Petralia Soprana, seværdigheder

På listen over de dejligste små byer i Italien, I borghi più belli d’Italia, den højest beliggende by i Madonie, middelaldercentrum, stemning, udsigt, stræder og pladser, fontæner og palæer.

Foto: KirstenSoele

Petralia Soprana ligger:

  • 115 km sydøst for Palermo
  • 80 km syd for Cefalù
  • 138 km nordvest for Catania
  • Petralia Soprana hører under Palermoprovinsen, Città metropolitana di Palermo.

Kommunens hjemmeside: Comune di Petralia Soprana

Antal indbyggere i hele kommunen: 3.202 (Istat, 2018). Petralia Soprana ligger 1.147 meter over havets overflade.

Byens skytshelgener: SS Pietro e Paolo, apostlene Peter og Paul. Helgendag: 29. juni.

Fra søjlegang på Chiesa Matrice. Foto: KirstenSoele

Petralia Soprana skal stamme fra det gamle Petra og være grundlagt af sikanerne med henblik på bedre at kunne forsvare sig for de mange fjendtlige angreb. Byen har endnu i dag den gamle middelalderlige struktur med gader og stræder, der snor sig mellem palæer og kirker. I byen er der flere udsigtspunkter, bl.a. bag kirken Santa Maria di San Loreto og fra Piazza Duomo.

Petralia Soprana er optaget i sammenslutningen I borghi più belli d’Italia, De dejligste små byer i Italien. Sammenslutningen omfatter byer af særlig historisk og kunstnerisk interesse, og det er et krav, at byens oprindelige struktur skal være bevaret. I 2018 bliver Petralia Soprana udnævnt til at være den dejligste af de små byer på listen over de dejligste små byer i hele Italien.

Fontana dei Quattro Cannoli. Foto: KirstenSoele

Petralia Soprana ligger i det ca 40.000 hektar store naturreservat Parco delle Madonie, hvor der er rige muligheder for vandre- og rideture. Med en beliggenhed i 1147 meters højde er Petralia Soprana den højest beliggende by i Madonie naturreservatet.

Tårnet på Chiesa di Santa Maria di Loreto. Foto: KirstenSoele
Tårnet på kirken Santa Maria di Loreto. Foto: KirstenSoele

Rundt i Petralia Soprana

En tur rundt i Petralia Soprana kan begynde på Piazza Loreto. Herfra kan man gå bag kirken, Chiesa di Santa Maria di Loreto, ad Via Belvedere og ned til udsigtspunktet, Santa Maria di Loreto, hvorfra man kan se Etna, Enna og Caltanissetta.

Tilbage ad Via Belvedere til Piazza Loreto med den symmetrisk opbyggede barokkirke, Chiesa di Santa Maria di Loreto, der er knyttet til den berømte kirke Santa Maria di Loreto, der ligger i regionen Marche. Chiesa di Santa Maria di Loreto i Petralia Soprana, der oprindeligt er et gammelt arabisk fæstningsværk, bliver ændret til kirke af munkeordenen Carmelitani scalzi, og i 1750 får den form som et græsk kors, og stilen bliver senbarok, det ene af de to spir er dekoreret med farverige fliser. I kirken findes en altertavle i marmor, der er udført af Giandomenico Gagini i det 16. årh, og som viser fire episoder i Jesu liv. To statuer af helgene tilskrives Filippo Quattrocchi da Gangi.

Chiesa di Santa Maria di Loreto. Foto: KirstenSoele

Fra Chiesa di Santa Maria di Loreto går man ad Via Loreto til Piazza San Michele, hvor der ligger en kirke opkaldt efter samme helgen samt en 1700 tals fontæne. På pladsen ligger tillige palæet Palazzo Sabatini-Salvia.

Piazza San Michele. Foto: KirstenSoele

Videre ad Via Loreto når man Piazza del Popolo med rådhuset i nygotisk stil, Palazzo municipale, der tidligere var et Karmeliterkloster. På Piazza del Popolo ligger tillige I Palazzi Pottini dei Marchesi di Echifaldo, De to Pottinopalæer, der tilhørte markiserne af Echifaldo. I dag er det ene palæ med 1800 tals fresker offentlig ejendom, hvor der holdes udstillinger, det andet palæ, der ejes af arvinger af Pottinofamilien, har 1800 tals stuer, man kan besøge.

Rådhuset, Palazzo Comunale, i nygotisk stil. Foto: KirstenSoele

Fortsætter man fra Piazza del Popolo ad Via Generale Medici, når man frem til den lille plads Ruggero VII, hvor kirken Oratorio eller Chiesa delle Anime Purganti, Kirken for sjælene i skærsilden, ligger inde til højre. På kirkens front over indgangsporten fremstilles i relief sjæle i skærsilden.

