Naro: seværdigheder, Naros historie samt begivenheder i Naro

En borg, en plads, barok og middelalder

Facade på Chiesa di San Francesco. Foto: ©️ KirstenSoele

Naro ligger:

 • 28 km øst for Agrigento
 • 147 km vest for Catania
 • 167 km sydøst for Palermo
 • Naro hører under Agrigentoprovinsen

Kommunens hjemmeside: Comune di Naro www.comune.naro.ag.it

Antal indbyggere i hele kommunen: 7.099, (Istat 2021 ). Naro ligger 600 meter over havets overflade.

Skytshelgen: San Calogero. Helgendag: 18. juni.

På siden Living Agrigento, der er på flere sprog, findes forslag til rundture i Naro, hvor man kan følge hhv en gotisk og en barok rute.

Naro ligger i Agrigentoprovinsen i det sydlige Sicilien relativt tæt på kysten,

Chiesa di San Francesco på Piazza Garibaldi. Foto: © Kirsten Soele

En tur rundt i Naro kan begynde på Piazza Garibaldi. Her ligger Chiesa di San Francesco, og sammen med kirken det tidligere kloster, ex Convento di San Francesco, der i dag huser Naro kommune. Der er flere palæer og tillige barer.

Konstruktionen af Chiesa di San Francesco begynder i 1229. I 1600 tallet får kirken en barok facade, der er rigt udsmykket med skulpturer i gyldne sandsten, og indvendigt bliver kirken dekoreret med bl.a. stuk, fresker af Domenico Provenzani samt et maleri af Jomfru Maria skabt af Vito D’Anna.

Chiesa Madre, moderkirken. Foto: © KirstenSoele

Fra Piazza Garibaldi kan man gå op ad Via Antonino Lucchesi og herfra komme op til Via Dante Alighieri med byens moderkirke, Chiesa Madre, Chiesa di Maria Santissima Annunziata og ved siden af den, resterne af Collegio dei Gesuiti, der begge er opført mellem 1610 og 1619.

Hævet over byen ligger borgen og forsvarsværket, Castello del Chiaramonte, der skønnes at være bygget i det 12. årh. ovenpå et arabisk forsvarsværk. Kong Federico den 3. af Aragona, Federico III d’Aragona, får omkring 1330 tilføjet borgen et tårn, hvor han bor under sine ophold i Naro. Tårnet er forsynet med to dobbeltvinduer, der giver lys til den store sal på første sal, Sala del Principe. I slutningen af 1400 tallet bliver borgen ændret og får to runde og to firkantede tårne. Indenfor borgens mure fandtes boliger for garnisonen, kapel og stalde. Det er muligt at besøge borgen.

Borgen fra det 12. årh. Foto: © KirstenSoele

Fra borgen kan man gå ned på Largo Castello, der går over i Via Archeologica. Herfra kan man komme op til Duomo Normanno, der er bygget i 1089 ovenpå en moske efter Conte Ruggero d’Altavillas (Grev Roger af Altavilla) ønske. Domkirken har ikke været anvendt til gudstjenester siden 1867 og står i dag stærkt skadet efter jordskred i 2015 og uden tag.

Fra domkirken fører en lang trappe ned til Via Dante Alighieri. Ved at gå til venstre ad Via Dante Alighieri og fortsætte over i Umberto I når man Chiesa del Santissimo Salvatore, der er opført i 1398 efter ønske fra kongen Re Martino il Giovane og senere tilført barok stil.

Gårdhaven til det tidligere kloster tilknyttet Chiesa di San Francesco. Foto: © Kirsten Soele

Går man videre ned ad Umberto I, kommer man til Santuario di San Calogero, der ligger i udkanten af byen. Kirken er bygget ovenpå det sted, hvor byens skytshelgen og helbreder af sjæl og legeme, San Calogero, boede som eremit. Kirken er opført i 1599 og har en barok facade. I kirken fører en trappe ned til en kirke nedenunder, hvor der opbevares en statue af San Calogero, og hvor man kan se den grotte, San Calogero boede i.

Man kan komme tilbage til udgangspunktet, Piazza Garibaldi, ved at gå tilbage ad Umberto I og inden den går over i Via Dante, dreje til venstre ad Via Vittorio Emanuele.

Palæ på Piazza Garibaldi. Foto: © Kirsten Soele
Maskaron under palæets balkon. Foto: ©️Kirsten Soele


Maskaron under palæets balkon. Foto: ©️Kirsten Soele

På Naro kommunes hjemmeside, comune.naro.ag.it, kan man finde to forslag på italiensk til rundture i Naro, en middelalderrute, Itinerario Medievale, og en barokrute, Itinerario Barocco.

Chiesa di San Francesco. Foto: © Kirsten Soele

Træk fra Naros historie

 • Araberne erobrer Naro i 839 e.kr og byen oplever en periode med udvikling og velstand.
 • I 1086 erobrer normanneren Conte Ruggero, Grev Roger, Naro og jager araberne ud. Han befæster borgen og får ændret moskeen til den kristne Chiesa Madre, i dag kaldet Duomo di Naro.
 • I middelalderen er Naro en rig og økonomisk og politisk betydningsfuld by.
 • Byen oplever et højdepunkt i det 17. årh, hvor der bliver bygget bygninger i barok stil.

*

*

*

Begivenheder i Naro

 • Pasqua a Naro, Påske i Naro
 • Mandorlo in fiore a Naro, Mandeltræet i blomst i Naro. Med musik, kultur og forestillinger.
 • 16. juni og 11. januar: Festa di San Calogero a Naro, Fejring af San Calogero i Naro med optog med statuen af “Den sorte helgen”, Il Santo nero.
 • 26/27. september: Festa del SS. Costa e Damiano a Naro, fest for SS Costa og Damiano i Naro

*

Chiesa di San Francesco. Foto: © KirstenSoele
Facade Chiesa di San Francesco. Foto: © KirstenSoele

*

Kilder:

 • Living Agrigento
 • Kommunens hjemmeside: Città di Naro
 • Wikipedia.it
 • Sicilia in festa

—————————