Hvornår fejres julien i Italien ? Fejres julen den 24. eller den 25. december ? Eller begge dage ? Svarene er mange og afhænger bl.a. af geografi og traditioner. Geografisk set er der opringeligt en tradition for, at fejring af julen i den nordlige del af Italien koncentreres om frokosten den 25. december. Fra Rom og nedefter er der derimod en tradition for at begynde fejringen La vigilia di Natale, dvs dagen før jul, juleaftensdag, altså
den 24. december, hvor man sammen venter på Jesu fødsel. Den 24. december er retterne baseret på fisk, det lette og magre. Typisk fortsætter man den 25. med frokost, nu med de mere fyldige retter, og der serveres kød. I dag er der dog en tendens til ikke at følge traditionerne strengt, dvs med fejring den 25. i Norditalien og allerede fra den 24. december i den sydlige del af Italien. Grænserne er i dag mere udviskede, og mange familier følger de skikke og traditioner, der passer bedst til familien.
En vigtig del af julen er julekrybberne, ‘i presepi’. Fransiskanermunken, Frans af Assisi (1182 – 1226) skal julenat i 1223 have skabt et krybbespil med levende personer. Julekrybben er sidenhen blevet en fast tradition i hjemmene, i kirker og rundt omkring i byerne. Julekrybberne, der skabes som en forberedelse til julen, kan være levende krybber, presepi viventi, hvor fx byens indbyggere indgår i julekrybben, de kan udgøre større eller mindre scenarier i byerne eller være små julekrybber i de enkelte hjem. Ofte er Jesusbarnet dækket til eller lægges først i krybben den 25. december.
Juletræerne er som julekrybberne en fast bestanddel af julen. I hjemmene ses juletræer af gran, men udenfor hjemmene er der langt imellem juletræerne af gran
på Sicilien. I stedet er der en meget stor og meget kreativ variation over juletræet. Mange steder er juletræet lavet af blå lys.
Af de mere kreative er juletræet lavet af kaktusblade, pyntet med clementiner og med lys, der skifter farve.
Og kaktusjuletræet på en lun juledag med blå himmel:
Palmer med lys giver en særlig julestemning. Her i Gioiosa Marea i Messinaprovinsen.
Julesmykket gade i Gioiosa Marea (ME):
Og julesmykket folkevogn San Giorgio (ME): palmeblade, julekaktus og blinkende lygter indeni.
Julemarkederne, i mercatini di natale, åbner mange steder allerede fra omkring den 8. december og varer ofte indtil La Befana den 6. januar. Her er der mulighed for at købe søde sager, håndarbejde, smykker, lokale fødevarer og måske antikviteter, tasker og tørklæder, med andre ord: her er mulighed for at finde en julegave.
Fejringer, udsmykninger og begivenheder. Julemåneden på Sicilien er rig på fejringer, udsmykninger og begivenheder. Foruden julemarkederne og de levende krybber, i presepi viventi, er der også muligheder for fx at smage vine og lokale fødevarer, købe lokalt håndværk, og der er koncerter, festival med musik, film teater, litteratur og performing art.
I den lille by, Montagnareale, ca 70 km vest for Messina blev julen i december 2017 fejret under titlen ‘U Natali di na vota’, natale di una volta eller på dansk omtrent: jul som i
gamle dage. Her vendte byen for en dag tilbage i tiden, og i gyderne, hvor fårehyrden kom gående med sine får, og børnene legede med tøndebånd, kunne man bl.a. finde og følge gamle erhverv og få smagsprøver eller hele retter, tilberedt på stedet; fx brød ristet over ild og med lidt nypresset olivenolie på, makaroni, der laves, mens man ser på, og serveres med en godt kogt ragù, røræg med fx fennikelpølse lavet over ild, lokal vin – delikatesser.
Kilder:
- elle.it
- italy.dk
- italiamo.dk