøvesmage områdets produkter.
 • Uden dato: La Casazza di Nicosia. Optog med personer, der er klædt ud og repræsenterer episoder fra det gamle og det nye testamente.

Se også: Galleri, Nicosia


Kilder: