Capo d’Orlandos seværdigheder og naturoplevelser

 

Nøgleord: Badeby, strandpromenade med restauranter og cafeer. Gågade, hyggelig moderne by, gode indkøbsmuligheder i mange forskellige forretninger, kunst og panorama, blues festival, naturoplevelser

 

Strandpromenaden med fyrtårnet i baggrunden, Capo d'Orlando. Foto: Kirsten Soele

Strandpromenaden med fyrtårnet i baggrunden, Capo d’Orlando. Foto:          © KirstenSoele

Capo d'Orlando. Foto: Kirsten Soele

Capo d’Orlando. Foto: © KirstenSoele

  • Afstande:  Capo d’Orlando ligger 17 km vest for Gioiosa Marea,
  • 89 km vest for Messina.
  • 144 km øst for Palermo
  • 100 km nord for Catania

Kommunens hjemmeside: Comune di Capo d’Orlando

Kommunens hjemmeside for turister: Turismo Capo d’Orlando Siden er på adskillige sprog.

Antal indbyggere i hele kommunen: 13.296 (2017), 8 meter over havets overflade.

Skytshelgen: Maria SS. di Capo d’Orlando. Helgendag: 22. oktober.

Klik også på: Capo d’Orlandos historie – begivenheder

Seværdigheder

Castello Bastione eller Torre del Trappeto skønnes at være fra det 13. – det 14. årh, en periode, hvor der som i en stor del af Sicilien blev foretaget en intensiv dyrkning af sukkerrør.  Castello Bastione eller Torre del Trappetos primære mål var at beskytte sukkerrørsplantagerne mod angreb fra pirater.  Efter restaurering er det i dag muligt at besøge og se slottet både ude og inde og fra guider høre om slottet.

Adresse: C. da Piscittina, Capo d’Orlando.

Åbningstider: Alle dage: 9.00 – 13.00 samt 15.00 – 19.00.  Fri entré.

Museo di Etnostoria della Canna da Zucchero e del Limone, Museum om dyrkning af sukkerør og citroner igennem tiderne i området, findes ved Castello Bastione.

Blåregn i haven til Villa Piccolo, Capo d'Orlando, Foto: Nicola Di Maria, Wikimedia 2006

Blåregn i haven til Villa Piccolo, Capo d’Orlando, Foto: Nicola Di Maria, Wikimedia 2006

Villa Piccolo 1920’erne var bolig for tre søskende af adelsfamilien Piccolo; Den første, Casimiro Piccolo, beskæftigede sig med fotografering, det okulte og akvareller i fantastisk stil, den anden, Lucio Piccolo, er kendt for sin lyrik og søsteren, Agata Giovanna, for sin interesse for botanik, hvilket ses i parken til villaen. Museet, der består af de tre søskendes værelser, indeholder hver især en af de tre søskendes værker og personlige genstande.  Blandt de personligheder, der opholdt sig i Villa Piccolo, var forfatteren Giuseppe Tomasi di Lampedusa, der skrev store dele af værket “Leoparden” (“Il Gattopardo”) under sine ophold i villaen.

Piccolofonden laver hvert år arrangementer for at fremme den sicilianske kultur, for at bevare mindet om familien Piccolo og Villaens park.

Hjemmeside: Villa Piccolo

Adgang efter henvendelse: visite@fondazionepiccolo.it , Entré: 7,- €

Terme di Bagnoli, Bagnolis badeanstalt, ligger i Bagnoli kvarteret.  I 1987 blev de første ruiner fra badeanstaltens otte rum, der hørte til en gammel romersk villa fra det 3 – det 4. årh. e.kr, gravet frem. Badeanstalten blev sandsynligvis ødelagt af de to jordskælv, der ramte Sicilien mellem det 4. og det 5. årh. e.kr.  Anstalten bestod af tre områder; Et frigidarium, der bestod af tre rum, hvor man fik de kolde bade. Et tepidarium, der bestod af lunkne bade, og som udgjorde overgangen fra frigidarium til calidarium, de to rum, hvor man fik varme bade eller dampbad. Mosaikker smykker hele gulvbelægningen.

Åbningstider: Alle dage: 9.00 – 18.30.  Fri entrè.

Pinacoteca “Tono Zancanaro, kunstsamling, hvor værkerne skabes af kunstnerne på stedet.  Værkerne er inspireret af områdets landskab og liv.

Adresse: Centro Culturale Polivalente, Via del Fanciullo, 1. sal, Capo d’Orlando.

Åbningstider:  Mandag – lørdag: 9.00 – 13.00 samt 16.00 – 20.00.  Om sommeren og ifm. udstillinger er der også åbent søn- og helligdage og om aftenen.  Fri entrè.

Il Monte della Madonna, Madonnabjerget, Wikimedia 2006

Il Monte della Madonna, Madonnabjerget, Wikimedia 2006

Il monte della Madonna og panorama. Madonnabjerget ligger i 100 meters højde ud mod det Tyrrhenske Hav.  Fra stedet er der en fantastisk udsigt over S. Gregorio bugten, Capo Calava, De Æoliske øer og kysten indtil Cefalù.  På Monte della Madonna findes ruiner af et slot og en kirke, tilegnet S. Maria di Portosalvo.  Il castello, slottet, skønnes at være fra det 13. årh.  I dag er der kun et tårn tilbage, et tårn, der i det 16. og det 17. årh. blev brugt som vagttårn mod piratangreb.

La Chiesa S. Maria di Portosalvo.  Kirken blev bygget i 1600 tallet af grev Girolamo Joppolo di Naso som følge af mirakler, der skete ifm. et jordskælv samt en opdagelse i 1598 af en statue af Madonnaen, som en pilgrim kom med.  S. Maria di Portosalvo er skytshelgeninde for Capo d’Orlando, og kirken af samme navn er mål for pilgrimme.  Man kommer til kirken ad en stejl trappe, som fører op til en kirkeplads, der repræsenterer mødestedet for pilgrimme, troende, der efter en lang og anstrengende vandring venter på at komme igennem paradisets port og komme ind i Capo d’Orlandos hellige sted.  I kirken findes to berømte billeder af Gaspare Camarda; “L’adorazione dei pastori”, Hyrdernes tilbedelse og “Il crocefisso tra due monaci oranti”, Krucifikset mellem to bedende munke.

 

Naturoplevelser:

Sentiero Goletta, Goletta stien.  Stien, der engang var den eneste forbindelse mellem byen og San Gregorio forstaden, snor sig langs en 1,2 km lang muldyrsti og forbinder Tullio Trifilò pladsen med den lille plads San Gregorio.  Stien byder foruden naturoplevelser på en enestående udsigt over De Æoliske Øer, mod Brolo tårnet og Capo Milazzo.

Il Bosco di Amola, Amolaskoven ligger i Piscittina området op mod Naso kommune.  Området har pic nic områder, og der findes stier og et lille vandfald.  Skoven består hovedsageligt af korkege, jordbærtræer og kastanjetræer.  Om efteråret er skoven et yndet udflugtsmål for svampesamlere.

 

Se også: Capo d’Orlandos historie – og begivenheder 

_______________________