Begivenheder i Montalbano Elicona – og kulinariske specialiteter

Begivenheder: 

Sagre, feste e altri eventi a Montalbano Elicona: Fester, fejringer og andre begivenheder i Montalbano Elicona

Braidi Pomodori Festival: Braidi tomatfestival. I den lille landsby, Braidi, der hører under Montalbano Elicona kommune, holdes en gastronomisk festival tilegnet tomaten.

Infiorata di Braidi: Landsbyen Braidi pyntes med et tæppe af blomster.

Insabbiata nel Borgo dei Borghi: Gaderne i Montalbano Eliconas historiske centrum udsmykkes med tegninger, lavet af sand i forskellige farver.

Feste Aragonesi: Historisk middelalderoptog og iscenesættelse af middelalderspil mv. i hele Montalbano Elicona området.

  • Feste aragonesi: 16/ 20 august

Sagra del Pane: Festival i Montalbano Elicona med fokus på gastronomien; brød (pane) og typiske lokale produkter, i den gamle middelalderby.

  • Sagra del Pane: 21. august

Festa della Madonna della Provvidenza:  Helgendag og fest i Montalbano Elicona.

  • Festa della Madonna della Provvidenza: 24. august

Festa del Ficodindia: Fest i landsbyen, Braidi, for figenkaktussen, il ficodindia, hvor der er mulighed for at smage frugten i granita, is, kager, sennep.

  • Festa del Ficodindia: 6. september

Festa d’Autunno, efterårsfest i Montalbano Elicona med farver, dufte, musik og smag. Forestillinger med traditionel siciliansk sang og dans.

  • Festa d’Autunno: 7/8. november

Festa dell’Olio: I landsbyen Braidi fejres den nye olie, olivenpressen med smagsprøver og musik.

  • Festa dell’Olio: 22. november

Montalbano mistico fest: Festival med musik, film teater, litteratur og performing art.

  • Montalbano mistico fest: 5/7. december
Monument over byens skytshelgen, San Nicola, skabt af Giacomo Gagini. Foto: KirstenSoele

Monument over byens skytshelgen, San Nicola, skabt af Giacomo Gagini. Foto: KirstenSoele

Helgendag for byens skytshelgen, San Nicola

  • 6. december

Il Presepe Vivente: Den levende julekrybbe, der udspiller sig i gyderne i det gamle kvarter i Montalbano Elicona, ‘Quartiere Serro’.

  • Il Presepe Vivente: 26. december/ 6. januar

Kulinariske specialiteter

Blandt de kulinariske specialiteter i Montalbano Elicona findes ricotta, oste, provola, der er frisk ost af bøffelmælk, og som bruges til at lave ‘i cavaluzzi di tumma’, dyrefigurer, af.  Tillige pølser og grøntsager som bønner, hestebønner, kikærter og olivenolie. Blandt de søde sager, lavet på basis af nødder, er der kiks med anisfrø, ‘biscotti a ciminu’, der bruges ifm. påsken.

Montalbanos gastronomiske traditioner er knyttet til bønder og hyrder.  Der er tale om enkle retter som fx makaroni med bønner eller hestebønner, der gøres rig på smag og duft ved at tilføje fx vild fennikel, flæskesvær fra svin, ricotta stegt i ovnen og revet over makaronien med sovs lavet på svin.  Blandt hovedretterne findes bl.a. stegt fårekød.

Se også: Montalbano Eliconas seværdigheder og historie