Chiesa eller Oratorio delle Anime Purganti, Kirken for sjælene i skærsilden. Foto: KirstenSoele
Fontana dei Quattro Cannoli. Foto: KirstenSoele

Umiddelbart efter pladsen, Ruggero VII, ligger pladsen Piazza dei Quattro Cannoli med barokfontænen i Billiemimarmor, Fontana dei Quattro Cannoli. Fontænen var byens eneste kilde indtil 1700 tallet. På pladsen findes tillige palæerne Palazzo Pottino Marchesi di Irosa samt Palazzo Vigneri.

Lidt længere fremme ad Via Generale Medici ligger til venstre kirken Santissimo Salvatore, der skal være den eneste kirke med ovalt grundplan i Madonie området. Grundplanet svarer til en moskés grundplan, og en saracensk moske på området skal på foranledning af den normanniske Conte Ruggero, grev Roger, være blevet genindviet til den kristne tro i

I baggrunden: den ovale kirke SS Salvatore. Foto: KirstenSoele

det 11. årh. og her være blevet tilegnet SS. Salvatore. Da kirken bliver udvidet og ombygget i midten af det 18. årh. bevares den ovale grundplan og kirken bliver udstyret med kuppel på søjler. Kirken indeholder bl.a. en skulptur af San Giuseppe skabt af billedhuggeren Filippo Quattrocchi samt et værk af Lo Zoppo di Gangi, (Den halte fra Gangi). En krystallysekrone fra 1902 i kirken er en gave fra emigranter fra Petralia Soprana, der udvandrede til Amerika.

Skråt overfor Santissimo Salvatore går en trappe ned til Piazza Duomo, hvorfra der ikke kun er udsigt over Madonieparken, men også over Petralia Sopranas tage og til Chiesa di Santa Maria di Loreto.

Udsigt fra Piazza Duomo hen over Petralia Sopranas tage og til Chiesa di Santa Maria di Loreto. Foto: KirstenSoele

På Piazza Duomo ligger byens moderkirke, der er tilegnet apostlene Peter og Paul, Chiesa Matrice dei Santissimi Apostoli Pietro e Paolo. Kirken har en søjlegang med 18 søjler, udført af brødrene Librizzi di Petralia Sottana samt to klokketårne, hvor det ene er fra normannisk-schwabisk tid, 12 – 13. årh, med et vinduesparti i arabisk-normannisk stil, delt af en lille søjle med kapitæl.

Chiesa Madre Santi Apostoli Pietro e Paolo, i baggrunden den ovale Chiesa del Santissimo Salvatore. Foto: KirstenSoele

I vinduespartiet er marmorstatuerne af de to apostle og byens skytshelgener, Peter og Paul, placeret. Det andet tårn er fra 1700 tallet. Indgangsportalen er af træ med kvadratiske felter i gotisk-katalansk stil. Kirken består af tre kirkeskibe adskilt af i

Apostlene Peter og Paul i det normannisk-arabiske vinduesparti. Foto: KirstenSoele

alt tolv søjler, der repræsenterer de tolv apostle. I højre skib kan man se maleriet Deposizione di Cristo dalla croce, Nedtagning af Kristus fra korset, et maleri, der menes at være udført af Josepe de Ribero kaldet Lo Spagnoletto. I højre kirkeskib findes tillige La Madonna fra gli angeli, Madonnaen blandt englene, skabt af Gaspare Vazzano, kaldet Lo zoppo di Gangi samt det første krucifiks, Frate Umile da Petralia har skabt. I venstre kirkeskib er der ved døbefonten en marmorstatue, Madonna dell’Udienza, skabt af Antonello Gagini i 1520 samt en marmorstatue af San Giovanni Battista, Johannes Døberen, udført af Giuliano Mancino. I Cappella della Pietà er der en gruppe i marmor, udført i 1498, ligeledes af Giuliano Mancino.

Chiesa Matrice dei Santissimi Apostoli Pietro e Paolo. Foto: KirstenSoele
Chiesa dei Santi Apostoli Pietro e Paolo. Foto: KirstenSoele

Lidt udenfor centrum af Petralia Soprana ligger klosteret Convento dei Frati Minori Riformati med tilhørende kirke fra 1611, hvor der kan ses eksempler på spansk udsmykning: blomster i basrelief.

Foto: KirstenSoele

I nærheden af klosteret er 1700 tals villaen, Villa Sgadari, der skal være en af de kønneste barokvillaer i Madonieområdet.

Sydøst for Petralia Soprana i distriktet Raffo ligger en stor mine, miniera di salgemma, der producerer stensalt, Sale di Sicilia. I minen kan man besøge museet, Museo del Sale, hvor der udstilles skulpturer af salt, fremstillet af kunstnere fra hele verdenen.

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

Gadeparti med tårnet på Chiesa di Santa Maria di Loreto forneden. Foto: KirstenSoele
Gadeparti. Foto: KirstenSoele

Piazza del Popolo med rådhuset i baggrunden. Foto: KirstenSoele

*

Rundturen kan afsluttes med en forfriskning og udsigt over Piazza del Popolo.

Se også: Petralia Sopranas historie, kulinariske specialiteter samt begivenheder

_____________________________