Piazza Armerinas historie, begivenheder og kulinariske oplevelser

Træk af Piazza Armerinas historie

Palazzo Trigona. Foto: KirstenSoele

Se også Siciliens historie i hovedtræk

Piazza Armerina har sandsynligvis været beboet siden grækerne herskede på Sicilien. Der er dog ikke dokumentation for byens eksistens før kong Vilhelm den 2. af Sicilien, Guglielmo II di Sicilia, under normannisk styre i dokumenter refererer til opførelse af byen i 1163. Forud for normannerne skal der have været bl.a. romerske og arabiske bosættelser.

Ved Piazza Giuseppe Garibaldi, bagest Chiesa di San Rocco. Foto: KirstenSoele

I 1396 opføres under aragoneserne byens borg.

I 1604 påbegyndes opførelsen af byens nuværende katedral.

*

Begivenheder

Byens skytshelgeninde, Maria Santissima delle Vittorie fejres to gange om året, hhv den 3. maj og den 15. august.

Den 3. maj fejrer man fundet i 1348 af det byzantinske ikon af jomfru Maria med barnet. Il Gran Conte Ruggero, Grev Roger, skal have modtaget ikonet i 1059 af Pave Niccolò mod at sværge kirken troskab.

Den 15. august hyldes byens skytshelgeninde Madonna delle Vittorie di Piazza Armerina.

Il Palio dei Normanni afholdes hvert år den 13. og 14. august og genskaber en periode, hvor den normanniske Grev Roger, Gran Conte Ruggero, havde magten på Sicilien. Fire af byens kvarterer udfordrer hinanden, og vinderen får æren af at beholde symbolet for byens skytshelgeninden, Maria Santissima delle Vittorie, indtil det efterfølgende år.

Vær opmærksom på, at nogle arrangementer kun afholdes en enkelt gang, mens andre ikke afholdes på samme dato hvert år, og at arrangementer kan blive aflyst.

Kulinariske oplevelser

Piazza Armerina har en del barer, herunder vinbarer, og restauranter, bl.a. i og omkring Via Garibaldi.

  • Blandt de kulinariske specialiteter i Piazza Armerina er:
  • Busiati, frisk pasta tilberedt på forskellige måder
  • L’insalata di polpo, blækspruttesalat
  • Melanzane e quaglie, aubergine og vagtel
  • L’insalata di arance, appelsinsalat
  • Pollo ripieno, fyldt kylling
  • Olive fritte, stegte oliven
  • Buccellato, kringle (dessert)
  • Cannoli, rør af sprød kage med sødt ricottafyld
  • Cassata, lagkage med fyld af bl.a. ricotta, sukat, appelsinskal, saft. Kagen er pyntet med marcipan eller pistaciemasse eller kandiserede frugter. Cassata findes også som is: cassata gelato.

Se også: