Caltagirones seværdigheder I

Barok, keramik, legender, pladser og fontæner, kirker og palæer, keramiktrappe, parker, livlige gader og små stræder, forretninger, restauranter og barer, udsigt

Scalinata di Santa Maria del Monte. Foto: KirstenSoele

Caltagirone ligger:

  • 69 km sydvest for Catania
  • 194 km sydøst for Palermo
  • Caltagirone hører under Cataniaprovinsen (CT)

Kommunens hjemmeside: Comune di Caltagirone

Antal indbyggere: 37.332 (Istat, 2019), Caltagirone ligger 608 m over havets overflade.

Byens skytshelgener: San Giacomo il Maggiore samt Maria SS del Ponte. Helgendag: 25. juli

Caltagirone ligger i det sydøstlige Sicilien og er en vigtig turistdestination på Sicilien. Byen har gode muligheder for overnatning samt restauranter og barer, og Caltagirone kan være en fin base for udflugter til f.eks. Piazza Armerina eller nogle af de byer, der sammen med Caltagirone er optaget på UNESCOs verdensarvsliste under punktet Byer i senbarok stil i Notodistriktet, bl.a. Ragusa, Modica, Scicli og Catania.

Foto: KirstenSoele

Caltagirone er særlig kendt for to ting. Det ene er byens fremstilling af keramik. Der ses keramik overalt: som udsmykning hele vejen op ad den 130 meter lange trappe, Scalinata di Santa Maria del Monte, der er keramikforretninger, keramikskilte, keramikborde, store keramikkrukker langs gader, legender om keramik, julepynt, pyntegenstande i keramik, en bro dekoreret med keramik. Det andet, der gør Caltagirone kendt, er bygningsværker i den sicilianske senbarokke stil. En stil, der med udgangspunkt i den barokke stil, opstår ved genopbygningen af Sydøstsicilien, efter at det er blevet ødelagt af jordskælv i 1693. Her er Caltagirone blandt de byer, hvor hele det historiske centrum efter ødelæggelserne er opført i barok stil.

Navne på seværdigheder, i alt 18 i Caltagirone, der er på UNESCOs verdensarvsliste under byer i senbarok stil i Notodistriktet, er efterfulgt af (UNESCO).

Udsigt fra Scalinata di Santa Maria del Monte. Foto: KirstenSoele

Rundt i Caltagirone

En tur rundt i Caltagirone kan tage udgangspunkt ved foden af Scalinata di Santa Maria del Monte.

Til venstre for foden af trappen ligger Chiesa di San Giuseppe, (UNESCO), der er påbegyndt i 1572. Ved jordskælvet i 1693 ødelægges kirken og arkitekten, Rosario Gagliardi får til opgave at stå for genopførelsen af kirken. Et resultat i den sicilianske senbarokke stil, der er på verdensarvslisten. Selve rummet består i barok stil af et enkelt rum, her et tikantet rum.

Scalinata di Santa Maria del Monte er Caltagirones vartegn: en bred trappe med 142 trin, 130 meter lang. Se siden med galleri: Scalinata di Santa Maria del Monte. Trappen bliver bygget i 1606 for at forbinde den gamle bydel med den nye. Det betyder også, at Chiesa di Santa Maria del Monte, der på det tidspunkt er byens Chiesa Madre, moderkirke, med trappen nu bliver direkte forbundet med Palazzo di Città. I 1954 bliver fronten på hvert enkelt trappetrin dekoreret med kakler i keramik,

Scala di Santa Maria del Monte. Foto: KirstenSoele

der er figurative, er med blomstermotiver eller geometriske figurer og som repræsenterer arabisk, normannisk, schwabisk, chiaramontansk, spansk, renæssance-, barok, 1700 tals, 1800 tals og samtidens stilarter. Hvert år bliver der den 24. og den 25. juli tændt tusinder af levende lys på trappen, når byens skytshelgen, San Giacomo, hyldes.

Gå op ad trappen. Gå evt i zig zag. Se barer, restauranter, forretninger, keramik, se på bygningerne, balkonerne med blomster, de små pladser, der dukker om mellem trinene, nyd udsigten.

