Siciliens hovedstad, storby, Unescos verdensarv: Det arabisk normanniske Palermo, Teatro Massimo, kultur og kulturer, kirker, katedral, kunst, pladser, fontæner, skytshelgeninden Santa Rosalia, kulinariske oplevelser,
Palermo er Siciliens hovedstad, den ligger på Siciliens nordkyst og
- 32 km sydøst for Palermos lufthavn, Aeroporto di Palermo Falcone e Borsellino
- 110 km øst for Trapani
- 222 nordvest for Catania
Antal indbyggere: 628.803 (Istat, 31.3.2023), Palermo befinder sig 14 meter over havets overflade.
Kommunens hjemmeside: Città metropolitana di Palermo
Skytshelgeninde: Santa Rosalia, der fejres med store optog den 15. juli.
Palermo er en storby, der er rig på seværdigheder og kulturelle og gastronomiske oplevelser, men er samtidig også egnet som base for udflugter til fx:
Palermo er på Unescos Verdensarvsliste med Det arabisk – normanniske Palermo samt katedralerne i Monreale og Cefalù. Den arabisk – normanniske rute indeholder i alt ni civile og religiøse bygningsværker, heraf findes syv i Palermo, én i Cefalú og én i Monreale, der ligger tæt på Palermo. De syv bygningsværker på verdensarvslisten i Palermo er:
- Palazzo Reale eller Palazzo dei Normanni, Kongepaladset eller Normannerpaladset med Cappella Palatina, Det palatinske kapel
- Castello della Zisa, Zisaslottet
- Chiesa di Santa Maria dell’Ammiraglio (eller: della Martorana)
- Chiesa di San Cataldo
- Chiesa di San Giovanni degli Eremiti
- Ponte dell’Ammiraglio, Admiralsbroen
- Cattedrale di Palermo
Palermo er en storby, der har spor efter mange forskellige kulturer. Det ses i stilarter, når det gælder kulturer, der repræsenteres i historiske bygninger og på museer, men også når man ser den mangfoldighed af kulturer, der er i gadebilledet. Det er arven fra arabere, normannere, spaniere m.fl., og det er migranter fra mange lande.
Med Palermo som hovedstad finder man også regeringsbygninger som Normannerpaladset, der i dag huser det sicilianske parlament. Byen har et af Europas største operahuse og det største i Italien, Teatro Massimo, og et stort koncerthus, Teatro Politeama. Der er store strøg med modebutikker, og der er et omfattende udbud af museer ligesom der er et rigt liv aften og nat.
Af kulinariske oplevelser er der et uendeligt udbud, lige fra Palermos berømte cibo di strada – street food/ gadekøkken, hurtige lette måltider på en bar til det gedigne italienske køkken og større kulinariske oplevelser.
En tur rundt i Palermo kan begynde ved Teatro Politeama, der ligger på Piazza Ruggero Settimo. Teateret bliver indviet i 1874. I dag er det hjemsted for det sicilianske symfoniorkester.
Står man med ryggen mod teateret ligger boulevarden Via della Libertà med eksklusive modeforretninger til højre. Går man til venstre kommer man ned ad Palermos hovedstrøg, Via Ruggero Settimo samt Via Maqueda. Her findes igen et rigt udbud af modeforretninger, og det er strøget, hvor man spadserer.
Lidt nede ad gaden ligger Piazza Giuseppe Verdi også kendt som Piazza Massimo med operahuset Teatro Massimo Vittorio Emanuele. På pladsen er to kiosker i Jugendstil og opført i samme periode som teateret. På venstre side af trappen står der en buste af den sicilianske forfatter Giuseppe Verdi, som pladsen er opkaldt efter.
Teatro Massimo, den største opera i Italien og den tredjestørste i Europa, indvies i 1897. Facaden i nyklassicistisk stil ligner med søjler og gavlfelt et græsk tempel. En lang og bred trappe fører op til indgangen og er flankeret af løver i bronze på begge sider. Teateret indgår i scener i filmen The Godfather, Il Padrino. Det er muligt at få omvisninger i teateret ligesom det er muligt at købe billetter til operaer.
