Caltagirones seværdigheder II

Tilbage på Piazza del Municipio ligger den forhenværende domstol, Ex Corte Capitanale (UNESCO) på hjørnet af Corso Vittorio Emanuele og Via Duomo. Bygningen

Ex Corte Capitanale. Foto: KirstenSoele

påbegyndes i 1601 af Antonuzzo Gagini og videreføres af sønnen Giandomenico Junior. Søn af Giandomenico Junior, Francesco Gagini, tilfører nogle år senere yderligere udsmykninger af bygningen. Bygningen, der i dag anvendes til kulturelle formål, ejes af kommunen.

Piazza del Municipio. Foto: KirstenSoele

Ligeledes på Piazza del Municipio ligger overfor Ex Corte Capitanale i Corso Vittorio Emanuele ligger Palazzo Gravina (UNESCO), ex Casa Bonanno. Særligt for palæet er den meget lange balkon understøttet af figurer af sfinxer, havfruer, monstre og andre fantasivæsener. Figurerne er fremstillet i den barokke stil, der ofte ses anvendt ved udsmykning af bygninger i barok stil i forbindelse med genopbygningen efter jordskælvet i 1693.

Ad Via Duomo kommer man kort efter Corte Capitaniale til Basilica Cattedrale di San Giuliano (UNESCO). Den første Chiesa San Giuliano opføres i 1282 under normannerne og får navn efter den helgen, San Giuliano, Apostlen Sankt Peter sender til Normandiet.

Cattedrale di San Giuliano. Foto: KirstenSoele

Ved jordskælvene i hhv 1542 og 1693 skades kirken alvorligt. Den nye kirke står færdig i 1756. Kirken, der bliver katedral i 1816, bliver revet ned i 1838, genopføres og får sit ydre i jugendstil i 1909 samt en kuppel beklædt med den lokale keramik. Klokketårnet er opført i 1954 og har en bronzestatue af Jomfru Maria, der er udført af billedhuggeren Francesco Nagni. I kirken kan man bl.a. se en Madonna della Mercede, udført af kunstnere af Gaginiskolen. De to brødre, Giuseppe og Francesco Vaccaro, har udført en del af værkerne i kirken, bl.a. med motiver fra det gamle og det nye testamente.

Ex Monte delle Prestanze. Foto: KirstenSoele

Overfor Cattedrale di San Giuliano på Piazza Umberto I ligger palæet Ex Monte delle Prestanze, (UNESCO), der står færdigt i 1793 med korintiske søjler. Bag palæets udformning står arkitekten Antonio Bonajuto.

Forenden af Via Duomo ligger Via Roma med en række seværdigheder:

Museo Civico, Ex Carcere Bornonico (UNESCO), er et tidligere borbonsk fængsel. I dag huser det bymuseet. Bygningen står færdig i 1798 efter arkitekten Natale Bonaiutos planer med en firkantet grundplan og i sandsten og fungerer som fængsel indtil 1890.

Det bourbonske fængsel, Carcere Borbonico, nu Museo Civico, bymuseum. Foto: KirstenSoele

*

*

*

*

*

*

Efter Carcere Borbonico går man videre ad Via Roma og over Ponte San Francesco (UNESCO), en bro, der påbegyndes i 1626 efter planer af arkitekten Orazio Torriani for at forbinde to af de tre høje, byen ligger på. Broen er rigt dekoreret med keramik.

Palazzo Sant’Elia set fra den keramikbelagte bro Ponte San Francesco

Fra Ponte San Francesco ses den øverste del af Palazzo Sant’Elia (UNESCO), der ligger i Via San Pietro. Palæet er i barok stil og bygget i det 18. årh.

Efter og lidt nedenfor Ponte San Francesco på Piazza San Francesco d’Assisi ligger Chiesa e Convento di San Francesco d’Assisi (UNESCO), der er bygget i det 18. årh ovenpå den tidligere kirke fra det 13. årh. Facaden i barok stil består af to plan med skulpturer, over indgangen står en skulptur af Jomfru Maria. I kirken findes en del malerier udført af brødrene Vaccaro.

*

*

*

Chiesa di San Francesco d’Assisi. Foto: KirstenSoele
Chiesa San Francesco. Foto: KirstenSoele

*

*

*

*

Herefter videre ad Via Roma til Tondo Vecchio (UNESCO), der bliver bygget med form af en halvcirkel i anden halvdel af 1700 tallet efter plan fra arkitekten Francesco Battaglia. Halvcirklen vender ud imod Valle di Ponente.

Tondo Vecchio. Foto: KirstenSoele

*

*

*

*

*

*

*

*

Chiesa e convento di S. Francesco di Paola. Foto: KirstenSoele

Længere fremme ligger Chiesa di San Francesco di Paola, der bliver bygget i 1593, og som undgår at blive skadet alvorligt ved jordskælvet i 1693

Efter Chiesa di San Francesco di Paola ligger en større park og ved den ligger Teatrino del Bonaiuto (UNESCO), der fungerer som indgang til Museo regionale della ceramica. Bag teateret, der opføres i 1792, står arkitekten Natale Bonaiuto. Teateret, der vender ud imod Valle di Levante, er bygget i to plan med terrasser og sæder udsmykket med flerfarvet fajance.

Teatrino, det lille teater. Foto: KirstenSoele

Se også:

*

*

*

*

*

Kilder: