Trapanis historie, begivenheder samt kulinariske specialiteter

Trapanis historie

  • 11. – 12. årh. f.kr: Trapani menes at være grundlagt mellem det 11. og det 12. årh. f.kr.
  • Elymerne bruger Trapani som havn.
  • 8. årh. f.kr: Trapani bliver en del af det puniske område. Under punerne bliver Trapani befæstet, der præges mønter og byen får et blomstrende skibsværft.
  • 241 f.kr: Romerne får herredømmet over Sicilien, herunder Trapani. Under romersk dominans kommer der en periode med nedgang i Trapani, de mister skibsværftet og dermed også betydningen som handels- og søfartscentrum.
Byporten, Porta Oscura, i tårnuret, Torre dell orologio, der er bygget omkring 1300 tallet. Foto: KirstenSoele
  • 827 e.kr: Under arabernes herredømme vokser Trapani økonomisk og kulturelt, byen befæstes og restaureres. Den arabiske indflydelse kan i dag ses i Trapanis køkken samt områdets dialekt.
  • 1097: Under normannerne fortsætter Trapani med at have stor betydning indenfor handel. Pga af Trapanis strategiske position oprettes en militær garnison.
  • 1282: Aragoneserne får magten på Sicilien, men øen, herunder Trapani, udsættes i en årrække for angreb fra franskmændene.
  • 1734-1860: Under det spanske Huset Bourbons dominans bliver områder i byen opdyrket og bykernen udviklet. Også saltindustrien og tunfiskeriet udvikles i denne periode. Befolkningen lever i stor fattigdom.
  • 1861: Sicilien bliver en del af Kongeriget Italien

*

*

*

*

*

*

Palazzo già del Barone Giardino. Foto: KirstenSoele
Palazzo già del Barone Giardino. Foto: KirstenSoele

*

*

*

*

*

*

*

Begivenheder

Vær opmærksom på, at arrangementer ikke nødvendigvis afholdes på samme tid hvert år, eller at de kan blive aflyst.

Uden dato:

  • Cùscusu a Trapani, fire dage med områdets gastronomi, prøvesmagning, vinsmagning, udflugter og koncerter.
  • Cuordisale Week a Trapani, en uge, hvor man har mulighed for at se indsamling af havsalt i Trapanis saltminer.
Madonnaen af Trapani. Foto: KirstenSoele

Påske i Trapani, La processione dei Misteri, fra Langfredag til lørdag i påskeugen indgår 20 grupper af skulpturer i optoget, Processione dei misteri. De 20 grupper viser forskellige situationer i Kristi Lidelseshistorie. Optoget begynder fra Chiesa delle Anime del Purgatorio.

Maj måned: i løbet af maj måned afholdes arrangementet Scalinata di San Domenico Trapani Art&Fiori, unge lokale kunstnere udsmykker San Domenico trappen med blomster og forskellige materialer og teknikker.

24-26. juli: Stragusto a Trapani, festival med Middelhavslandenes street food (cibo da strada) i centrum.

7. og 16. august: Festa di Sant’Alberto e della Madonna di Trapani. Fejring af skytshelgenen Sant’Alberto samt af Madonna di Trapani.

8. august: Festa di San Domenico a Trapani. Fakkeloptog igennem gaderne i Trapanis historiske centrum til ære for San Domenico. Der er samtidig middelalderlige begivenheder med dansk, musik, med riddere og med mulighed for at prøvesmage lokale specialiteter.

Weekenden efter den 9. november: Trapani Medievale – Rievocazione storica Mandredi di Trinacria. Middelalderarrangement, hvor man bl.a. mindes den tidligere sicililianske kong Manfredi, der dør i Trapani den 9. november 1266. Der vises gamle håndværk, der er mulighed for smagsprøver, fremvisning af gamle våben og musik. Stort kongeligt optog med vagter, riddere, kongelige, adelige, musikere og falkonerer. Middelalderforestilling med dansere, ildslugere og kampe.

Jul i Trapani, julemarkeder, underholdning, mulighed for smagsprøver.

Foto: KirstenSoele

Kulinariske specialiteter:

Trapanis køkken er et af de områder på Sicilien, der er særligt påvirket af andre kulturers gastronomi, især det arabiske køkken. Mange af de lokale retter er baseret på fisk.

Blandt de lokale retter og specialiteter skal nævnes:

  • Busiate al pesto alla trapanese. Den snoede pasta, Busiate, med en pesto, som man laver den i Trapani: basilikum, tomater, mandler, fåreost, hvidløg.
  • Cous cous alla trapanese, er en klassisk ret i Trapaniområdet, der kommer fra det arabiske køkken, og som består af bl.a. cous cous og fisk.
  • Pizza med fåreost og ansjoser
  • Bottarga: tunæg
  • Fucazza: pølse af tun
Palazzo Alessandro Ferro. Foto: KirstenSoele
Palazzo Berardo Ferro. Foto: KirstenSoele

*

Se også: