Capo d’Orlandos historie – og begivenheder

Historie:

Capo d’Orlando har sin oprindelse i byen Agatirno, der er grundlagt omkring år 1200 f.kr.  Ifølge sagnene skulle byen være grundlagt af Agatirso, søn af Eolo, der var konge over vindene og De Æoliske Øer.  Byen skal oprindeligt have været en hellig by, der dyrkede Dionyseus (tirso: Dionyseus stav). Formentlig forårsaget af netop dyrkelsen af Dionyseus, blev omkring 4.000 personer i år 210 f.kr. deporteret fra Agatirno til Calabrien af Marco Valerio Levino.  Det hedenske navn, Agatirno, bliver med kristendommens indflydelse skiftet ud med det nuværende Capo d’Orlando.

I 1359 tildeles adelsmanden Vinciguerra d’Aragona, der havde stor indflydelse på Sicilien i det 14. årh, Capo d’Orlando området og Orlando Slottet af Federico IV af Aragonien.

I 1398 nævnes Capo d’Orlando i kilder i forbindelse med greven af Modica, Bernardo Cabreras, belejring, hvor byens slot, der fungerer som fæstning og udkigspost mod pirater, bliver ødelagt.  Som følge af den manglende fæstning, udsættes Capo d’Orlando området for piratangreb, indtil der i 1645 bliver bygget en vagtpost.

Det 18. og det 19. årh. er præget af oversvømmelser, der gør, at grevskabet d’Amico, der er ejere af områdets storgods, overgiver ejendommen til Naso Kommune.  Oversvømmelserne gør imidlertid, at der opstår en meget frugtbar slette, hvor der bl.a. bliver dyrket sukkerrør.  Udbyttet fra de frugtbare områder gør sammen med indtægter fra fiskeri, at Capo d’Orlando (med forstaden San Gregorio som datidens centrum) opnår en stor økonomisk uafhængighed, og der opstår et krav om løsrivelse fra Naso.  Capo d’Orlando opnår uafhængighed i 1925, hvor byen bliver en selvstændig kommune.

 

Begivenheder:

Festa del Cioccolato a Capo d’Orlando, Chokoladefest i gågadeområdet med udstillinger og salg af chokolademagernes håndværk.

  • Festa del Cioccolato, 4. februar/9. marts

Carnevale a Capo d’Orlando, et “sødt” karneval, oplev farver og smag.

  • Carnevale a Capo d’Orlando: 4/9. februar
Festivalen "Little Sicily" i Capo d'Orlando. Foto: KirstenSoele

Festivalen “Little Sicily” i Capo d’Orlando. Foto: KirstenSoele

Little Sicily a Capo d’Orlando; på scenen er ‘Sicilien, der udmærker sig’, en begivenhed, der består af: udstillinger, smagsprøver, illustrationer, møder og kunstnere.

  • Little Sicily a Capo d’Orlando: 29. april/ 1. maj

Blues festival; Hvert år i den sidste uge af juli er der blues festival over flere dage. Festivalen er i centrum af Capo d’Orlando og ved Villa Piccolo.

  • Blues festival: sidste uge af juli

Sagra del Pesce azzurro a Capo d’Orlando; Fest for den Blå fisk med smagsprøver af fisken, dvs. af fisk, der er blålige over ryggen som sardiner (sardine), sild (aringhe), ansjoser (acciughe), makrel (sgombro), hornfisk (aguglia) m.fl.  Smag på havet på Piazzetta di San Gregorio.

  • Sagra del Pesce azzurro: 15. august
Festivalen Little Sicily i Capo d'Orlando. Foto: KirstenSoele

Festivalen Little Sicily i Capo d’Orlando. Foto: KirstenSoele

Festa del mare a Capo d’Orlando; To dage med fest i kontakt med havet og traditionerne, smagsprøver af lokale fisk og af stedets specialiteter.

  • Festa del mare: 28/30. august

Mercatino di Natale a Capo d’Orlando; Julemarked i hele juleperioden med smagsprøver af specialiteter og krybbespil.

  • Mercatino di Natale: 8. december/ 6. januar
Festivalen Little Sicily i Capo d'Orlando. Foto: KirstenSoele

Festivalen Little Sicily i Capo d’Orlando. Foto: KirstenSoele

 

 

 

 

Festivalen Little Sicily i Capo d'Orlando. Foto: KirstenSoele

Festivalen Little Sicily i Capo d’Orlando. Foto: KirstenS

 

 

Se også:

Capo d’Orlandos seværdigheder og naturoplevelser