Castelbuonos historie, kulinariske specialiteter og begivenheder

Castelbuonos historie

  • Det beboede område i det, der i dag er Castelbuonos centrum, betegner man tidligere med det byzantinske ord ‘Ypsigro’, der skal betyde ‘luogo fresco’, forfriskende sted.
  • Middelalderen: De første historiske optegnelser går tilbage til middelalderen, hvor området kommer ind under jurisdiktionen for Liparis benediktionerkloster.
Slottet, Castello dei Ventimiglia. Foto: KirstenSoele
  • 1316: Grev Francesco di Ventimiglia får opført slottet, der kommer til at ligge på et gammelt byzantinsk område, hvorfra det beboede centrum kommer til at udvikle sig. Ventimigliafamilien beslutter sig for at flytte til Castelbuono.
  • 1362: Francesco II Ventimiglia lader Kirken Chiesa SS Maria Assunta, også kaldet Matrice Vecchia, opføre.
Port op til slottet. Foto: KirstenSoele
  • 1500 tallet: To epidemier udrydder næsten alle indbyggerne i Castelbuono
  • 1600 tallet: Kirken Matrice Nuova åbner. Byen får tillige et teater.
  • 1821: Byen opnår administrativ autonomi og bliver en kommune.

Kulinariske specialiteter

Et vigtigt produkt for Castelbuono er mannaen, et sekret, der opnås ved at snitte i barken på træerne manna-ask samt ask. Mannaen anvendes i stedet for sukker i madlavningen, til pleje af kroppen, fx ansigtsmasker og rensemælk. Det skal tillige være godt for fordøjelsen, kunne fungere som afføringsmiddel og holde tarmfunktionen i orden.

Typiske ingredienser i egnretterne er krydderier, olier, mandler, rosiner, citron, pistacie og persille. Af egnsretter kan nævnes: osten, Cacio all’argentiera, sammenrullede sværdfisk, Involtini di pesce spada, ansjos, Alici alla beccafico, samt fennikelfrikadeller, Polpette di finocchietti.

Kik igennem slotsporten ned ad Via Sant’Anna ved fejringen af Sant’Anna. Foto: KirstenSoele

Castelbuonos ‘tyrkerhoved’, Testa di turco di Castelbuono, er en kage, der er inspireret af det arabiske køkken. Det siges, at kagen bliver skabt for at fejre befrielsen fra araberne for ca 1000 år siden, da normannerne jager araberne bort fra øen. Kagen er udformet som en turban og går godt sammen med tør marsalavin eller likør lavet af figenkaktus.

Begivenheder:

Vær opmærksom på, at nogle arrangementer kun afholdes en enkelt gang, mens andre ikke afholdes på samme dato hvert år, og at arrangementer kan blive aflyst. Se evt. kommunens hjemmeside eller Sicilia in festa.

Maj:

  • 1. maj:
    • 1. Maggio alla siciliana a Castelbuono. 1. maj på siciliansk vis som man fejrer den i Castelbuono. Musik, spil og gastronomi for at fejre arbejdernes dag.
Piazza Margherita ved fejring af byens skytshelgeninde. Foto: KirstenSoele

Maj/Juni:

  • Maj/juni:
    • Infiorata di Castelbuono. Kristi Legemes fest samt den traditionelle blomsterudsmykning.

Juni:

  • 24. juni:
    • Festa di San Giovanni a Castelbuono. San Giovanni hyldes.

Juli:

  • 25.-27. juli:
    • Festa di Sant’Anna a Castelbuono. Byens skytshelgeninde, Sankt Anna, hyldes med optog.
Castelbuonos skytshelgeninde Sant’Anna fejres 25. – 27. juli. Foto: KirstenSoele

August:

  • 2. – 4. august:
    • Castelbuono Paese DiVino, Castelbuono en guddommelig by/ Castelbuono en vinby. Smag, lyd og kultur.

Oktober:

  • 18. – 20. oktober:
    • Funghi Fest a Castelbuono. Svampefest i Castelbuono med fokus på svampe i Madonie naturparken. Der arrangeres ekskursioner, smagsprøver, udstillinger og forestillinger.
Fest for byens skytshelgeninde Sant’Anna 25.-27. juli. Foto: KirstenSoele

December:

  • 7. – 23. december:
    • Mercatino di Natale a Castelbuono, julemarked i Castelbuono med koncerter samt forskellige begivenheder.
  • 14. – 15. december:
    • Dolcemente Castelbuono, en hel weekend tilegnet julens søde sager, ture rundt i byen samt julemarked.

Se også:

Castelbuono, seværdigheder

Castelbuonos Matrice Vecchia