Castelbuono, seværdigheder

En levende by i Madonie naturparken, stemning, middelaldercentrum, fresker, et slot, fontæner, stræder og pladser, Ventimiglia slægten, æsler og manna

Piazza Margherita med renæssancefontæne, tårnuret og den gamle moderkirke. Foto: KirstenSoele

Castelbuono ligger:

  • 92 km øst for Palermo
  • 23 km sydøst for Cefalú
  • 202 km nordvest for Catania
  • Castelbuono hører under Palermoprovinsen
Aftenstemning Piazza Margherita, Via Umberto I. Foto: KirstenSoele

Kommunens hjemmeside: Comune di Castelbuono

Antal indbyggere i hele kommunen: 8.627 (Istat, 2018), Castelbuono ligger 423 meter over havets overflade.

Byens skytshelgeninde: Sant’Anna, helgenindedag: 26. juli

Rundt i Castelbuono

En tur rundt i Castelbuono kan begynde ved slottet, Castello dei Ventimiglia, der bliver påbegyndt i 1316 på foranledning af grev Francesco I Ventimiglia. Slottet oprindelige arkitektur består af en blanding af stilarter fra arabisk – normannisk – schwabisk arkitektur. Den kubusformede bygning er arabisk eller arabisk inspireret, de firkantede tårne viser en normannisk arkitektur, mens det runde tårn tyder på schwabisk arkitektur.

Castello dei Ventimiglia. Foto: KirstenSoele

Slottet, der består af tre etager samt et underjordisk plan, har fire tårne. På slottet kan kapellet Cappella Palatina di Sant’Anna fra slutningen af 1600 tallet ses. Kapellet er dekoreret med engle og allegorier i stuk på en baggrund af guld, dekorationer skabt af brødrene Giuseppe og Giacomo Serpotta. På højalteret i kapellet findes i en urne af sølv il Sacro Teschio di Sant’Anna, byens skytshelginde Santa Annas hellige kranium. Slottet har siden 1920 været i kommunens ejendom og huser i dag Museo Civico, bymuseet, der har afdelinger med bl.a. arkæologiske fund og kirkekunst.

Fra slottet går man ned over slotspladsen, Piazza Castello, igennem porten og videre ned ad Via Sant’Anna til man når Piazza Margherita.

Igennem slotsporten og ned ad Via Sant’Anna mod Piazza Margherita. Foto: KirstenSoele

Ad Via Sant’Anna. Foto: KirstenSoele

*

*

Piazza Margherita ligger byens moderkirke, Chiesa di SS Maria Assunta eller Chiesa Matrice Vecchia, en fontæne og tårnuret, Torre dell’Orologio.

Klik på Chiesa di SS Maria Assunta eller Matrice Vecchia for at læse om kirken.

Aftenstemning Piazza Margherita. Foto: KirstenSoele

Tårnuret på Piazza Margherita, Torre dell’orologio, stammer fra første halvdel af 1600 tallet. Bygningen med tårnuret var tidligere sæde for Banca di Corte. Fra 1793 – 1965 fungerede bygningen som fængsel.

Gadeparti. Foto: KirstenSoele

Midt på Piazza Margherita står renæssancefontænen fra 1500 tallet. Herfra går man ned ad Via Roma og fortsætter, hvor den går over i Via Mario Levante. Lidt fremme til venstre ligger Chiesa e Chiostro San Francesco, Sankt Frans’ kirke og kloster samt Il Mausoleo dei Ventimiglia, Familien Ventimiglias mausoleum. Chiesa di San Francesco er opført i 1332 og renoveret i det 18. årh. I kirkens sakristi findes en Madonna col Bambino udført af Gagini værkstedet i 1528. Chiostro San Francesco med en indre gård med søjlegang hele vejen rundt hænger sammen med kirken. Det ottekantede mausoleum fra det 15. årh, der ligeledes er opført som en del af kirken, har en indgangsportal udført i det 15. årh. af billedhuggere af Francesco Laurana skolen. I mausoleet ligger flere medlemmer af Ventimigliafamilien, heriblandt fyrst Francesco IV Ventimiglia.

Ventimigliafamiliens mausoleum. Foto: KirstenSoele
Chiesa di San Francesco. Foto: KirstenSoele

Fra pladsen foran Chiesa di San Francesco går gaden Via Torquato Tasso. Lidt nede ad den går man til højre ad Vicolo degli Angeli og kommer til Den nye moderkirke,

Chiesa Matrice Nuova. Foto: KirstenSoele

Matrice Nuova. La matrice nuova, Chiesa della Natività della Beata Vergine Maria bliver opført mellem det 16. og det 17. årh, men bliver kraftigt skadet ved et jordskælv i 1819. I 1830 genopbygges kirken som den ser ud i dag i nyklassicistisk stil. Kirken består af tre skibe inddelt af 12 søjler, der er dekoreret med stuk. Den stuk, der er udført på de fire søjler ved de to altre i tværskibet, skønnes at være af Serpotta, mens det store trækors fra 1400 tallet kan være udført af Pietro Ruzzolone. Il Trittico, det tredelte maleri, er udført af Antonello da Messina

La fontana della Venere Ciprea. Foto: KirstenSoele

Står man med ryggen til Matrice Nuova går man til højre ad Via Francesco Cipolla og kommer til fontænen Fontana della Venere Ciprea, der ligger på byens hovedstrøg, Via Umberto I. Fontænen er fra 1614 og har øverst oppe Andromeda, datter af den etiopiske dronning, Cassiopeia, der af Neptun bliver dømt til at blive ædt af et havuhyre. Under skulpturen af Andromeda står Venus med Cupido i en niche og under Venus skildres igennem fire tavler legenden om Diana i badet.

Gadeparti. Foto: KirstenSoele

Ad Via Umberto I kan man komme tilbage til Piazza Martherita, man kan gå rundt i de mange små stræder, se på forretninger, besøge en af de mange restauranter og barer eller besøge andre af de godt tyve kirker, der findes i byen.

Værd at opleve er også gli Asinelli, æslerne, der fungerer som skraldemænd. Castelbuono har siden 2007 haft et helt specielt rengøringshold. Holdet består af æsler af den særlige race ragusa, der går fra dør til dør for at samle dagrenovationen ind i byen. Foruden gevinsten ved den miljøvenlige transport, giver projektet også en støtte til at bevare en race af æsler, der ellers er på vej til at blive udryddet.

Piazza Margherita med renæssancefontænen. I baggrunden Madonie naturparken. Foto: KirstenSoele
Piazza Castello. I Baggrunden Madonie naturparken. Foto: Kirsten Soele
Gadeparti. Foto: KirstenSoele

Se også:

Castelbuonos historie, begivenheder og kulinariske specialiteter

Castelbuonos Matrice Vecchia

_________________________