Piazza Armerina, seværdigheder

Middelaldercentrum, barok, byen med de ‘100 kirker’, pladser, fontæner, restauranter og vinbarer, stemning

Piazza Giuseppe Garibaldi med kommunen til højre og katedralen bagest til venstre. Foto: KirstenSoele

Piazza Armerina ligger:

  • 96 km vest for Catania
  • 31 km syd for Enna
  • 101 km nordøst for Agrigento
  • 162 km sydøst for Palermo
  • Piazza Armerina hører under Ennaprovinsen

Kommunens hjemmeside: Città di Piazza Armerina

Skytshelgeninde: Maria Santissima delle Vittorie, helgenindedag: 15. august, 3. maj

Antal indbyggere i hele kommunen: 20.652 (Istat 2022). Piazza Armerina ligger 697 meter over havets overflade.

Chiesa San Rocco, Piazza Giuseppe Garibaldi. Foto: KirstenSoele

Piazza Armerina er næsten synonymt med Den romerske Villa, Villa Romana del Casale, der ligger 6 km udenfor byen, og som er på Unescos verdensarvsliste. Byen Piazza Armerina ligger dog uafhængig af den romerske villa og er absolut seværdig. Byen har middelalderstruktur, og da den ikke har været ramt af jordskælv som en række byer i særligt det sydøstlige Sicilien, har den et velbevaret historisk centrum.

Piazza Giuseppe Garibaldi. Foto: KirstenSoele

En tur rundt i Piazza Armerina kan begynde på Piazza Giuseppe Garibaldi. Her mødes gaderne Via Umberto I, Via Camillo Benso Conte di Cavour, Via Guglielmo Marconi,

Via Vittorio Emanuele og Via Roma, og her er liv. Arbejdere mødes omkring en ‘ape’, en af de små trehjulede biler, bilerne ruller hurtigt henover de toppede brosten, grønthandleren læsser store

Via Vittorio Emanuele. Foto: KirstenSoele

kasser med grøntsager af, mænd i jakkesæt krydser pladsen, to munke går op ad Via Vittorio Emanuele, og byens indbyggere krydser pladsen med indkøbsposer. På pladsen eller på cafeen ved Chiesa di San Rocco kan man sidde og betragte hele scenerie omgivet af adskillige palæer.

Går man igennem en bue med et madonnabillede til højre for Chiesa di San Rocco, kommer man ind i en lille have, Atrio Fundrò. Bygningen til venstre for kirken huser kommunen og biblioteket.

Chiesa di San Rocco. Foto: KirstenSoele

Chiesa di San Rocco er fra 1613. I tilknytning til kirken ligger det tidligere benediktinerkloster, der i dag rummer kommunekontorer. Kirken har en rigt udsmykket portal af sandsten i barok stil. På hver side af portalen er der to firkantede halvpiller med udskæringer, der udgår fra muren. Over portalen ses et solur mellem volutter. En bred trappe med bølgende trappetrin fører op til indgangen.

*

*

*

Chiesa di San Ignazio di Loyola. Foto: KirstenSoele

Går man op ad Via Vittorio Emanuele finder man på venstre hånd Chiesa Sant’Ignazio di Loyola, der opføres af jesuitterne efter at de har bosat sig i byen i 1603. Jesuitternes bygning, der ligger i tilknytning til kirken, ophøjes til jesuitterkollegium i 1613. Facaden er i barok stil og er let buet. Portalen har søjler på hver side og over portalen ses det brudte gavlfelt, der er klassisk for den barokke stil. En tofløjet trappe fører op til indgangen.

Chiesa Sant’Anna. Foto: KirstenSoele

Skråt overfor Chiesa Sant’Ignazio di Loyola ligger kirken Chiesa Sant’Anna, der er opført takket være særligt større bidrag fra adelsfamilien Trigona. Kirken, der er indviet i 1745, er i barok stil med udadbuet, konveks, facade og en indgangsportal med brudt gavlfelt. Kirkens ‘forhal’ er elipseformet, mens grundplanet er ottekantet. Kirken står i dag uden tag og er lukket pga fare for sammenstyrtning.

*

*

*

*

*

Cattedrale di Piazza Armerina. Foto: KIrstenSoele

Umiddelbart efter Chiesa di Sant’Anna går man til højre op ad en bred trappe og op til Piazza Cattedrale med Cattedrale di Piazza Armerina og Palazzo Trigona. Se Piazza Armerina, Piazza Cattedrale

Syd for katedralen ligger Castello Aragonese, den aragonesiske borg, på Piazza Castello i byens middelaldercentrum. Borgen, der har tårne i hvert af borgens fire hjørner, er fra slutningen af 1300 tallet og er et af symbolerne på byen. I perioden fra 1892 til 1950’erne har borgen fungeret som fængsel. Borgen er i privat eje, og det er ikke muligt at besøge den.

Chiesa delle Anime Sante del Purgatorio, Via Umberto I. Foto: KirstenSoele

Syd for den aragonesiske borg ligger Fontana dei Canali i udkanten af byen. Fontænen, der har fire drikketrug, er fra det 19. årh og er udsmykket med fire maskaroner. Der er flere teorier om, hvem de fire maskaroner forestiller. Èn af dem er, at de fire maskaroner forestiller fire mænd, der var betydningsfulde ifm samlingen af Italien: Mazzini, Camillo Benso greve af Cavour, Vittorio Emanuele II og hærføreren Giuseppe Garibaldi.

Piazza Giuseppe Garibaldi. Foto: KirstenSoele

Øst for Piazza Garibaldi, på hjørnet af Via Garibaldi og Via E. Catalano, ligger hhv Commenda dei Cavalieri di Malta og Teatro Garibaldi.

Commenda dei Cavalieri di Malta fra det 12. årh, er oprindeligt et hospital for korsriddere, som tog fra Sicilien mod Jerusalem.

Teatro Garibaldi er fra begyndelsen af det 18. årh. På teaterets facade findes fire ansigter i basrelief: to, der repræsenterer dramaet og to, der repræsenterer musikken: Vittorio Alfieri, Vincenzo Bellini, Carlo Goldoni og Giuseppe Verdi.

Chiesa Sant’Anna. Foto: KirstenSoele

På en af byens større gader, Via Generale Muscaria, nordøst for Piazza Giuseppe Garibaldi, ligger Chiesa di San Pietro. Bag opførelsen af kirken, som den står i dag, er fransiskanermunkene. Kirken er fra begyndelsen af 1500 tallet og har flere kapeller for adelsfamilier, bl.a. adelsfamilien Trigona, der er udsmykket af billedhuggeren Antonio Gagini. Et stort maleri skønnes at være af Caravaggio eller af kunstmalere af Caravaggioskolen.—————-

Gastronomia, aperitivi e Wine Bar, SiciliArteGusto, Via Umberto 36/40