Ispicas historie, begivenheder og kulinariske specialiteter

Træk af Ispicas historie

Se også Siciliens historie i hovedtræk

Loggia ved Basilica di Santa Maria Maggiore. Foto: KirstenSoele
Palazzo Bruno di Melmonte. In Sicilia. Sicilien. in-sicilia.dk . Kirsten Soele
  • Arkæologiske fund vidner om beboelse omkring Ispica siden bronzealderen.
  • Fra det 9. – det 11. århundrede dominerer arabere området
  • 1061: Normannerne, anført af normanneren Ruggero d’Altavilla, indleder med pavens støtte erobringen af det arabisk dominerede Sicilien, herunder Ispica.
  • Ispica følger i det store hele den historiske udvikling i grevskabet Modica.
  • 1693: Jordskælvet, der helt eller delvist ødelægger det sydøstlige Sicilien. Byen genopbygges i den sicilianske senbarokke stil.
  • 1725: Basilica di Santa Maria Maggiore indvies. Efter et jordskælv i 1727 ødelægges større dele af kirken og genopbygningen foretages igennem de efterfølgende ca 30 år.
  • 1749: Loggiaen ved Basilica di Santa Maria Maggiore står færdig
  • Fra 1812 kommer Ispica til at høre under Modica samt Siracusaprovinsen.
  • I 1927 overgår Ispica til Ragusaprovinsen.
  • I 1935 ændres byens navn fra Spaccaforno til Ispica

*

*

*

Jesus piskes ved søjlen. Foto: KirstenSoele


Begivenheder:

  • Skærtorsdag: En vigtig begivenhed i påsken: optog med Cristo alla Colonna.
  • Midt december – 7. januar: Levende krybbe.

Kulinariske specialiteter:

Guleroden, Carota Novella Ispica IGP. En rød gulerod med en blød og sprød midte. Guleroden har en stærk, frugtagtig og krydret duft. Den kan findes på markeder om vinteren og i foråret.

Se også: