San Marco d’Alunzio: Historie, begivenheder og kulinariske specialiteter

Historie

  • Tempio di Ercole, Herculestemplet.  Foto:  KirstenSoele

    Tempio di Ercole, Herculestemplet. Foto: KirstenSoele

    San Marco d’Alunzio grundlægges i det 4. årh. f.kr, hvor området er under græsk dominans.

  • Under de puniske krige mellem det 3. og det 2. årh. f.kr. erobrer romerne byen.
  • Med det vestromerske imperiums fald i 476 e.kr. erobres området først af byzantinerne, der giver stedet en periode med pragt og rigdom, da de gør det til såvel religiøst som kulturelt centrum for hele Val Demone.
  • Efterfølgende erobres byen af saracenerne (araberne), der bygger en mur rundt om byen og gør den til politisk administrativt centrum for et større område på Sicilien.
  •   Efter at normannerne, anført af Roberto il Guiscardo, i 1061 har besejret saracenerne, gøres byen til centrum for regeringen og får navnet San Marco.
  • Det indre af Chiesa Madre i rød San Marco marmor.  Foto:  KirstenSoele

    Det indre af Chiesa Madre, bygget mellem 1584 og 1800, i rød San Marco marmor. Foto: KirstenSoele

    I 1081 kommer San Marco ind under Grev Ruggeros jurisdiktion og byen bliver udgangspunkt for erobringen af Sicilien.  Roberto il Guiscardo får opført et stort slot under det normanniske herredømme, og klosteret for benediktinske nonner med den tilhørende kirke, Santissimo Salvatore, opføres tillige i denne periode.

  • I slutningen af det 13. årh overgår San Marco til Garcia Sancio de Esur.
  • Omkring 1320 overgiver Kong Federico San Marco til broderen Sancio d’Aragona,
  • i 1398 overgiver Kong Martino byen til Abbo Filangieri (eller Filingeri) Alcaide di Cefalù.
  • I 1453 udnævner Kong Alfonso Riccardo Filangieri (eller Filingeri) til Greve af San Marco.

Begivenheder:

Marts:

Festa del SS. Crocifisso di Aracoeli.  Festen blev grundlagt i 1612 og er hvert år siden da blevet gentaget på samme måde: når messen kl. 11 i Chiesa dell’Ara Coeli er afsluttet, bæres skulpturen af SS. Crocifisso i optog.  For fødderne af skulpturen af SS. Crocifisso er et billede med Vergine dei Sette Dolori (Jomfruen med de syv smerter), der er gennemboret af syv sværd.  Skulptur og billede bæres rundt i byens gader af 33 troende kvinder og mænd, 33, der er det antal år, Jesu levede.  De 33 bærere har lilla munkekutter med hætter på, så de ikke kan genkendes.

  • Festa del SS. Crocifisso di Aracoeli.  Sidste fredag i marts

Maj:

Bosco in Festa a San Marco, fokus på områdets natur og skov med levende musik, lege og spil i naturen, sport, god mad og mange andre overraskelser

  • Bosco in Festa a San Marco, 1. maj

Juni:

Giornata Medievale a San Marco d’Alunzio, Middelalderdag med historiske optog fra hele Sicilien, middelalderspil, danse, musik og gøglere, forestillinger.

  • Giornata Medievale, 2. juni

Juli og August:

Festa dei Santi San Marco Evangelista, San Nicola di Bari e San Basilio Magno a San Marco d’Alunzio, fejring af helgene evangelisten Sankt Markus, Sankt Nikolaus af Bari og Sankt Basilio Den Store.  Den 31. juli fejres byens skytshelgene San Marco og San Nicola.  Om eftermiddagen er der ‘L’entrata R’Addauru’: et folkeligt optog, akkompagneret af et blæseorkester, hvor områdets unge mænd bærer grene, de har udsmykket med kulørte bånd, penge og tørklæder, igennem egnens gader.  Om aftenen flyttes skulpturen af San Basilio Magno fra sin kirke til Chiesa Madre.  Det tager circa to timer at tilbagelægge det korte stykke mellem de to kirker, da San Basilio går frem og tilbage, fordi man ifølge folkelig tro mener, at han på den måde udfører mirakler.  Den 2. august er der fest for Sankt Basilio. Vognen, hans statue transporteres på, er pyntet med blomster og basilikum.  I optoget bæres der én meter høje vokslys, der er dekoreret med basilikum, blomster, bånd og tørklæder.

Kulinariske specialiteter:

Il salame San Marco, San Marco pølsen.  Man mener, at den måde, den laves på, stammer fra normannerne.

Egnsretterne består bl.a. af ovnbagt maccheroni, hjemmelavet pasta, lattupitte, der er en slags æbleskiver, lavet af en dej af brød, der kun er hævet i kort tid, grillet kød og fisk.  Af bagværk og desserter er der sicilianske cannoli, pignolata med honning og pinjekerner, småkager lavet af mælk og vermouth.

Se også: Seværdigheder i San Marco d’Alunzio