Geraci Siculo

Middelalderby, gyder, fontæner og blomster, naturpark, højder og udsigt over Madoniebjergene, kildevand, på listen over de dejligste små byer i Italien, I borghi piu belli d’Italia, Ventimigliafamilien

Chiesa Madre, Chiesa S. Maria Maggiore. Foto: KirstenSoele

Geraci Siculo ligger

 • 45 km syd for Cefalù
 • 115 km sydøst for Palermo
 • 184 km vest for Messina
 • 158 km nordvest for Catania
 • Geraci Siculo hører under Palermoprovinsen

Kommunens hjemmeside: Comune di Geraci Siculo,

Antal indbyggere i hele kommunen: 1.778 (Istat, 2019). Geraci Siculo befinder sig 1.077 meter over havets overflade.

Skytshelgen: San Bartolomeo. Helgendag: 24. august

De væsentligste erhverv er landbrug og kvægavl. Byens salg af mineralvand fra kilderne i bjergene omkring Geraci Siculo er ligeledes en betydningsfuld aktivitet.

Geraci Siculo er en del af Nationalparken Parco delle Madonie, og selve turen op igennem Madonieparken til Geraci Siculo er i sig selv en udflugt værd.

Geraci Siculo er medlem af sammenslutningen, I borghi più belli d’Italia, De dejligste små byer i Italien. For at blive optaget i sammenslutningen kræves det, at byen er af særlig historisk og kunstnerisk interesse, og byens oprindelige struktur skal være bevaret. I 2021 bliver Geraci Siculo nummer tre i konkurrencen om at blive den dejligste lille by i Italien, Il borgo più bello d’Italia.

Byen har en velbevaret middelalderstruktur med snævre og snoede gyder, der snart går stejlt op, snart stejlt ned. Der er flere små fontæner rundt omkring i byen, og der pyntes med blomster overalt. Billedhuggerværkstedet Gagini er repræsenteret med adskillige kunstværker i byens kirker. Hvor flere andre lignende byer, typisk beliggende oppe i bjergene og med et mindre indbyggerantal, har få eller ingen forretninger, barer og restauranter, er der mange små forretninger, og en del barer samt restauranter i Geraci Siculo.

I middelalderen var Geraci Siculo et vigtigt grevskab, og en af de slægter, der yndede at opholde sig i byen, var grevskabet Ventimiglia. En adelsslægt, der havde stor betydning ikke bare for Geraci Siculo, men som fra det 13. til det 19. årh også havde stor betydning for og indflydelse på hele Siciliens kultur, politik og økonomi.

*

*

En tur rundt i Geraci Siculo

Uden for og nedenfor byens mure ved byens nordlige del ligger Chiesa di San Bartolomeo, opkaldt efter byens skytshelgen. Greve af Geraci, Francesco I Ventimiglia bliver i 1338 begravet i kirken. Over højalteret findes fremstillinger i marmor fra midten af det 16. årh, udført af Gaginiværkstedet.

Begynder man indenfor murene i den nordlige ende af byens middelaldercentrum, finder man kirken Chiesa di Santa Maria della Porta, der er opført i 1496 ved siden af en af byportene. Indgangsportalen i hvid marmor tilskrives Giovanello Gagini og Andrea Mancino – se nærmere beskrivelse af Geraci Siculo under Wikipedia.it. Indeni kirken er et tredelt værk i flerfarvet marmor over højalteret. Værket er udført af Gagini værkstedet. En Madonna con Bambino fra 1475 skal være udført af Domenico Gagini.

Chiesa di Santa Maria della Porta. Foto: Kirsten Soele
Indgangsportal Chiesa di Santa Maria della Porta. Foto: KirstenSoele

Fra kirken går man sydpå og kommer til Salto del Ventimiglia. Et udsigtspunkt, der er lavet i glas, og som hænger ud over klipperne. Her kan man træde ud og få en fornemmelse af, hvordan grev Francesco I af Ventimiglia i 1337 svævede ud over klipperne og ned i afgrunden, da han på sin hest sprang ud for at flygte fra Pietro den 2. af Aragonas kongelige tropper.

Ventimiglias spring, Salto del Ventimiglia. Foto: KirstenSoele
Ventimiglias spring, Il salto del Ventimiglia. Foto: KirstenSoele

Længere fremme kommer man til byens samlingssted, Piazza del Popolo, med byens moderkirke, Chiesa Madre eller Chiesa S. Maria Maggiore, der er indviet i 1495.

Chiesa Madre, Chiesa S. Maria Maggiore. Foto: KIrstenSoele

Særligt sideskibene er dekoreret med stuk i barok stil. En marmorstatue af Madonna della Mercede, hvor Jesus med de 12 disciple ses på piedestalen, er fra Gaginiværkstedet, tillige en Madonna della Neve samt Madonna med barn. Koret af træ er fra 1650. Også en døbefont fra midten af XVI sec i kirkens tværskib er udført af Gaginiværkstedet. Koret af træ er fra 1650. I krypten opbevares hellige relikvier i guld og sølv.

*

*

*

*

*

*

*

*

*

Madonna della Neve. Foto: KirstenSoele
Madonna della Mercede udført af Gaginiværkstedet. Foto: KirstenSoele
Døbefont i marmor udført af billedhuggere fra Gaginiværkstedet. Foto: KirstenSoele

Fortsæt op ad Via Roma og frem til ruinerne af Ventimigliaslottet, Ruderi Castello dei Ventimiglia, et slot, Ventimigliafamilien fik lavet til et fæstningsværk. Se under wikipedia.it Geraci Siculo.

Syd for ruinerne af slottet ligger kirken Chiesa di Sant’Anna med familien Ventimiglias kapel, Capella palatina. Helgeninden Sant’Annas kranium har været opbevaret i kapellet, men opbevares i dag i det palatinske kapel på slottet i Castelbuono.

Syd for og udenfor det gamle middelaldercentrum findes det 20 meter lange drikketrug og fontæne Bevaio della Santissima Trinita, som markisen Simone Ventmiglia fik opført. Drikketruget har to fontæner, hver med to hoveder, hvor vandet kommer ud.

Gå tilbage til Piazza del Popolo og ned ad Via del Progresso med barer, restauranter og forretninger.

Chiesa di Santo Stefano. Foto: KirstenSoele

Forneden af Via del Progresso ser man ned til højre på den elipseformede kirke fra slutningen af 1700 tallet, Chiesa di Santo Stefano med det flerfarvede spir. I kirken kan ses maleri fra 1609 af Giuseppe Salerno også kaldet Lo Zoppo di Gangi: Den halte fra Gangi.

*

*

*

*

Geraci Siculos historie

 • 6. – 8. årh. e.kr: under byzantinsk herredømme
 • 840: Araberne erobrer området
 • 1072: Normannerne får herredømmet over området, og Geraci bliver hovedstad i grevskabet Geraci.
 • 1252: Grevskabet Geraci overgår til den gren af Ventimigliafamilien, der hedder Ventimiglia di Geraci. Ventimigliafamilien er en adelsfamilie, der stammer fra hhv normannerne og fra det kongelige dynasti Altavilla. Ventimigliafamilien har stor økonomisk, kulturel og politisk indflydelse i Sicilien fr det 13. – det 19. århundrede.

Geraci Siculos kulinariske specialiteter

En gennemgående ingrediens i stedets/Geraci Siculos køkken er bede. Frisklavet pasta serveres sammen med ragù lavet på bede, der serveres koteletter af bede og grønne bønner serveres sammen med bedesovs. En anden egnsret er pasta med friske bønner. Områdets søde sager er lavet af honning og mandler.

Begivenheder i Geraci Siculo

Vær opmærksom på, at nogle arrangementer kun afholdes en enkelt gang, mens andre ikke afholdes på samme dato hvert år, og at arrangementer kan bive aflyst. Se evt kommunens hjemmeside eller Sicilia in festa.

 • 24. august: Hyldest til byens skytshelgen San Bartolomeo.
 • Anden søndag i juli: Maria Santissima Annunziata hyldes.
 • Uden dato: Vucciria Beer Festival. Der præsenteres et bredt udvalg af øl brygget efter håndværksmæssige traditioner. Tillige underholdning med musik og street food.
 • Uden dato: Giostra dei Ventimiglia. Ventimigliafamiliens ridderturnering. Optog med dragter fra det 14. århundrede, forestillinger og lege fra middelalderen, udstilling af heste.
 • Uden dato: I Dolci delle Feste. Fokus på gastronomien, særligt fremstilling af søde sager.

*

Chiesa Madre, Chiesa S. Maria Maggiore. Foto: KirstenSoele

Kilder:

*

*

*