Siciliansk ‘mosaik’

Hængende toiletter

For at få installeret et toilet i de gamle huse i middelalderbyerne har løsningen tit været at bygge toilettet til, så det kommer til at hænge ud fra selve huset.  De hængende toiletter nedenfor er fra Novara di Sicilia (ME).

DSCN2783 (2)

 

DSCN2783

 

DSCN2768

 

DSCN2767 (2)

 

 

 

 

 

 

 

Latyrus, ærteblomst

I 1699 samlede den sicilianske munk, Francisus Cupani, frø af vilde planter på Sicilien og sendte dem til England.  Heriblandt var Latyrus, ærteblomst, der igennem årene er blevet

Den vilde ærteblomst. Foto: Kirsten Soele

Den sicilianske vilde ærteblomst. Foto: © KirstenSoele

forædlet.  En latyrus, der ligner den oprindelige vilde fra Sicilien, findes dog stadig og hedder Matucana.  Specielt for denne sort og for den vildtvoksende på Sicilien er, at de er dufter særligt godt.

Den oprindelige, vilde og meget velduftende ærteblomst, som munken Cupani fandt i 1699, kan man fortsat plukke på Sicilien.

 

Citrusfrugter: agrumi, Sicilianske citroner

Citrusfrugter: appelsiner, citroner, mandariner, clementiner, bergamotto, chinotto

Februar: appelsin- og citrontræer og forårsblomster

Februar: appelsin- og citrontræer og forårsblomster

Italien, særligt de syditalienske regioner, står for en betydelig del af verdens samlede produktion af citrusfrugter, nemlig 5 %.  Heraf står Sicilien for 2/3 af den italienske produktion,1)

Og citrusfrugterne, særligt citronerne, er da også fremtrædende i forskellige sammenhænge på Sicilien: i madlavningen, på keramik og som en del af landskabet.

  • I 800-tallet anlægger araberne haver med vand, dufte og planter på Sicilien og indfører og planter citrustræer i disse haver.
  • Araberne dyrkede citron både til pryd og til brug
  • Sarbat (sorbet): en slags is af sne eller frosset vand tilsat citron- eller anden frugtsaft fremstillet af araberne.  I dag består en typisk siciliansk sommermorgenmad af en bolle med flager af en slags is af frossen citronsaft, granita di limone, og kaffe
  • Femminello har fire sæsonsorter om året: Primofiore fra sept til nov, Limone fra dec til maj, Bianchetti fra april til juni og Verdelli fra Juni til sept.  Dvs samme træ giver fire forskellige slags citroner i løbet af et år.

Limone di Siracusa IGP

 

Siciliansk morgenmad

Brioche og granita al limone. Foto: KirstenSoele

Brioche og granita al limone. Foto: KirstenSoele

En typisk siciliansk morgenmad i de varme sommermåneder består af en brioche, der er en usødet bolle, en granita typisk ‘al limone’ (svarer omtrent til slushice) og en kaffe.

 

1)  it.m.wikipedia.org juni 2016