*
Går man ned ad Via Salvatore Spinuzza overfor Teatro Massimo, på den anden side af Via Maqueda, finder man adskillige coctailbarer og restauranter. I parallelgaden Via Bara All’Olivella ligger et af de sicilianske dukketeatre, Teatro delle marionette siciliane, Figli d’arte Cuticchio,
Ved at fortsætte ned ad Via Maqueda kommer man til Quattro Canti, fire hjørner, der ligger, hvor Palermos to hovedstrøg, Via Maqueda og Corso Vittorio Emanuele, krydser hinanden.
Quattro Canti, der ligger på Piazza Vigliena, kaldes også Teatro del Sole, fordi de fire bygninger på pladsen er placeret, så der altid er mindst én af de fire facader, der er oplyst af sole. Et andet navn er Teatro della Città, da det er på pladsen mellem bygningerne mange af de vigtigste begivenheder har fundet sted. Quattro Canti på Piazza Vigliena skabes, da senatet i Palermo omkring 1600 beslutter at inddele Palermo i fire kvarterer, det der i dag er Palermos fire historiske kvarterer; Mandamento dell’Albergheria også kaldet Quartiere del Palazzo Reale, Mandamento del Capo, Mandamento della Loggia og som det fjerde Mandamento dei Tribunali og kaldet ved det arabiske navn Kalsa.
Det er Arkitekten Giulio Lasso, der får til opgave at lave pladsen med de fire bygninger, der bliver i barok stil, og som står færdig i 1663. Hver af de fire bygninger har en facade i tre plan. Det første plan, der er i dorisk stil, viser årstiderne, repræsenteret ved de romerske guder Aeolus, Venus, Ceres og Bacchus. På næste plan står statuer af fire konger, hhv Carlo V (Kong Charles V), Filippo II, (kong Philip II), Filippo
III, (kong Philip III) og Filippo IV, (kong Philip IV). På tredje og øverste plan står statuer af de fire helgeninder, der repræsenterer hvert deres distrikt, Santa Oliva, Santa Cristina, Santa Agata og Santa Ninfa.
Krydser man pladsen Piazza Vigliena og fortsætter ad Via Maqueda, når man Piazza Pretoria med fontænen Fontana Pretoria, også kaldet skammens fontæne, La fontana della vergogna. Der er flere forklaringer på årsagerne til tilnavnet, skammens fontæne. Èn er, at Palermos senat erhverver fontænen i en periode med store økonomiske og sociale problerm, en anden er, at nonnerne i klosteret overfor fontænen bliver nødt til at dække ansigterne til for at undgå at se på de nøgne figurer, fontænen er udsmykket med. Fontænen bliver oprindeligt bestilt af den spanske
adelsmand Don Luigi de Toledo og udføres af Francesco Camilliani i 1554 til de Toledos fiorentinske villa. Pga gæld må de Toledo sælge fontænen til det palermitanske senat, og fontænen opføres i Palermo i 1574. På fontænens grundplan findes fire kar med figurer, der repræsenterer Palermos floder. På det andet plan ses dyrehoveder og mytologiske uhyrer. På tredje plan er der et mindre kar med en statue af Bacchus over.
Se også:
- Palermo, Seværdigheder II, fire kirker
- Galleri: Chiesa del Gesù di Casa Professa, Palermo
- Palermo, Seværdigheder III. Palermos katedral og Palermos skytshelgeninde Santa Rosalia
- Palermo, Seværdigheder IV. Normannerpaladset, Det palatinske kapel samt Chiesa di San Giovanni degli Eremiti
- Palermo, Seværdigheder V. Markeder, Piazza Marina, Via Vittorio Emanuele, Murales
- Træk af Palermos historie, kulinariske specialiteter samt begivenheder, under udarbejdelse
- Galleri, Palermo
- Palermo på Unescos verdensarvsliste: Det arabisk – normanniske Palermo samt katedralerne i Monreale og Cefalù
_____________________________________