Har man ikke lyst til at gå de 142 trappetrin op til Chiesa di Santa Maria del Monte, kan man i stedet for gå ned ad Via Luigi Sturzo til Chiesa del Rosario samt de andre seværdigheder, der er nævnt nedenfor.

*

Ved toppen af trappen ligger Chiesa Santa Maria del Monte, (UNESCO), der var byens moderkirke indtil opførelsen af Basilica Cattedrale di San Giuliano. Chiesa Santa Maria del Monte er oprindelig byzantinsk. Efter at være blevet ødelagt ved jordskælvet i 1693

Chiesa Maria SS del Monte øverst oppe på trappen, Scalinata di Santa Maria del Monte. Foto: KirstenSoele

genopføres kirken i barok stil efter arkitekten Francesco Battaglias planer i anden halvdel af 1700 tallet. I kirken findes bl.a. en skulptur af Maria med barnet af Domenico Gagini.

Fra kirken kan man gå lidt ned ad trappen og ind til venstre ad Via S Isidoro. Nedenfor ligger:

Chiesa del Rosario (eller: Chiesa San Domenico) og Convento dei Domenicani (UNESCO). Efter jordskælvet i 1693 bliver kirken genopbygget og får sit nuværende udseende mellem 1801 og 1808. Facaden er i barok stil med den for barokken typiske konkave, dvs indadbuede, facade, trekantet gavlfelt over indgangsportalen og fritstående søjler. I kirken kan ses en statue fra 1542 af Madonna del Rosario skabt af Antonino Gagini samt et gulv i fajance fra 1700 tallet.

Overfor ligger Chiesa del SS Salvatore og Monastero delle Benedettine (Begge: UNESCO). Den nuværende kirkebygning med en indgangsportal i barok stil stammer fra 1700 tallet. Kirkens indre rum er ottekantet og er rigt udsmykket i stuk. Antonello Gagini skønnes at være ophavsmand til en marmorstuatue fra 1526 af Madonna di Monserrato.

Ponte di San Francesco. Foto: KirstenSoele

Gå ned ad Via Luigi Sturzo, ved at gå til venstre ad Via Purgatorio, kommer man til Chiesa di Santa Chiara e Santa Rita (UNESCO). Kirken er oprindeligt opført i det 16. årh. Efter jordskælvet i 1693, hvor den ødelægges, genopføres den i første halvdel af det 18. årh efter planer af en af de mest betydningsfulde barokarkitekter på Sicilien, Rosario Gagliardi. Kirken bliver genopført med et ovalt grundplan og et gulv i fajance.

Tilbage i Via Luigi Sturzo ligger Palazzo della Magnolia, eller Casa Saleri, i nr 74. Palæet i stilarterne liberty, nygotisk og barok har en rigt udsmykket facade med magnolia og løv i terracotta og stammer fra begyndelsen af 1900 tallet.

*

Palazzo della Magnolia. Foto: KirstenSoele
Palazzo della Magnolia. Foto: KirstenSoele

Fortsæt til Piazza del Municipio, der ligger nedenfor trapperne.

Gå til venstre ad Corso P. Amedeo di Savoia, umiddelbart til venstre igen ad Discesa Collegio. For enden ligger Chiesa del Gesù og Ex Collegio dei Gesuiti (begge UNESCO). Efter jordskælvet i 1693 har kirken fået en facade i barok stil med nicher, hvor der er placeret statuer af jesuitter, heriblandt Sant’Ignazio di Loyola. På facadens andet plan ses statuer af Madonnaen, San Giuseppe samt San Pietro og San Paolo. Alteret i kirken er i barok stil med snoede søjler.

Til venstre for Kirken ligger Museo – Teatro dei Pupi Siciliani di Caltagirone i Scalinata di Via Discesa Verdumai, 2-4. Det sicilianske dukketeater, L’Opera dei Pupi, teatro delle marionette siciliane er på UNESCos verdensarvsliste.

Keramikbutik på vej op ad trappen, La Scalinata di Santa Maria del Monte. Foto: KirstenSoele
Keramik i gaderne i Caltagirone. Foto: KirstenSoele

Se også:

——————————————-